Zeven boeken die je zullen inspireren om te gaan wandelen

Lezen en reizen gaan samen zoals wijn met kaas. Een goed boek na een lange dag wandelen kan net zo waardevol zijn als een reismaatje. Op het vliegveld, in de trein, naast een haardvuur bij een B&B: jouw vakantie bied je de mogelijkheid om eindelijk eens dat ene wandelboek te lezen.

hadrians wall engelandHadrian’s Wall in Engeland

Wat is nog belangrijker dan lezen? Het lezen van boeken over reizen, natuurlijk.

En wat is er belangrijker dan het lezen van boeken over wandelen en reizen? Nou ja, er daadwerkelijk zelf op uit trekken natuurlijk!

Normaal gesproken start alles met een juiste hoeveelheid inspiratie en motivatie, een klein idee dat ontstaat in je hoofd en wat uitgroeit tot een epische wandeling.

Maar wat zijn nu de beste boeken om te lezen tijdens het reizen? Hieronder een zevental tips.

#1 – Maak een solo wandeltocht met een hilarische gids

Bill Bryson – A Walk in the Woods

Er is waarschijnlijk geen boek over wandelen grappiger dan deze autobiografie geschreven door Bill Bryson. Het schetst zijn avonturen langs de Appalachian Trail in zijn typische behendige en humoristische stijl.

Bryson is een kei in het beschrijven van de meest bizarre situaties. Je zal geen vermakelijkere gids vinden die je vertelt over ontmoetingen en ervaringen tijdens een wandeltocht.

Dit boek is niet alleen een komische ervaring van twee mannen uit wandelen. Het trakteert zijn lezers namelijk ook op historische informatie en zelfreflectie over de complexiteit van vriendschappen en persoonlijke grenzen.

Als je op zoek bent naar de koning van het schrijven van boeken over reizen, dan ben je bij Bryson aan het juiste adres.

#2 – Een bejaarde avonturier

Jonas Jonasson – De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween

Dit boek vertelt meer een verhaal over een speurtocht en avontuur dan over hiken of wandelen.

Het verdient zijn plaats in deze lijst door zijn ongelooflijk inspirerende moraal dat het nastreeft te vertellen en is zeker een boek om te lezen tijdens het reizen.

In zijn debuutroman vertelt Jonasson het verhaal van de absurde reis van een 100-jarige man die uiteindelijk achtervolgd wordt door zowel de politie als door een groep criminelen.

Gek genoeg leert dit geestige verhaal je een aantal belangrijke lessen wat betreft het leven in het moment, het volgen van je intuïtie en het ontdekken van de wereld.

#3 – Een persoonlijk verhaal over volharding

Haruki Murakami – What I Talk About When I Talk About Running

De boeken van Haruki Murakami kunnen worden vergeleken met een wandeling: een wandeling op de grens van de dagelijkse rompslomp en het bovennatuurlijke.

Dit boek is een verrassend autobiografisch en nuchter werk over Murakami’s relatie met hardlopen.

De titel schrikt de gemiddelde wandelaar wellicht af, maar dit boek gaat verder dan alleen de ultra-marathon (bijna 100 kilometer!) die Murakami rende.

Het is een verhaal over volharding, de strijd met veroudering en inzichten uit het leven en uit de gedachtes van een van Japans grootste schrijfsters aller tijden.

Dingle Way in Ierland
Dingle Way in Ierland

#4 – Op jacht naar een innerlijke schat

Paulo Coelho – De Alchemist

Natuurlijk niet te missen op deze lijst. Deze betoverende roman geschreven door Paulo Coelho heeft de wereld overgenomen.

Santiago, een schaapsjongen uit Andalusië, reist van Spanje naar de Egyptische woestijn, op zoek naar een schat die daar begraven zou zijn.

Het inspirerende verhaal blinkt uit in zijn simpelheid en de opmerkelijke ontmoetingen onderweg.

Naarmate het boek vordert verschuift de focus van de fysieke schat naar een meer abstracte, innerlijke rijkdom – het soort schat waarnaar elke wandelaar op een of andere manier op zoek is.

Kortom, een inspirerend boek over reizen!

#5 – Een verlichtende trip door de VS

Jack Kerouac – The Darma Bums

Of je nu geïnteresseerd bent in spiritualiteit of niet, dit verhaal over twee jonge mannen die op zoek zijn naar de Waarheid van Zen, zou iedere reisfanaat moeten lezen.

Ray Smit en Japhy Ryder zwerven door de VS waar ze elke denkbare situatie tegenkomen, zo maken ze kennis met de relaxte sfeer van San Francisco en mediteren ze gedurende enkele dagen terwijl ze wandelen door de natuur van de staat Washington.

In het kort: dit boek vertelt een intelligent geschreven verhaal over motivatie, inspiratie en de betekenis van het leven.

#6 – Een wandeling uit mededogen

Rachel Joyce – The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om te gaan wandelen, maar de opvattingen van de protagonist Harold Fry zijn vrij uniek.

Wanneer hij een afscheidsbrief ontvangt van een oude vriend die in een hospice verblijft, schrijft hij onmiddellijk terug.

Een wandeling om de brief op de post te doen resulteert langzaam maar zeker in een meer dan 900-kilometer lange wandeling, omdat Harold ervan overtuigd is geraakt dat zijn vriend in leven zal blijven zolang hij blijft wandelen en de brief persoonlijk aflevert.

Een boek over relaties en acceptatie dat even grappig als verdrietig is.

West Highland Way in Schotland

West Highland Way in Schotland

#7 – Een pelgrimstocht in Japan

Lisa Dempster – Neon Pilgrim

Iedereen kan beginnen met wandelen, zo bewijst dit autobiografische boek van Lisa Dempster.

Zonder motivatie of overwicht start de Australische vrouw een 1200-kilometer lange pelgrimstocht in Japan.

Dit boek geeft je een fascinerend kijkje in de wereld van de Japanse bedevaart, maar is niettemin een oprecht en geestig verslag van de persoonlijke strijd van de auteur – zeker een boek dat iedereen zou moeten lezen die geïnteresseerd is in wandelen (in Japan).

Enthousiast geworden na deze lijst? Kies je favoriete boek en trek erop uit! Hillwalk Tours organiseert duurzame wandeltochten in heel Engeland, Schotland en Ierland. Dus je hoeft niet eens ver weg! Van het verzorgen van de bagage tot het regelen van een fijne slaapplaats, Hillwalk Tours zorgt ervoor dat jij nergens aan hoeft te denken en alleen maar hoeft te genieten. Wandelschoenen aan en gaan!

Reageren