Zo eet je tapas in Spanje als een local

Dat tapas Spaans is weet je vast. Maar weet je ook welke tapas er allemaal zijn en hoe je ze het beste eet? Zo nee, lees dan verder, want in deze blog vertel ik meer over de tapas. Zo kan je bij je volgende bezoek aan Spanje tapas eten als een local.

Wat is een tapa?

Een tapa is een klein Spaans hapje dat wordt geserveerd in een Spaanse bar. Bijna alle bars in Spanje serveren wel tapas want het eten van tapas is typisch voor de Spaanse cultuur.  Als een tapa bij elkaar wordt gehouden met een tandenstoker, dan heet het een pintxos of een banderillas. De pintxos hebben altijd een snee brood als basis en zijn typisch voor het Baskenland.

tapas Spanje

Welke soorten tapas zijn er?

Elke tapasbar in Spanje heeft weer een ander aanbod aan tapas. En per regio verschillen de tapas heel erg. Als je tapas gaat eten in Barcelona heb je keuze uit een heel ander menu dan als je tapas gaat eten in Sevilla. In het centrum van Spanje, waar het wat kouder is vind je vaker warme tapas, in het zuiden zijn koude tapas populair en aan de kust is er veel tapas met vis. Dit zijn enkele tapas die je vaak tegenkomt:

Patatas bravas: Gebakken aardappelen met een pittige saus
Queso Manchego: Spaanse kaas van geiten en/of schapenmelk
Pimientos de Padrón: Kleine groene puntpaprika’s die zijn gefrituurd in olijfolie.

tapas Spanje

Calamares a la Romana: gefrituurde inktvisringen

tapas Spanje

Boquerones: verse anchovies gemarineerd in azijn met knoflook en peterselie
Tortilla de patatas: Een omelet met aardappel erin.

tapas Spanje
Croquetas: Kroketjes. Zoals garnalenkroketjes of champignonkroketjes.
Espinacas con garbanzos: Spinazie en kikkererwten met olijfolie en knoflook
Salmojero: Een dikke koude tomatensoep met komkommer en knoflook

Wanneer eet ik tapas?

Je kunt tapas in Spanje de hele dag door eten. Het is bedoeld als een kleine snack tussen maaltijden door en dus niet zoals in Nederland in de tapasrestaurants als avondeten. Daarom worden tapas in Spanje ook alleen geserveerd in bars en niet in restaurants. In sommige bars in Spanje krijg je gratis tapas geserveerd als je wat te drinken besteld.

tapas Spanje

Wat als ik meer wil eten?

Op het menu staan vaak verschillende prijzen bij een gerecht. De goedkoopste is voor tapas en de duurdere voor raciones. Dit is hetzelfde gerecht maar dan dubbel zo groot. Handig dus als je met veel mensen wilt delen, of het als je veel honger hebt.

tapas Spanje

De tapas etiquette

Niet in elke tapas bar kan je tapas bestellen terwijl je aan tafel zit, dit is dan alleen gereserveerd voor grotere maaltijden ( raciones). Check dit daarom eerst voordat je gaat zitten. Bestel een paar tapas in één keer, maar bestel niet te veel. Want de tapas zijn snel klaar en komen ongeveer tegelijkertijd. Ook kunnen ze best zwaar vallen waardoor je sneller vol zit dan je denkt. Er is een belangrijke regel: deel alle tapas. Het is niet de bedoeling dat iedereen zijn eigen bordje tapas besteld. Verder is het belangrijk dat je geniet en je het naar je zin hebt. Als iedereen is uitgegeten betaal je alle tapas in één keer. Het is niet nodig om tapas tussendoor te betalen.

Met deze tips eet jij de volgende keer dat je in Spanje bent tapas als een local. Eet smakelijk alvast! Wil je meer lezen over eten in Spanje? Lees dan deze blog van Sander over Los 100 Montaditos in Madrid.

Lees ook: De 10 beste restaurants in Sevilla.

Reageren