Erop uit in Zeeland; de ultieme reistips

Op dit moment wordt er veel vakantie gevierd in ons eigen mooie Nederland. We ontdekken de mooiste plekjes waarvan we het bestaan niet eens wisten en kijken onze ogen uit. Dit is de perfecte periode om alle geweldige provincies die ons land telt te gaan bezoeken. En daar hoort Zeeland natuurlijk bij! Een vakantie Zeeland laat je echt dat ultieme reisgevoel ervaren waar we zo hard naar op zoek zijn met z’n allen. Staat Zeeland ook op jouw bucketlist? Lees dan snel verder voor de ultieme reistips en meer!

De mooiste steden en dorpen van Zeeland op een rijtje

Natuurlijk kennen we allemaal bepaalde steden en dorpen in Zeeland zoals Middelburg, Vlissingen, Domburg etc. Maar de provincie Zeeland herbergt nog veel meer mooie plekjes die ontdekt willen worden. De volgende prachtige steden en dorpen mogen niet ontbreken tijdens jouw vakantie Zeeland:

Veere

Prachtige historische huizen in Veere

Veere is een prachtig voormalig vissersdorp en ligt aan de oever van de Westerschelde, vlakbij Middelburg. De kleine jachthaven wordt tegenwoordig vooral gebruikt voor plezierjachten. Het mooie centrum van Veere is een bezienswaardigheid op zich, met zijn schattige historische huizen. Vooral het stadhuis (uit 1474), is een lust voor het oog. Daarnaast zijn de oude dijk, de Campveerse Toren  en de Grote Kerk prachtig.

Breskens

Breskens vuurtoren en landschap aan de kust van de Noordzee tegen blauwe hemel achtergrond buitenshuis. Zeeland, Nederland.
Het strand van Breskens

Breskens in West-Zeeuws Vlaanderen een populaire badplaats met een gezellig en bruisend centrum. Er is  genoeg te zien en te beleven voor jong en oud. Kijk naar de vele boten die op en neer varen, pak een gezellig terrasje, ga winkelen of haal verse vis op de Kaai-kade. Ook het visserijmuseum en de Sint Barbara kerk zijn must-sees!

Groede

Historische kerk in het dorp Groede in Zeeuws-Vlaanderen
Historische kerk in Groede

Dit charmante dorp staat bekend om de “Groese paptaart”, een echte specialiteit. De smalle straten van Groede worden omringd door pittoreske gevels en de huizen zijn gebouwd in Vlaamse stijl. Bezoek het Vlaemsche Erfgoedmuseum, slenter rond door het historische centrum en neem deel aan het jaarlijkse bruisende Groede Festival.

Westkapelle

Nederland, Holland, Nederlands, Zeeland, Westkapelle. Uitzicht over het dorp.
Uitzicht over Weskapelle

Westkapelle is een klein maar charmant dijkdorpje en ligt op het voormalig eiland Walcheren. Het maakt deel uit van de zogeheten Zeeuwse Riviera. Westkapelle is beroemd vanwege zijn twee idyllische vuurtorens, waarvan één van hen vroeger een kerktoren was. Buiten het gezellige centrum van Westkapelle is de omgeving ook nog eens prachtig. Je vindt hier absolute rust tussen uitgestrekte weilanden, dijken en bossen.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Terneuzen

Terneuzen wordt ook wel stad van de Vliegende Hollander genoemd en is bovendien beroemd om zijn mosselen en vele zeilschepen. Het is een bruisend stadje met een mix van oud en modern, waar je je nooit hoeft te vervelen. Maak een wandeling langs de rivierboulevard, welke ook de thuisbasis van een van de grootste bronzen beelden van Nederland. Sowieso kunnen liefhebbers van kunst en cultuur hun hart in Terneuzen ophalen, met name in het Scheldetheater

Yerseke

Verse Zeeuwse Creuse Vreedzame of Japanse Oestersweekdieren op Vismarkt in Yerseke, Nederland.
Oesters op de vismarkt in Yerseke

Welkom in het belangrijkste mossel- en oesterdorp van Zeeland. Alles draait hier om schelpdieren, als je daar niet van houdt dan kun je beter wegblijven! Yerseke heeft een lange geschiedenis in oesterhandel, die het dorp in de 19e eeuw veel welvaart bracht. Maar ook mosselvisserij is hier dagelijkse kost. Op afspraak kun je de mosselveiling bijwonen. Een bijzondere ervaring! Bezoek ook het Oosterschelde Museum in het oude stadhuis. Hier kom je nog meer te weten over de visserij in dit mooie dorp.

Bruinisse

Vissersboten in afwachting van vertraagd vertrek in de haven van Bruinisse, Zeeland, vanwege zware mist tijdens zonsopgang. Kalm water en een vredig landschap met boten in de haven.
Vissersboten in de haven van Bruinisse

Om nog even in de mosselsfeer te blijven, gaan we verder met Bruinisse. Dit is naast Yerseke ook een van de belangrijkste mosselvisserij dorpen in Schouwen-Duiveland. Bij de haven van Bruinisse is het dan ook altijd een drukte van belang. Bezoek het dorp in juli, wanneer er een driedaagse visfestival plaatsvindt. Het hele dorp viert dan de mossel en natuurlijk wordt er flink gegeten. Daarnaast is Bruinisse een bijzondere plek dankzij zijn ligging aan het prachtige Grevelingenmeer.

Tholen

Pittoresk straatje in Tholen, Zeeland, Nederland.
Pittoresk straatje in Tholen

Het stadje Tholen herbergt een rijke geschiedenis en is een echte must tijdens je vakantie Zeeland. Het heeft zoals een aantal andere dorpen in Zeeland een beschermd stadsgezicht. Dit vanwege de tal van rijksmonumenten en andere mooie vestingwerken  die er te vinden zijn. Slenter door de Venkelstraat;  de mooiste straat van het dorp. Hier waan je je even terug in de tijd. Ook zijn er in Tholen overblijfselen van de voormalige oesterbanken te zien.

Sint Annaland

De molen van Sint Annaland met op de achtergrond het dorp, toeristisch stadje in zeeland, Nederland.
De mooie molen van St. Annaland

Dit kleine, schattige dorp heeft de klassieke indeling van een ringdorp; één van de oudste dorpstypen die heel karakteristiek is voor Zeeland. Het oude centrum herbergt  twee prachtige windmolens, het Nonnetjeshuis (een 17e-eeuws gebouw), een interessant museum (gevestigd in het oude stadshuis), en idyllische huisjes. Ook zijn er verschillende gezellige cafés en restaurants gevestigd in het centrum welke Sint Annaland tot een sfeervolle plek maken.

Dreischor

Vintage Kerk in Dreischor, Nederland
De kerk van Dreischor

Dit authentieke plaatsje in Schouwen Duivenland mag zichzelf ook een idyllisch ringdorp noemen. Het is in het bezit van maar liefst 33 monumenten, die allemaal bezichtigt moeten worden! Begin je sightseeing in Dreischor op het centrale plein, bij de imposante Sint Adriaanskerk en wandel rustig door de stille straatjes. Elke zomer vindt er de Dreischor Vlasdag plaats in het centrum, waarin bewoners terug gaan in de tijd.  Ze kleden zich in linnen en laten ze zien hoe de vezels jaren geleden werden verwerkt.

Zierikzee

De stad Zierikzee in Nederland.
De haven van Zierikzee

Zierikzee was in de vroege middeleeuwen een rijke handelsstad. Dit heeft ertoe geleid dat er tegenwoordig nog tal van prachtige gebouwen te zien zijn. De haven, het stadhuis, de oude kerk, zijn stadsmuren en poorten zijn hier voorbeelden van. In totaal zijn er meer dan 500 historische monumenten te bewonderen. Bezoek de oude haven met zijn historische schepen en beklim hoe dan ook de Sint-Lievensmonstertoren. Vanaf de top kun je geniet van een betoverende uitzicht.

Goes

Haven van Goes, Zeeland, Nederland.
De pittoreske haven van Goes

Ook het pittoreske Goes is een must tijdens je vakantie Zeeland. Zijn knusse, historische centrum bestaat uit een wirwar van smalle steegjes en charmante gebouwen. In de zestiende eeuw was Goes een bloeiende handelsstad, waar nu nog veel restanten van te zien zijn. Vooral het stervormige stadscentrum is kenmerkend. Buiten een heerlijke sfeer en mooie monumenten kun je in Goes als de beste winkelen en lekker eten en drinken

Sluis

Prachtig uitzicht op het historische stadje Sluis op een mooie zonnige dag met blauwe lucht en wolken in het voorjaar, Zeeuws-Vlaanderen, Nederland.
Het oude centrum van Sluis

Deze oude vestingstad ligt in het meest zuidelijke puntje van Zeeland, tegen de Belgische grens aan. Sluis is in de dertiende eeuw ontstaan en heeft een directe waterverbinding met Brugge. Hierdoor komen er veel Belgische bezoekers op dit gezellige dorpje af. Sluis is de enige stad in Nederland die een stadhuis met een belfort heeft; een prachtige 14e-eeuwse klokkentoren. Deze moet dan ook zeker even gefotografeerd worden!

Tip: maak van de gelegenheid gebruik om de Belgische kust te leren kennen en ga op zeehondentocht in Zeebrugge! Bekijk deze leuke dieren in hun natuurlijke omgeving terwijl je geniet van een glas champagne. Proost!

Nisse

Het idyllische Nisse heeft wederom een beschermd stadsgezicht en wordt gezien als een van de mooiste dorpen van Zuid-Beveland. Dat is niet moeilijk om te begrijpen wanneer je rondloopt in zijn charmante centrum.  De karakteristieke 14e-eeuwse kerktoren is al vanaf een grote afstand te zien en wordt omringt door de rest van het dorp. Bewonder de mooie traditionele woningen, het natuurgebied Zak van Zuid-Beveland en het bijzondere kasteelterrein. Je waant je hier echt even terug in de tijd!

Biervliet

Het stadhuis van Biervliet, Nederland.
Stadhuis van Biervliet

Ook Biervliet ligt in het zuiden van Zeeland, vlakbij de Belgische grens. Het dorp is vooral bekend vanwege de lokale Geuzenfeesten, welke ieder jaar weer één groot feest met zich meebrengen. Ook is Biervliet de geboorteplaats van Willem Beukelszoon;  hij vond een methode uit om haring te conserveren. Daarom  is hij vanzelfsprekend voor alle Zeeuwen een held!

Hulst

Trapgevelhuizen tegen blauwe hemel in vestingstad Hulst, Nederland
Traditionele trapgevelhuizen in Hulst

Deze oude vestingstad is een van de weinige plaatsen in de Nederland waarvan de oude stadsmuren bijna helemaal intact zijn gebleven.  Je kunt hier tegenwoordig overheen wandelen en genieten van het uitzicht over de stad. Binnen de muren bevindt zich het historische centrum met zijn idyllische straatjes en huizen. Sla vooral de mooie Steenstraat niet over, waar je de meest traditionele huizen ziet met prachtige gevels. Erg romantisch!

Domburg

De stad Domburg, Nederland, Europa.
Het oude centrum van Domburg

Als oudste kustplaats van Zeeland mag Domburg zich een ware historische parel noemen. Het is een levendige en charmante stad die van alles te bieden heeft op het gebied van cultuur, ontspanning én culinaire hoogstandjes. Er heerst een goede mix van enerzijds moderne en hippe restaurants, cafés en gebouwen en anderzijds authentieke attracties. Tel daar de prachtige zandstranden bij op en het plaatje is compleet!

Middelburg

Luchtfoto van het oude stadscentrum van Middelburg.
Luchtfoto van het oude stadscentrum van Middelburg

De pittoreske vestingstad Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland. Het is een populaire bestemming onder buitenlandse toeristen, maar ook door Nederlanders die willen genieten van de zilte zeelucht, mooie culturele bezienswaardigheden en de Zeeuwse gastvrijheid. Middelburg is een van de oudste steden van Nederland en wordt omgeven door een stervormige ring van grachten. Mis deze top bestemming niet.

Lees ook: dit zijn de mooiste dorpjes van Friesland.

Zeeland stranden; dit zijn de allermooiste

Wanneer je op vakantie gaat naar Zeeland (of gewoon een daguitstapje maakt), ga je buiten de mooie dorpen ook voor de stranden. En dat zijn er zo veel, dat je door de bomen bijna het bos niet meer ziet! Met een kustlijn van 650 kilometer liggen de mooie zeeland stranden voor het oprapen. Om het je iets gemakkelijker te maken bij je keuze hebben we hieronder de mooiste stranden Zeeland voor je op een rijtje gezet:

De stranden van Oostkapelle

Oostkapelle strand, Zeeland, Nederland.
Het brede zandstrand van Oostkapelle

De stranden die rondom Oostkapelle liggen behoren tot de mooiste en schoonste van het land. Deze lange, brede Noordzeestranden met fijn zand, zijn vanwege de goede waterkwaliteit en netheid  bekroond met de Blauwe Vlag. Dit zijn goed onderhouden en  schone stranden die gemakkelijk te bereiken zijn. Ook in de omgeving van Oostkapelle vindt je prachtige natuur. Deze bestemming licht namelijk tussen twee mooie natuurgebieden en hoge duinen in.

Domburg stranden

Houten palen op het strand van Domburg.
Houten palen op het strand van Domburg

Niet alleen is Domburg the place to be vanwege zijn rijke historie en levendige sfeer. Ook de prachtige stranden maken het een top bestemming voor zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen. De brede zandstranden verschuilen zich achter golvende zandduinen en strekken zich uit tot in Westkapelle. Ook veel van de stranden in Domburg hebben het Blauwe Vlag certificaat.  Ze zijn bovendien van alle gemakken en faciliteiten voorzien.

Zoutelande

Strand bij Zoutelande (Nederland NL).
Een van de stranden bij Zoutelande

De mooie stranden van Zoutelande vallen samen met de stranden van Westkapelle en Dishoek onder de noemer “Zeeuwse Rivièra”. En die doet zijn naam zeker eer aan! Deze stranden liggen in Walcheren; een regio en voormalig eiland tussen de Oosterschelde en de Westerschelde in. Buiten dat het dorp Zoutelande zeker de moeite waard is, is zijn vijf kilometer lange strand de voornaamste reden tot een bezoek.  Het is een echte familiebadplaats geworden en bovendien een top plek om te paragliden.

Cadzand

Overzicht over de stranden van Cadzand
Overzicht over de stranden van Cadzand

Bekend als de meest zuidelijke badplaats van Nederland, strekt het strand van Cadzand zich uit over 11 kilometer. Het ligt in een prachtige omgeving omringt door moerassen en eeuwenoude polders. Ook ken je Cadzand misschien vanwege de vele haaientanden die hier worden gevonden. Vanuit deze bruisende plek ben je bovendien binnen no time in het natuurgebied Zwin. Daarnaast ligt de Belgische badplaats Knokke bijna op loopafstand. Leuk als daguitstapje!

Boek een van deze leuke tours in Cadzand en beleef deze badplaats op een andere manier!

Nollestrand Vlissingen

Gekleurde strandhuisjes op het Nollestrand in Vlissingen, Nederland.
Gekleurde strandhuisjes op het Nollenstrand in Vlissingen

De bruisende badplaats Vlissingen beschikt over drie zandstranden, waar het Nollestrand er één van is. Wanneer je dit strand opzoekt, zie je waarschijnlijk plaatjes voorbij komen van de 30 gekleurde strandhuisjes op palen die het een sfeervolle touch geven.  Ook dit strand behoort tot een van de schoonste en mooiste van het land en wordt goed onderhouden. Bij het gezellige strandpaviljoen kun je bovendien terecht voor een lekker hapje en een drankje.

Dishoek strand

De idyllische vuurtoren op het strand van Dishoek
De idyllische vuurtoren op het strand van Dishoek

Dishoek is een klein dorpje die verscholen ligt achter de hoge duinen van de Walcherse kust. Met zijn ligging tussen Vlissingen en Zoutelande wordt het brede strand (welke ook behoort tot de Zeeuwse Riviera), meestal wat minder druk bezocht. Dit zorgt ervoor dat het er vaak lekker rustig is. Het is een heerlijke plek om je handdoek te spreiden en een dagje te genieten van zon, zee en strand.

Stranden van Renesse

Renesse eenzaam strand met blauwe lucht, Nederland.
Het brede zandstrand bij Renesse

Renesse heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een populaire badplaats voor jong en oud. Vooral veel jongeren kiezen de stranden van Renesse als hun vakantiebestemming. Dit vanwege de vele terrassen, winkels en een bruisend uitgaansleven. Het strand van Renesse is 17 kilometer lang en ligt naast het bos van Westerschouwen. Buiten zonnen en zwemmen, kun je er als de beste watersporten beoefenen en op sommige plekken zelfs zeehonden spotten.

Vrouwenpolder

Ingang van het strand bij Vrouwenpolder, Nederland.
Ingang van het strand bij Vrouwenpolder

Met zijn mooie ligging tussen de Noordzee en het Veerse Meer, grenst Vrouwenpolder ook nog eens  aan het prachtige natuurgebied Oranjezon. Het is tegenwoordig een levendige badplaats waar watersportliefhebbers, strandaanbidders en Bourgondiërs hun hart kunnen ophalen. De brede zandstranden zijn geliefd bij jong en oud vanwege de variatie en ruimte. Ga er kitesurfen of duiken op een van de prachtige duiklocaties en geniet van de vele festiviteiten in het hoogseizoen.

Sla ook deze plekken niet over tijdens je vakantie Zeeland

Luchtfoto van getijdenmoerassen met natuurlijk meanderend drainagesysteem in Verdronken land van Saeftinghe in Zeeland, Nederland.
Het “Verdronken land van Saeftinghe”

Natuurlijk zijn er buiten al deze pittoreske dorpjes en prachtige zandstranden nog genoeg andere leuke plekken in Zeeland om te bezoeken. Zo is er het prachtige Oosterschelde Nationaal Park; het grootste Nationale Park van Nederland. Door een open verbinding met de zee is hier een geweldige natuurlijke omgeving ontstaan met een grote variëteit aan flora en fauna.

Ook mogen de natuurgebieden Oranjezon, de Manteling en Saeftinghe niet worden overgeslagen. Daarnaast zijn het Deltapark Neeltje Jans, het Zeeuwse Museum en museum BIZARIUM leuke uitstapjes voor het hele gezin. Voor het opsnuiven van wat cultuur bezoek je vlakbij Vlissingen het oudste zeefort van west Europa: Fort Rammekens. En vergeet niet om een boottochtje te maken over de het mooie Veerse meer en het Grevelingenmeer!

Tip: ga de Nederlandse Deltawerken bekijken met een professionele gids tijdens deze top privé tour en bezoek onder andere Neeltje Jans en nog veel meer!

Lees ook: de Zeeuwse kust; vakantie in eigen land.

Huisje huren Zeeland

Gezellige vakantiehuizen aan de kust. Zomer concept. Vakantie verhuur. Terugtrekken. Voorjaar. Digitale detox. Natuurtherapie. Vlissingen, Nederland. Noordelijke zee.
Schattige vakantiehuisjes op het strand van Vlissingen

Zo zie je maar; Zeeland telt zoveel mooie plekken dat je bijna tijd en ogen tekort komt. En  hoe kun je beter de mooiste provincie van Nederland gaan ontdekken dan vanuit en heerlijk vakantiehuisje? Boek bijvoorbeeld een van de mooie strandhuisjes zeeland, direct aan de kust. Je loopt vanuit je huisje dan zo de duinen in.

Ook kun je ervoor kiezen om een huisje of caravan te huren op een vakantiepark Zeeland. Voorbeelden hiervan zijn de Roompot, Landal en Hometogo. Ideaal voor het hele gezin. Een aantal dagen of weken doorbrengen in een vakantiehuis Zeeland geeft je alle vrijheid en veel mogelijkheden om de provincie op zijn best te leren kennen. Wees er ruim op tijd bij met boeken, zodat niet alles al vol zit.

Tip: voor prachtige vakantiehuisjes in Zeeland bekijk je deze website en zit je binnen de kortste keren te genieten van de Zeeuwse landschappen vanuit je comfortabele en knusse accommodatie!

Camping Zeeland

toeristisch kamperen in een tent aan het strand van Tholen, toeristisch gelegen in zeeland, Nederland.
Kamperen aan het water in Zeeland, Tholen

Ook kamperen is een optie wanneer je in Zeeland op vakantie gaat. Je bent op deze manier nóg dichter bij de natuur. Luister naar de wind die door de weilanden raast en ruik de zilte zeelucht vanuit je tent.

Zeeland telt tal van top campings met goede faciliteiten. Voorbeelden hiervan zijn Camping Zoutelande Weltevreden (camping Walcheren), Camping Cadzand Wulpen en Camping Oostkapelle Dennenbos. Maar ook zijn er prachtige minicampings Zeeland te vinden waar je echt helemaal back to basic gaat. Zoals farmcamping Helenahoeve in Biervliet. Naast “gewone” campings kun je bovendien kiezen voor een glamping Zeeland; op deze manier kun je luxe kamperen en alsnog het echte campingleven ervaren.

Bed and Breakfast Zeeland

Herenhuis in Domburg, Nederland.
Herenhuis en B&B in Domburg

Ten slotte heb je ook nog de mogelijkheid om te verblijven in een Bed en Breakfast Zeeland. Ideaal voor als je niet totaal op jezelf aangewezen wilt zijn maar toch in alle vrijheid de omgeving wilt leren kennen. Het voordeel van een Bed & Breakfast is dat de eigenaar je vaak veel tips kan geven over wat er allemaal te doen is in de omgeving. Ook zit er vanzelfsprekend een heerlijk ontbijt bij de prijs inbegrepen. En doordat je bij een B&B meestal geen eigen keuken hebt, is dat een goed excuus om er vaak op uit te gaan om alle heerlijke Zeeuwse specialiteiten te proeven!

Zeeland weer en ZeelandNet

Het weer in Zeeland verschilt per gebied. Wanneer het weer Domburg goed is, kan het weer Breskens bijvoorbeeld slecht zijn of andersom. Check voor vertrek of tussendoor dus buienradar Zeeland, om altijd up to date te blijven. Op deze manier kun je het beste al jouw activiteiten afstemmen op het weer. Ook kun je ZeelandNet raadplegen voor de weersverwachting in verschillende delen van Zeeland.  Dit is dé startpagina van Zeeland. Je vindt hier ook nieuwsartikelen, een activiteitenagenda, mooie foto’s, blogs en een soort van Zeeland “Marktplaats”. Ideaal!

Hopelijk ben je genoeg geïnspireerd geraakt om ons mooie Zeeland binnenkort helemaal te gaan ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijk weekje ertussenuit in de herfst? Geniet van de zee, de mooie dorpen, de Zeeuwse keuken en de natuur. Kortom; beleef het ultieme Zeeland gevoel!

Reageren