Zeven tips voor jouw reis naar Sri Lanka

Plannen voor een toeristische uitstap naar deze eilandstaat gelegen in de Indische oceaan? Goed idee! Vooral voor een rondreis is dit smaragdgroen Aziatisch wonder een heerlijke bestemming. Over de veiligheid hoef je je alvast geen zorgen te maken en ook de kinderen zijn gewoon welkom. Anderzijds neem je toch maar beter de nodige voorzorgsmaatregelen. Onderstaande zeven tips sla je daarom maar beter niet in de wind.

# 1. Controleer inentingen en vaccinaties

Voor een reis naar Sri Lanka zijn er in principe geen verplichte inentingen. Toch is er één belangrijke uitzondering op die regel: wanneer je gedurende een periode van zeven dagen voor aankomst in een gele koorts land geweest bent of indien je er een overstap maakte van langer dan twaalf uur, is een vaccinatie tegen gele koorts wel verplicht. Het gaat hierbij voornamelijk om Zuid-Amerikaanse en Centraal-Afrikaanse landen, waardoor dat in principe geen probleem hoeft te zijn.

Opgelet: ongeacht het feit dat er geen verplichte inentingen of vaccinaties zijn, neem je toch maar beter de nodige voorzorgsmaatregelen. Vaccinatie tegen DTP en hepatitis A zijn bijvoorbeeld aanraders. Eventueel wordt daar ook een BMR-inenting aan toegevoegd. Gaat het om een langdurig verblijf? Dan raadt men toeristen eveneens aan om zich te laten inenten tegen buiktyfus, hepatitis B en hondsdolheid.

De prachtige St. Clairs waterval in Sri Lanka
De prachtige St. Clairs waterval in Sri Lanka

# 2. Kies voor een e-visum

De Sri Lankaanse overheid biedt sinds 2012 een zogenaamde elektronische visum Sri Lanka aan. Het gaat om een alternatief voor de klassieke visum en kan volledig online aangevraagd worden. Wel is het toepassingsgebied van het visum beperkt tot toeristische reizen (hoewel ook andere varianten mogelijk zijn). Hoe dan ook zijn er heel wat voordelen verbonden aan zo’n e-visum: een lagere verwerkingstijd en lagere kosten zijn daar twee belangrijke voorbeelden van.

# 3. Geef de voorkeur aan een rechtstreekse vlucht

De meeste vluchten naar Sri Lanka kiezen voor een of meerdere tussenstops. Vaak staat een lange tussenstop in Dubai op de agenda. De totale reisduur kan zo oplopen van zestien tot bijna 24 uur, zeker wanneer je een hele dag in een luchthaven wachten moet. Uiteraard knaagt dat aan die schaarse vakantiedagen die je liefst in onvergetelijke herinneringen omzet. Vanaf Amsterdam zijn er enkele keren per week ook rechtstreekse vluchten naar Colombo. Onder andere KLM biedt twee maal per week zo’n rechtstreekse vlucht aan. Eventueel kan ook Düsseldorf als vertreklocatie gekozen worden. In dat laatste geval liggen de vliegprijzen (meestal) ook een stuk lager.

# 4. Let op in het verkeer

De Nederlandse ambassade in Colombo geeft het ook zelf aan: het wegverkeer in Sri Lanka is een grote chaos. Vaak lijkt het alsof er helemaal geen verkeersregels zijn. Vrachtverkeer, motortaxi’s, voetgangers en grote loslopende dieren zijn er geen uitzondering. Bovendien gelden er wel degelijk verkeersregels die voor ons soms bizar lijken te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de voorrangsregel voor loslopende olifanten. Om dergelijke redenen wordt aangeraden om een auto met chauffeur te huren. Voor ongeveer vijftig euro per dag zal je je niet alleen veilig door het verkeer begeven maar ook de tijd krijgen om de omgeving in al z’n facetten te bewonderen.

Het chaotische verkeer in Colombo, Sri Lanka
Het chaotische verkeer in Colombo, Sri Lanka

# 5. Neem niet alleen een zomerse outfit mee

Wie Sri Lanka zegt, denkt ook meteen aan boeddhistische tempels. Een bezoek aan die tempels is sowieso een aanrader. Toch let je maar beter op: bedekkende kledij is een voorwaarde om de tempel te mogen betreden. Zorg met andere woorden dat je ook een lange broek, een shirt met lange mouwen of een bedekkende stola bij de hand hebt. Uiteraard kies je voor luchtige stoffen.

# 6. Neem hygiënische voorzorgen

Kraantjeswater drink je op Sri Lanka niet. Ook groenten, fruit en andere voedselwaren die met kraantjeswater gewassen zijn, laat je maar beter links liggen. Op de plaatselijke markt de inkopen doen, wordt met andere woorden afgeraden. Hetzelfde geldt voor de consumptie of aankoop van ongebakken of ongewassen voedsel, ijsjes of een drankje met ijsblokjes.

Zonsonderdang boven de Liorn Rock in Sigiriya, Sri Lanka
Zonsonderdang boven de Liorn Rock in Sigiriya, Sri Lanka

# 7. Bescherm jezelf tegen muggen

Ook op Sri Lanka zijn deze zoemende monstertjes gewoon terug te vinden. Bovendien zijn ze er niet alleen irritant maar ook gevaarlijk: ze kunnen malaria overbrengen! De meeste hotels nemen voorzorgsmaatregelen door muggengaas in de ramen te installeren. Hoe dan ook raden we aan om steeds te slapen met de airco aan, DEET mee te nemen en je zowel overdag als ’s avonds goed in te smeren. Bedekkende kleding wanneer je ’s nachts buiten komt, is eveneens een aanrader. Kies je voor een elektrische muggenstekker? Vergeet dan zeker jouw wereldstekker niet…

Ten slotte willen we jou meegeven dat het belangrijk is om altijd eventjes het actuele reisadvies voor Sri Lanka te raadplegen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

We hopen dat je iets hebt aan deze zeven tips en … mocht jij zelf nog aanvullende tips hebben laat het dan weten in de comments hieronder!

Reageren