Zwemmen met dolfijnen in het wild in en buiten Europa

Dolfijnen zijn super lieve wilde dieren die door veel mensen worden bewonderd. Ze zijn vriendelijk, slim en het is geweldig om naar ze te kijken. Voor velen is het dan ook een droom om ooit te zwemmen met dolfijnen. En je verwacht het misschien niet, maar dit kan ook gewoon op plekken binnen Europa!

Even vooraf…

Wanneer je met dolfijnen gaat zwemmen, zorg er dan altijd voor dat je dit doet op plekken waar de dieren in het wild voorkomen. Zij horen namelijk vrij te kunnen bewegen in de open oceaan met hun soortgenoten, en kunnen veel schade oplopen wanneer dit niet het geval is! Lees snel verder en ontdek op welke plekken in de wereld je jouw dolfijnen droom kunt laten uitkomen.

Madeira en de Azoren, Portugal

Atlantische gestreepte dolfijnen bij de Azoren
Atlantische gestreepte dolfijnen bij de Azoren

Voor een pure ervaring, waarbij je de dieren in hun natuurlijke omgeving meemaakt, kun je terecht bij veel Portugese eilanden. Zo kun je bij het eiland Madeira een 2,5 uur durende tour boeken waarbij je kunt zwemmen met dolfijnen in het wild. Ook op de Azoren is zo’n  soortgelijke tour beschikbaar, namelijk in Sao Miguel.  Die tour kun je vooraf vastleggen via deze website.

 

Of bekijk deze super bijzondere  tour vanuit Lagos, de Azoren. Vaak gaat een Engelssprekende gids met je mee het water in, die je ondertussen uitleg geeft over de dolfijnen en de omgeving. Je krijgt een snorkel mee om de dieren zo goed mogelijk te kunnen observeren, en ondertussen ook te kunnen genieten van prachtig koraal en kleurrijke vissen. Let er wel op dat het niet de bedoeling is dat je de dolfijnen aanraakt en hen ongestoord hun gang laat gaan!

Eilat, Israël

Dolphin reef in Eilat, waar een strand is, en je kunt snorkelen en duiken met dolfijnen
Het strand bij Dolphin Reef, Eilat

Het Dolphin Reef in Eilat, aan de oevers van de Rode Zee, biedt een geweldige en unieke gelegenheid om flesneusdolfijnen in het wild te observeren en met hen te zwemmen. The Reef is ook thuisbasis van kleurrijke tropische vissen en prachtig koraal.

Deze plek is meer dan twintig jaar geleden opgericht om mensen op een respectvolle manier dicht bij de dolfijnen te kunnen brengen zonder dat ze verstoord worden in hun natuurlijke omgeving. Ze hebben namelijk gewoon toegang tot de open zee als ze dat willen, en er wordt zo veel mogelijk afstand gehouden. Je hebt de mogelijkheid om zelf op onderzoek uit te gaan, of onder begeleiding te duiken en te snorkelen. Een onvergetelijke ervaring!

Hurghada, Egypte

Mooie Rode Zeekust met turkoois en blauw water in Hurghada, Egypte
De mooie kust bij Hurghada, Egypte

Hurghada in Egypte staat bekend om zijn prachtige koraalriffen, en veel mensen komen dan ook op deze plek af om te snorkelen en te duiken. Wat veel mensen niet weten, is dat ook dolfijnen de mooie blauwe wateren van Hurghada heerlijk vinden vertoeven. In de open zee zwemmen regelmatig groepen van deze geweldige dieren, die nieuwsgierig als ze zijn vaak onder of naast boten door bewegen.

Vanuit Hurghada kun je deze fantastische 9 uur durende tour boeken waarbij je per boot de natuurlijke leefgebieden van dolfijnen gaat bezoeken. Zet je snorkel en duikbril op, spring in het water en ontdek de prachtige onderwaterwereld met al zijn pracht en praal. Tijdens de tour zul je volop de gelegenheid krijgen om te zwemmen en te relaxen op verschillende stranden. Bovendien kun je genieten van een inbegrepen, uitgebreide lunch aan dek!

 

Let op: kinderen moeten helaas aan boord blijven en kunnen niet met de dolfijnen zwemmen. Er  word zo veel mogelijk afstand gehouden om hun leefomgeving niet te verstoren.

Byron Bay, Australië

Een grote groep van dolfijnen in blauw water in Byron Bay, Australië
Grote groep dolfijnen zwemmen in Byron Bay, Australië

Aan het meest Oostelijke punt van het Australische vasteland ligt Byron Bay; een kustplaatsje met  eindeloze stranden en geweldige surfspots. Je kunt hier niet alleen naartoe komen om te mediteren, wandelen en heerlijk te zwemmen. Ook zijn deze wateren perfect om te kajakken door het helder water naast groepjes tuimelaars die overal opduiken.

Wil jij graag zwemmen met dolfijnen in het wild? Boek dan deze 3 uur durende tour in Byron Bay, waarbij je tijdens een begeleidde kajaktocht naast dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden kunt peddelen en eventueel tussen hen in kunt snorkelen. De kans dat je deze tuimelaars tegenkomt is ongeveer 90 %, maar mocht dat niet het geval zijn mag je een andere dag gratis terugkomen. Hoe dan ook zul je niet teleurgesteld worden, want er zijn tal van andere prachtige dingen te zien!

Akaroa, Nieuw Zeeland

de Hector's dolfijn, Akaroa, Nieuw-Zeeland
de Hector’s dolfijn, Akaroa, Nieuw-Zeeland

Ook in Nieuw-Zeeland komen dolfijnen voor in grote aantallen, en is het niet moeilijk om een plek te vinden om deze dieren te spotten. Vooral in Akaroa komt een bijzondere soort voor; namelijk de Hectors dolfijn. ’S werelds meest zeldzame en kleinste dolfijnsoort.

Om deze unieke beesten te kunnen ontmoeten is het verstandig om een georganiseerde tour te boeken waarbij je de meeste kans hebt om hen te zien. Tijdens deze tour op een cruise leer je voordat je in het water gaat hoe dat je het beste met de dolfijnen kunt omgaan, zodat ze zo min mogelijk worden gestoord. Het is dus niet alleen super indrukwekkend, maar ook heel leerzaam!

Boek je georganiseerde tour op tijd!

Hectors dolfijnen worden beschermd in Akaroa Harbor door een zeezoogdierenreservaat. Een gedeelte van elke kaartverkoop gaat naar het onderzoek en het behoud van deze met uitsterven bedreigde soort.

Canarische eilanden, Spanje

Dolfijnen zwemmen in de Atlantische Oceaan voor Los Gigantes, Canarische eilanden, Tenerife
Wilde dolfijnen aan de kust van Los Gigantes, Tenerife

Ook in Spanje zijn er mogelijkheden om met dolfijnen te kunnen zwemmen in hun natuurlijke omgeving. Namelijk op Tenerife, het grootste Canarische eiland.

Je kunt een tour boeken waarbij je op ontdekkingstocht gaat in een kajak, en op een diervriendelijke manier tuimelaars en andere soorten dolfijnen zult ontmoeten. Zwem en snorkel met hen in een afgelegen baai, die alleen toegankelijk is via de zee, en laat jezelf omringen door soms wel 30 dieren bij elkaar!

 

Alsof dit nog niet genoeg is, krijg je ook de kans om te zwemmen tussen zeeschildpadden en stierenroggen in een andere baai. Met de ruige, groene bergen van Tenerife op de achtergrond is deze ervaring dan helemaal compleet.

Tot slot

Wanneer je kiest voor de ontmoeting met dolfijnen in hun natuurlijke leefomgeving help je mee aan een zo’n diervriendelijk mogelijke wereld. Ook laat je zien dat het houden van dolfijnen in gevangenschap tegen je principes in gaat. Want dat is wat deze unieke en bijzondere dieren verdienen; een leven in de open oceaan!

Naar welke bestemming je ook gaat voor het zwemmen met dolfijnen in het wild; hoe dan ook wordt het een onvergetelijke en unieke ervaring die je de rest van je leven met je mee zult nemen.

Reageren