Zo maak jij je zeilvakantie zo comfortabel mogelijk

Zeilvakanties worden steeds populairder. Mensen worden aangetrokken tot de vele voordelen die het reizen over water biedt, waarbij ze geen last hebben van files en op plekken komen die nooit per land bereikbaar zouden zijn. Varen geeft een ultiem gevoel van vrijheid; je kunt aanmeren waar je wilt, overnachten in je eigen knusse hut en zelf bepalen of je aan dek eet of in een gezellig stadje/dorpje.

Zelfs als je geen eigen zeilboot hebt, zijn er tegenwoordig tal van zeilvakanties die je kunt boeken, met schipper en al. Ben je wel een van die gelukkigen met een eigen boot? En ben je klaar voor je eerste zeiltrip? Dan kun je je vakantie op de boot maar het beste zo comfortabel mogelijk maken. Bijvoorbeeld met een bootmatras op maat en goede kleding. Bekijk snel meer tips voor inspiratie!

Wees altijd voorbereid op het weer

Probeer je, afhankelijk van de gekozen zeilbestemming en de tijd van het jaar, zoveel mogelijk aan te passen aan de heersende weersomstandigheden. Je moet als zeiler altijd voorbereid zijn op plotselinge veranderingen, zoals extreme wind, regen etc. Dit doe je onder andere door het meenemen van geschikte kleding en het downloaden van app(s), die je precies laten zien hoe het weer er de komende dagen/weken uit ziet.

Zeeziekte: better safe than sorry

Misschien heb je al meerdere zeiltochten gemaakt, maar het kan ook zijn dat dit de eerste keer wordt dat je het water op gaat voor een langere periode. En ook al heb je er eerder nooit last van gehad: denk nóóit dat je niet gevoelig bent voor zeeziekte. Het kan toeslaan op de meest random momenten en kan je positieve zeilervaring serieus de kop indrukken.

Dus ons advies is: voorkom het! Er zijn natuurlijke methoden om de symptomen tegen te gaan, zoals gember, maar zorg er daarnaast voor dat je altijd pillen tegen zeeziekte aan boord hebt. Deze zijn te verkrijgen op doktersrecept.

Lees ook: Vaarvakantie in Nederland; 10 leuke vaarbestemmingen.

Investeer in een comfortabel bootmatras

Er is niets zo belangrijk dan een goede nachtrust. En als je de hele dag hard hebt gewerkt op je zeilboot, wil je in de nacht zo comfortabel mogelijk kunnen slapen. Een goed matras doet wonderen als je de volgende morgen weer fris en fruitig aan een nieuwe zeildag wilt beginnen.

Heb jij een nieuw bootmatras op maat nodig? Bij Seminautic kun je geweldige matrassen laten aanmeten, welke zeilboot je ook hebt. De matrassen zijn allemaal gemaakt van topkwaliteit en garanderen een heerlijke nachtrust.

Plan en organiseer je zeilreis

Plan en organiseer je zeilreis

Misschien houd je er normaal gesproken van om op de bonnefooi te vertrekken, maar als je op zeilvakantie gaat is het belangrijk om je reis te plannen. Of je nu een weekend of week op pad gaat; stippel je route uit, download nuttige apps en verdiep je alvast in het vinden van jachthavens, dorpjes om eten in te slaan etc.

Controleer je zeilboot grondig

Voordat je eropuit trekt, moet je je boot goed controleren. Veiligheid is namelijk het belangrijkste onderdeel van de reis! Check of je aan de volgende punten voldoet:

  • Communicatieapparatuur
  • Afdichtingsystemen
  • Navigatieverlichting
  • Meer dan één anker
  • Touwen (moeten in goede staat zijn)
  • EHBO-koffer
  • Een extra brandstofcontainer
  • Oliecontrole.

Neem ook leuke items mee

Nu alle serieuze dingen geregeld zijn, kun je wat ruimte maken voor de leuke items. Soms heb je namelijk ook behoefte aan een beetje gezelligheid en ontspanning. Vooral als je grote overtochten gaat maken.

Pak bijvoorbeeld speelkaarten of andere spelletjes in, stel je favoriete zomerse afspeellijst samen, en vergeet vooral niet om een paar boeken (onder andere kookboeken) mee te nemen.  Een reisdagboek is ook altijd leuk om bij te houden (stop dus ook een pen in je tas).

Als je deze tips opvolgt staat niets je meer in de weg om de zeilen te hijsen, de touwen los te knopen en het water op te gaan. En het allerbelangrijkste: vergeet niet om zoveel mogelijk te genieten!

Reageren