Hoewel de echte wintersport fanaten natuurlijk ontzettend behendig zijn wanneer ze van de besneeuwde bergtoppen afglijden, zit een ongeluk altijd in een klein hoekje. Voordat je het weet ontstaat er een valpartij, en moet je met een gebroken pols naar het ziekenhuis. Op zich geen reden om de pret te drukken (de après ski is er natuurlijk ook nog), maar wel iets om over na te denken. Want hoe zit het nu met de zorgkosten tijdens wintersport? Welke zorgkosten worden er gedekt en hoe zit het met spoedeisende hulp? Je leest het hier.
Vergoeding van de spoedeisende hulp
Om te beginnen met de spoedeisende hulp. Deze zorgkosten in het buitenland zitten namelijk in de basisverzekering ingebrepen. Zo ook bij de zorgverzekering van FBTO. Wel zit hier een voorwaarde aan. Zijn de kosten voor spoedeisende hulp hoger dan diezelfde kosten in Nederland? Dan moet je het verschil zelf betalen. Aanvullende zorg in het buitenland is niet standaard meeverzekerd.
Check dit dus zeker even met je verzekeraar. Heb je een reisverzekering afgesloten? Dan is de kans groot dat beide partijen (een deel van) bereid zijn om je spoedeisende hulp kosten te dekken. Door het akkoord tussen zorg- en reisverzekeraars (ook wel het convenant Samenloop Reis- en zorgverzekeringen genoemd) zorgen beide partijen ervoor dat de claimafhandeling en vergoeding eerlijk afgehandeld worden.
Wie spreek je wanneer aan
Maar welke verzekeraar spreek je nu aan, en wanneer? De zorgverzekeraar zal garant staan voor de medische kosten die onder de basis- of aanvullende verzekering vallen. Voor medische kosten die zowel bij reis- als zorgverzekering onder de aanvullende verzekering vallen zal de helft bij de reisverzekeraar worden verhaald. De reisverzekeraar staat dus klaar voor de kosten die niet in je basis- of aanvullende zorgverzekering gedekt worden. Natuurlijk hangt dit wel af van de verzekeraar, en de soort reisverzekering die je gekozen hebt.
En om af te sluiten nog een aantal andere handige tips om je wintersportvakantie geheel zorgeloos te maken:
- Zorg dat je niets vergeet
Zoek online naar een paklijst wintersport; zo weet je zeker dat je geen belangrijke items vergeet. Ook je verzekeringspapieren zijn natuurlijk terug te vinden op deze paklijst!
- Download belangrijke apps
Er zijn verschillende apps beschikbaar die zich specifiek richten op de wintersport. Zo kun je hierop de weersverwachting zien, de hoeveelheid gevallen sneeuw, en de eventuele kans op lawines.
- Maak een noodplan
Maak samen met je reisgenoten afspraken in het geval van nood. Moet er iemand naar het ziekenhuis, dan is het belangrijk dat er een aangewezen persoon (nuchter) klaar staat om deze te vervoeren. Spreek ook een punt af waar je elkaar terug kunt vinden mocht je elkaar kwijt geraakt zijn.
Veel plezier op wintersport!
Reageren