De zandduinen van Mui Ne, Vietnam

Het gezellige kustplaatsje Mui Ne, in het Zuiden van Vietnam, staat bekend als ultieme surfplek van het land. Op slechts een paar uurtjes rijden van Ho Chi Minh stad, waan je je hier in een waar vakantieparadijs. Strand, zee, palmbomen en super goede restaurants vormen het decor van dit stadje. Maar wat Mui Ne nog meer heeft, zijn prachtige rode en witte zandduinen, die je zeker moet hebben gezien. Lees snel verder als je dit mooie natuurfenomeen met eigen ogen wilt bekijken!

Zandduinen in Mui Ne, geelkleurig licht. Twee Vietnamezen lopen op de heuvel met eetmanden op hun schouders. Blauwe lucht met een paar wolkjes op de achtergrond.
Zandduinen Mui Ne

Mui Ne Vietnam zandduinen geschiedenis

Bij enorme zandduinen denk je waarschijnlijk eerder aan de Sahara woestijn dan aan Vietnam, maar zo heel uitzonderlijk zijn ze nu ook weer niet. Vaak zijn zandduinen namelijk aanwezig aan de kust, waar een combinatie voorkomt van harde wind en hoge golven. De golven nemen langzaamaan het zand mee aan land, waar de wind het weg blaast en er na verloop van vele jaren duinen ontstaan.

Op een gegeven moment zijn deze duinen zo groot en stevig geworden, dat ook de wortels en stengels van planten zich diep in het zand hebben genesteld. Nieuw zand hoopt zich hier dan weer op en je krijgt prachtige zandduinen zoals die  van Mui Ne! De rode duinen zijn gevormd door amberkleurig/bruin zand wat zich bevindt aan deze kant van de kust, wat een apart, magisch effect geeft.

Mui Ne zandduinen tegenwoordig

Tegenwoordig zijn de witte en de rode zandduinen van Mui Ne super populair en worden ze jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht. Dit levert dus veel inkomsten op voor de Vietnamese bevolking en het kan niet anders dan dat de plek een toeristische trekpleister is! 

De witte duinen zijn veruit het grootst en worden ook wel White Lake genoemd. Het lijkt hier echt alsof je ergens in het Midden Oosten in de woestijn loopt, wanneer je dit uitgestrekte, witte gebied ziet. Er lopen nog net geen kamelen rond! De witte duinen worden het meest bezocht en het hele jaar door kan dit prima. De rode duinen, die iets dichter bij Mui Ne liggen zijn kleiner en trekken vooral veel fotografen aan die prachtige shots kunnen houden bij de ondergaande zon. Ook deze duinen zijn het hele jaar door t bezoeken.

Zandduinen Mui Ne praktische informatie

Georganiseerde tours

Witte zandduinen in Mui Ne, een jeep rijd in het midden en duin op. Strakblauwe lucht.
Jeep in de witte zandduinen

Zodra je Mui Ne binnen komt zul je waarschijnlijk al locals tegenkomen die je een tour aanbieden naar de rode of witte zandduinen, of allebei. In bijna ieder hotel of hostel zijn er ook meerdere mogelijkheden tot het boeken van tours. Of je nu een dagtour wilt, een halve dagtour, een tour bij zonsopgang of zonsondergang, je kunt het zo gek niet bedenken! Zelfs vanuit Ho Chi Minh kun je al jou favoriete tour voor de zandduinen vinden. Check bijvoorbeeld deze 2 daagse Mui Ne strandtour met bezoek aan de zandduinen bij zonsopgang. Hierbij bezoek je ook het prachtige Lotusmeer, en een lokale viskwekerij.  De bus van Ho Chi Minh naar Mui Ne doet er zo’n 5 uur over.

Het beste tijdstip

Het is aangeraden om heel vroeg in de ochtend, of laat in de middag een tour te nemen. Op deze momenten heb je minder kans op drukte en hoeft je de duinen niet te delen met honderden andere gegadigden. Zorg dat je op tijd boekt, zodat je gegarandeerd bent van de perfecte tijd! Bij de meeste tours wordt je netjes opgehaald en weer afgezet bij je accommodatie. Neem wel voor de zekerheid zelf lunch en drinken mee. Alle gidsen zijn Engelssprekend en kunnen je alle in’s en out’s vertellen over de duinen en je meenemen naar verborgen en speciale plekjes. Je hoeft alleen maar te relaxen dus!

Zelf op pad

Rode zandduinen van Mui ne. met een man in het midden die aan het sandboarden is.
Sandboarden in de rode zandduinen

Wil je lekker op eigen houtje deze prachtige zandduinen gaan verkennen? Dat kan! Het beste is om dit gewoon vanuit Mui Ne te doen, maar vanuit andere plekken in de omgeving zijn de duinen natuurlijk ook te bereiken. Er zijn meerdere opties: neem het openbaar vervoer vanuit Mui Ne, regel een busje bij je hotel of een reisbureautje in het centrum, pak de taxi, of huur gewoon lekker een scooter en race met de wind je in je haren richting de duinen! Die laatste optie is echt een aanrader omdat het super goedkoop is om een scooter te huren en je onderweg langs een aantal mooie plekken zult komen waar je dan de mogelijkheid hebt om even te stoppen.

Kust van Mui Ne, met tientallen gekleurde vissersbootjes op het water en op het strand. Felblauwe lucht op achtergrond.
Kust van Mui Ne, onderweg naar de duinen

De rode zandduinen liggen op slechts een half uurtje rijden, de witte op zo’n 40 minuten rijden van Mui Ne. Parkeren kan gemakkelijk in de buurt en de duinen zijn 24 uur per dag bereikbaar. Wanneer je op eigen houtje gaat, kun je ervoor kiezen een sandboard te huren (waar locals gelijk mee aan komen rennen), of voor wie wat meer actie wil een quad (vooral in de witte zandduinen).  En heb je nu echt teveel geld over? Denk dan eens aan een luchtballonvaart over de zandduinen. Een magische, spectaculaire ervaring die je niet snel meer zult vergeten!

Weer Mui Ne

Het hele jaar door is Mui Ne prima te bezoeken, omdat het Zuidelijk gelegen is en een tropisch moessonklimaat heeft. Het regenseizoen valt tussen april en oktober en het droge seizoen van november tot maart. Mui Ne ligt in de droogste regio van Zuidoost Azië vanwege de nabijheid van de Binh Thuan-woestijn. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 27 graden en er valt maar weinig regen. Het weer in Mui Ne is dus perfect! Laat je regenpak dus thuis, en sla extra zonnebrandcrème in.

Surfen in Mui Ne

Ben je een beetje en sportliefhebber, ga dan ook zeker even surfen in Mui Ne. De golven zijn hier perfect, en het wordt gezien als een van de beste plekken om te kitesurfen in Zuidoost Azië. Suoi Nuoc Beach, welke je tegenkomt op weg naar de witte zandduinen, is de beste surfplek in Mui Ne. Van juli tot oktober zijn de omstandigheden hier geweldig. Jibes Beach Club biedt lessen, verhuurt surfboards, en organiseert zelfs ieder jaar leuke surfwedstrijden.

Zie jij jezelf al ronddwalen in het witte en rode zand met de ondergaande zon op de achtergrond? Plan dan snel je bezoek aan Vietnam, en sla deze adembenemende zandduinen en andere bezienswaardigheden van Mui Ne niet over!

Reageren