Vaccinaties
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zoek dus voor je weggaat uit of er vaccinaties nodig zijn voor de landen of gebieden waar je heen gaat. Voor Zuid-Afrika moet je je bijvoorbeeld laten inenten tegen onder andere DTP en Hepatitis A. Sla voor malariagebieden en gebieden waar veel insecten zitten ook een voorraad malariapillen, DEET en ORS (tegen uitdroging) in. Welke prikken en pillen je moet halen, kan je navragen bij een vaccinatiebureau of je huisarts.
Eigen medicatie
Slik je in Nederland medicijnen en moet je deze tijdens je reis ook blijven gebruiken? Controleer dan altijd of een medische verklaring nodig hebt voor je medicijnen. Veel medicijnen vallen onder de Opiumwet en zijn in het buitenland verboden, zoals medicatie voor ADHD. Geef ook bij je huisarts aan dat je op reis gaat en dat je extra medicijnen nodig hebt. Zo zit je tijdens je reis niet plotseling zonder.
Ziek, wat nu?
Worst case scenario: je wordt zo ziek tijdens je vakantie dat je meteen een dokter moet zien of je breekt tijdens een ritje mountainbiken je been. Wat nu? Stel zo snel mogelijk je zorgverzekering op de hoogte. Zij kunnen je tips en advies geven, maar ook gegevens doorsturen naar het ziekenhuis. Vaak is er een noodnummer dat altijd bereikbaar is. Zet deze dus goed in je telefoon! Blijf je in Europa? Vergeet dan je European Health Insurance Card niet mee te nemen. Deze geeft je recht op medische zorg in het buitenland. Je vraagt ‘m aan bij je zorgverzekering.
Basisverzekering dekt niet alles
Eenmaal over de grens, ben je vanuit een Nederlandse zorgverzekering alleen nog verzekerd voor spoedeisende hulp. Loop je ineens rond met bijvoorbeeld een nare huiduitslag, dan zijn de kosten voor een bezoekje aan de arts dus voor jezelf (doei reisbudget). En heb je zoveel pech dat je terug moet naar Nederland, dan zijn de kosten voor de repatriëring, ofwel het vervoer, ook voor jezelf (dubbel doei reisbudget). Ook de kosten voor spoedeisende hulp worden vergoed tot maximaal het Nederlandse tarief. Ga je naar een land waar de zorgkosten hoger liggen, zoals Amerika, dan betaal je dus nog een groot deel van de rekening zelf.
Aanvullend verzekeren
Gelukkig kan je je tegen al deze kosten extra verzekeren. Vrijwel iedere zorgverzekeraar biedt een aanvullende verzekering aan, speciaal voor medische kosten in het buitenland. Dat kost je minimaal 4,50 per maand, maar dan weet je wel precies welke kosten je kunt verwachten en blijft het geld voor de rest van je vakantie gewoon op je rekening. Verzekeringen kan je vóór je vakantie gemakkelijk vergelijken, zodat je zeker weet dat je de juiste dekking hebt op vakantie.
Reisverzekering
Helaas kan je pas aan het einde van het jaar je zorgverzekering vergelijken en aanpassen. Daar heb je dus lang niet altijd iets aan. Gelukkig kan je je ook via een reisverzekering extra verzekeren tegen onverwachte medische kosten. Een reisverzekering is sowieso geen overbodige luxe: je bent namelijk ook meteen verzekerd tegen diefstal, verlies of schade van je bagage.
Reageren