Zanzibar: meer dan alleen een relax oord

Zanzibar is een tropisch eiland ten Oosten van Afrika, behorend bij Tanzania. Velen zullen bij Zanzibar meteen wegdromen en denken aan paradijselijke stranden, tropische temperaturen en luxe resorts. Veel toeristen op Zanzibar komen dan ook niet veel verder dan deze resorts. Zonde, want Zanzibar is een plek zoals geen enkele andere plek op aarde. Het is het land van contrasten en een plek waar al je zintuigen tot leven zullen komen, Karibu Zanzibar (Welkom op Zanzibar)!

Het paradijselijke Zanzibar en toerisme als belangrijke inkomstenbron

Zanzibar is een veel bezocht eiland als het gaat om relax- vakanties. Het eiland kent vele prachtige parelwitte stranden die aan de turkooisblauwe zee liggen. De bewoners van Zanzibar maken goed gebruik van toerisme als inkomstenbron en trekken dan ook veel Westerlingen met de resorts aan het strand. Met bijkomende luxe faciliteiten, zoals zwembaden, uitgebreide massages en snorkeltochten, blijven veel toeristen hangen bij deze toeristische en drukbezochte vakantieoorden. Het mooiste strand van Zanzibar is misschien wel Nungwi in het Noorden van Zanzibar, waar het zeewater het hele jaar door wel 27 graden is.

Nungwi, Zanzibar
Nungwi strand, Zanzibar

De dorpjes achter de resorts

dorpjes zanzibar

Wanneer je echter een paar honderd meter van de meeste resorts vandaan loopt, kom je in een compleet tegenovergestelde wereld terecht. De stoffige dorpjes met hutjes van bakstenen en golfplaten, Afrikaanse kindjes in schooluniformen en grote kuddes vee zetten je meteen aan het denken. Beroofd worden van flesjes sinaasappelsap uit een lokaal etenswaren- winkeltje door kindjes is confronterend, maar ook leerzaam. De realiteit, die veel Westerlingen op het exotische eiland ontwijken, blijft dat de bewoners van Zanzibar leven met een inkomen dat onder de noemer “derde wereld” valt. De meerderheid van de bewoners van Zanzibar is Islamitisch, wat ook terug te zien is in de cultuur en levensstijl. De bewoners van Zanzibar zijn erg vriendelijk en tolerant en kinderen komen naar je toe om je op Swahiliaanse wijze te begroeten (Jambo!).

Stone Town

stone tone zanzibar
lokale bevolking zanzibar

Stone Town, de hoofdstad van Zanzibar, staat zeker niet bekend om moderne architectuur, hippe winkelcentra of mooie parken. Toch is deze stad een lust voor het oog vanwege de Arabische invloeden die de stad ademt (denk aan mozaïeken en historische bouwwerken). De stad is druk, levendig, stoffig en heeft veel markten…, heel veel markten. Met een lokale bus kun je vanuit de meeste plaatsjes opstappen en vervolgens weer uitstappen in het hartje van Stone Town voor slechts 2 Tanzaniaanse “shilling”. Qua openbaar vervoer bestaat de keuze tussen een personenbusje of een “Dalla Dallas”. Dit typisch Tanzaniaanse vervoersmiddel is een taxi voor meerdere personen met aan beide verticale zijden smalle bankjes onder een soort plastic afdakje. Wie denkt voor meer comfort te kiezen door met een personenbusje te reizen, heeft duidelijk nog nooit in een busje gezeten met de locals van Zanzibar. De ruimte wordt namelijk optimaal benut, want men kruipt nog net niet bij elkaar op schoot. Reizen met het openbaar vervoer is dus een hele ervaring! Wanneer je liever wat meer comfort en privacy wil, kun je het beste per taxi reizen. Uiteraard is dit wel een duurdere optie.

Dit zijn de populairste activiteiten in Stone Town:

Stone Town heeft een aantal historische bezienswaardigheden, en een leuke manier om deze stad te verkennen is door gewoon te ‘verdwalen’. Wandel door de drukke steegjes, neem de geuren op van de specerijen kraampjes en kijk uit dat je niet van je sokken wordt gereden door de vele scootertjes die door de drukke, smalle straten heen rijden. Vergeet ook vooral niet een bezoek te brengen aan de grote vismarkt en neem een kijkje bij de veiling van verschillende grote stukken vis (houd wel je neus dicht!). De velen marktjes in deze stad zorgen ervoor dat het een drukte van jewelste is, maar wanneer je naar de haven loopt komt de rust je tegemoet. Verschillende kleine restaurantjes en eettentjes liggen ideaal, waardoor je met je voeten in het zand van lokale of juist meer Westerse lekkernijen kan genieten. Om te voorkomen dat je na heerlijk Afrikaans eten de hele nacht wakker wordt gehouden door een voedselvergiftiging is het beter om salades, fruit en ijs te vermijden (vanwege contact met kraanwater). In de resorts is dit over het algemeen geen probleem.

Een leuke manier om wat meer over de stad te leren en het vanaf grotere hoogte te kunnen bekijken, is door een bezoek te brengen aan Zanzibar Palace Hotel. De medewerkers van dit hotel kunnen je veel vertellen over de cultuur en de geschiedenis van de stad. Zanzibar Palace Hotel is van zichzelf al een bezienswaardigheid op zich, door de Arabische sferen in het hotel. Bovendien kun je vanaf het dakterras een mooie blik werpen op alle golfplaten daken en de haven van de stad.

Specerijen eiland en de prachtige natuur

specerijen zanzibar

Wie op weg van het vliegveld naar zijn verblijfplaats al goed om zich heen heeft gekeken, heeft ongetwijfeld al gezien dat de natuur op Zanzibar prachtig is. Het tropische klimaat zorgt ervoor dat het overal om je heen groen is. Toch is al dit groen slechts een fractie van wat er vroeger aan oerwoud te vinden was. Het klimaat van Zanzibar is uitermate geschikt voor het verbouwen van specerijen en kruiden, wat tevens een belangrijke bron van bestaan vormt voor de bewoners. Zanzibar wordt daarom ook wel het “specerijen eiland” genoemd. Er zijn op het eiland verschillende mogelijkheden voor tochten door het regenwoud, waarbij je langs de plantages loopt van onder andere kaneel, nootmuskaat en peper.

Met een beetje geluk vang je tijdens een specerijen-tour nog een glimp op van de Zanzibarfranjeaap, die alleen nog op het eiland Zanzibar te vinden is. Wie bang is voor spinnen, kan Zanzibar beter mijden. In de palmbomen zitten namelijk vaak wel tientallen spinnen. De meeste spinnen zijn echter niet agressief en zullen niet bijten wanneer zij zich niet bedreigd voelen. Voor advies of informatie over spinnen kun je echter het beste terecht bij een local. Tot slot is ook de onderwaterwereld van Zanzibar een adembenemende bezienswaardigheid: van prachtige koraalriffen met vele tropische vissen tot bijzondere zeedieren zoals de zeeschildpad en de walvishaai. Kortom, de echte flora en fauna liefhebber kan zijn hart ophalen in Zanzibar!

Op zoek naar meer inspiratie voor je reis naar Zanzibar? Bekijk deze top-beoordeelde activiteiten:

Reageren