Garantie op zonovergoten strandvakantie: Agadir

Het is in Nederland inmiddels al weer december: de dagen worden korter, het aantal zonuren is minimaal en natte, druilerige dagen volgen elkaar op. Daarom is dit de perfecte tijd om jezelf een oppepper te geven door de zon op te zoeken. Daarvoor hoef je helemaal niet naar de andere kant van de wereld te vliegen. Op slechts 3,5 uur vliegen ligt namelijk het prachtige Agadir aan de Atlantische kust. Deze regionale hoofdstad van Marokko is gezegend met minstens 300 zondagen per jaar en heet daarom niet voor niets ‘stad van de vier seizoenen’!

Bruisende badplaats

Agadir ligt in het westen van Marokko aan de Atlantische kust, maar is in tegenstelling tot veel andere kustplaatsen in Marokko vrijwel altijd windstil. Dit komt door de gunstige ligging van de baai van de stad en heeft tot gevolg dat er een fijn klimaat heerst. De stranden in en nabij Agadir lenen zich perfect voor watersporten, zoals zeilen, windsurfen en duiken. 

Agadir heeft naast lange, uitgestrekte stranden ook een enorme boulevard met luxe resorts en gezellige restaurants. Er is altijd bedrijvigheid aan de boulevard, maar er kan ook heerlijk relaxed worden op een terrasje in de schaduw. Het stadscentrum biedt veel uitgangsmogelijkheden en eetgelegenheden. In deze moderne stad hoeft niemand zich te vervelen!

Eten en drinken

Dankzij de grote handels- en vissershaven in Agadir, is er bijna geen betere plek in Marokko om de meest verrukkelijke, verse vis te proeven. Daarnaast zijn de restaurants aan de boulevard zeker de moeite waard. Zij serveren de traditionele Marokkaanse keuken, waardoor je letterlijk de kans krijgt om Marokko te proeven. Bij restaurant Le Nil Bleu kun je iedere avond van live muziek genieten. Het restaurant serveert niet alleen Marokkaanse gerechten zoals couscous of tajine (zie foto), maar ook de meest verrukkelijke pizza’s. Bovendien is Agadir één van de weinige steden in Marokko waar in de meeste restaurants alcohol mag worden geschonken. Geniet hier dus in alle rust van een heerlijke rosé, met het uitzicht op de azuurblauwe oceaan.

Souk El Had

Wanneer je het alledaagse leven van Marokko wilt ruiken en proeven, dan moet je zeker een bezoek aan de Souk brengen. Deze enorme openlucht-markt vormt namelijk het koopcentrum voor de bevolking. Je kunt er werkelijk alles kopen: verse kruiden, groenten, fruit, dadels en vlees, maar ook sieraden, kleding en gebruiksvoorwerpen. Uiteraard is ook al het typische wat Marokko te bieden heeft op de Souk te vinden. Probeer bij het kopen van souvenirs wel flink af te dingen en betaal nooit meer dan een derde van de vraagprijs. Hoewel de verkopers minder opdringerig overkomen dan in Marrakech, proberen ze wel te profiteren van de onwetende toeristen.

Kasba

De Kasba van Agadir is een bouwwerk met hoge stadsmuren, dat de medina van de stad vroeger beschermde tegen de Portugezen. Door een enorme aardbeving in 1960 is het stadscentrum echter grotendeels verwoest. De stad is iets zuidelijker opnieuw opgebouwd, maar er zijn nog wel restanten van het oude stadscentrum overgebleven. De poort van de Kasba is intact gebleven en de stadsmuren zijn gedeeltelijk gerestaureerd. De indrukwekkende ruïne van de Kasba staat boven op de berg en geeft een prachtig uitzicht over het atlasgebergte, de nieuwe stad, de haven en de kustlijn. De Kasba is het beste te bereiken per taxi en is zeker met zonsondergang de moeite waard, om het uitzicht over de stad te komen bewonderen!

Uitstapjes vanuit Agadir

Het Nationaal park Souss-Massa ligt 70 kilometer ten zuiden van Agadir en is een groot vogelreservaat. Zeldzame vogels zoals de ibis, maar ook flamingo en kraanvogel zijn hier te spotten in de zandduinen. Op 60 kilometer ten Noordoosten van Agadir liggen de watervallen van Paradise Valley, vlak bij het berberdorpje Imouzzer. Deze kleine watervallen zijn omringt door bergen en bossen en vormen een oase van rust. In de bassins bij de watervallen kun je een verfrissende duik nemen in het turquoise water.

Agadir is een heerlijke bestemming voor een korte zonvakantie, maar is ook uitstekend te combineren met een rondreis door Marokko. De ongerepte natuur in combinatie met de culturele stadscentra maken Marokko een unieke en bijzondere vakantiebestemming!

Reageren