Zo bereid je je goed voor op jouw reis naar Turkije!

Hoewel het de laatste jaren wat onstuimig is in Turkije, blijft dit prachtige land een populaire reisbestemming. Het land heeft een unieke cultuur, de natuur in het binnenland is adembenemend mooi en de gigantische kustlijn trekt jaarlijks vele toeristen. Kortom, een ideale vakantiebestemming. Omdat de regels hier iets anders zijn dan in Europa, is het belangrijk dat je je reis naar Turkije goed voorbereidt. Zo dien je een visum Turkije aan te vragen én is het belangrijk dat je een goede reisstekker meeneemt, aangezien het stroomnetwerk hier anders is. Welke dingen dien je nog meer rekening mee te houden? Wij hebben ze op een rijtje gezet!

Visum aanvragen

Allereerst moet je dus een visum Turkije aanvragen. Hiervoor heb je een geldig reisdocument nodig. Dit kan een paspoort zijn, maar je kunt ook een visum aanvragen met een identiteitskaart. Wel is even belangrijk dat dit reisdocument mininaam 60 dagen na afloop van het visum geldig dient te zijn.Je kunt het visum voor Turkije online aanvragen. Het visum is 180 dagen geldig. Binnen deze 180 dagen mag je 90 dagen in Turkije verblijven. Hoe werkt het precies? Hieronder leggen we het stap voor stap uit:

1 Het aanvraagformulier

Allereerst dien je het aanvraagformulier in te vullen. Met dit formulier kun je tevens een visum voor anderen aanvragen. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld met een grote groep reist. Je moet je gegevens noteren en je dient aan te geven wanneer je in Turkije arriveert.

2 De betaling

Het betalingsproces is zeer eenvoudig. De kosten voor een reguliere aanvraag bedragen 29,95 euro. Je kunt betalen met iDeal, Bancontact, PayPal of creditcard.

3 Ontvangen van het visum

Wanneer het formulier ingevuld is en de betaling voldaan is wordt gecontroleerd of je recht hebt op een visum. Wanneer er geen complicaties zijn, ontvang je het visum dezelfde dag nog.

Reisadvies Turkije

Vanwege de onstuimigheden van de afgelopen jaren, twijfelen veel mensen of Turkije wel veilig is. Om hierachter te komen kun je het reisadvies van Turkije checken. Daar kun je kijken welke gebieden veilig en welke gebieden onveilig zijn. Over het algemeen is Turkije veilig, met uitzondering van het grensgebied met Syrië. Wel wordt aangeraden om extra voorzichtig in het verkeer te zijn.

reizen turkije

Lees ook: Waar moet je aan denken wanneer je naar Turkije op vakantie gaat?

Reisvaccinaties

Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Turkije. Wel zijn er een aantal aanbevolen vaccinaties. Hieronder hebben we ze op een rijtje gezet:

– Vaccinatie DTP

– Vaccinatie Hepatitis A

Betalingen

In Turkije betaalt men niet met de euro, maar met de Turkse Lira. Deze munteenheid maakte eerder dit jaar een duikvlucht naar beneden, maar trekt beetje bij beetje weer bij. Desalniettemin is deze munt niet echt stabiel. Je kunt euro’s wisselen voor Turkse Lira’s in Nederland, maar ook in Turkije zelf. Wel raden we je aan om niet te grote bedragen in één keer te pinnen. In een week tijd kan de koers namelijk sterk veranderen (in je voordeel of in je nadeel natuurlijk).

Overige aandachtspunten

Dit waren de belangrijkste dingen waar je rekening mee dient te houden als je naar Turkije op vakantie gaat. Hieronder lichten we nog enkele dingen beknopt toe die je reis naar Turkije nog aangenamer zullen maken:

Drink geen kraanwater

Hoewel Turkije geen derdewereldland is, kun je het kraanwater beter niet drinken. De ‘locals’ doen dit wellicht, maar die zijn eraan gewend. Iemand die Nederlands kraanwater gewend is, kan hier goed ziet van worden. Koop dus waterflessen in de winkel en voorkom buikpijn.

Wereldstekkers

De meest toeristische hotels zullen wellicht Europese stopcontacten hebben, maar de onbekendere plekken hebben Turkse stopcontacten. Je zult dus een wereldstekker moeten hebben om je apparatuur op te kunnen laden.

Cultuurverschillen

Turkije is een prachtig land, met een totaal andere cultuur dan in Nederland. De mensen zijn over het algemeen een stuk directer en zijn erg trots. Ook zijn er – met name in de grote steden – veel straatverkopers actief. Je kunt prima wat kopen van een straatverkoper, maar houd wel in je achterhoofd dat de vraagprijs waarschijnlijk vele malen hoger ligt dan de waarde van het product. Het is dus ook niet raar om af te dingen!

Ben jij weleens naar Turkije geweest? Zo ja, zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Reageren