Workaway, waar moet je op letten?

Veel mensen die voor langere tijd rondreizen doen onderweg vrijwilligerswerk. Zo geef je iets terug, terwijl je hier niet voor hoeft te betalen. Er zijn overal ter wereld organisaties die wel wat hulp kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan scholen in derdewereldlanden of dierenasiels. Het enige nadeel van vrijwilligerswerk is dat je zelf moet betalen voor kost en inwoning. Mede door deze reden kunnen niet veel mensen het zich permitteren om voor langere tijd vrijwilligerswerk te doen. Hier speelt Workaway handig op in. Workaway geeft je de mogelijkheid om vrijwilligerswerk in het buitenland te doen, terwijl je gratis accommodatie en vaak zelfs eten krijgt. Klinkt goed, toch? Waar moet je precies op letten wanneer je Workaway gebruikt?

Workaway en Helpex

Het werkt als volgt: je schrijft je in bij Workaway, HelpX of een van de andere websites. Workaway is de grootste, dus in dit artikel nemen we voor het gemak deze website als voorbeeld. Vervolgens kun je reageren op advertenties waarin mensen om vrijwillige hulp vragen. Dit kan van alles zijn, een familie die graag een Engelstalige babysitter wilt hebben, een hondenasiel waar hulp nodig is, of een bouwproject waar extra handen benodigd zijn. In ruil voor je werk krijg je kost en inwoning. Er zijn veel mensen die door middel van Workaway al jaren vrijwel kosteloos rondreizen. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten wanneer je gebruik maakt van dit platform!

Waar moet je op letten?

  • Reviews
    Kijk altijd goed en kritisch naar de reviews op desbetreffende profielpagina. Heeft een plek geen een review? Dan neem je een risico. Ook als een plek slechte reviews heeft dan neem je een risico. In de meeste gevallen pakt het alsnog goed uit, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee! Het beste kun je een plek kiezen met veel goede reviews, dan kan het bijna niet misgaan. Ook kun je de mensen die reviews hebben achtergelaten een berichtje sturen met vragen over de plek.
  • Duidelijkheid
    Ook is het belangrijk dat echt alle details bekend zijn. Welke maaltijden worden verstrekt? Hoeveel uren moet je werken? Heb je vrije dagen? Heb je een eigen slaapkamer? Indien dit niet wordt aangegeven op het profiel, is het verstandig om van te voren een berichtje te sturen met vragen.
  • Verdiep je in de omgeving
    De meeste mensen verwachten zo’n 20 uur werk per week, je hebt dus aardig wat vrije tijd. Zorg dat je van te voren uitzoekt wat je kan doen in de omgeving. Is er een leuke stad die je wilt bezoeken? Zijn er stranden dichtbij? Dit kun je ook vragen aan de host.

Kortom, Workaway is dé perfecte manier om goedkoop rond te reizen terwijl je vrijwilligerswerk doet. Neem een kijkje op de website en wie weet komen we je ooit tegen op een ‘Workaway’!

Reageren