Winter wonder reisje naar Fins Lapland

Lapland is het noordelijkste gedeelte van Zweden, Noorwegen en Finland. Finslapland is een populaire winterse reisbestemming. Het heeft een geweldig sprookjesachtig winterlandschap met veel winterse activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan husky- en rendiertochten, ijsvissen en sneeuwschoenwandelingen. Ben je niet bang voor koude tenen en gek op winterlandschap? Dan is Lapland zeker iets voor jou!

Boeken

Het boeken van zo een winters tripje werkt net anders dan een doorsnee wintersport vakantie. Door de hoeveelheid sneeuw kun je bijvoorbeeld niet gemakkelijk met de taxi of het openbaar vervoer van plaats naar plaats reizen. Ik raad je daarom aan om te boeken via een reisorganisatie. Voigt Travel is zo’n organisatie. Zij zijn echte specialisten op het gebied van reizen naar Lapland. Houd je niet van georganiseerde reizen? Dont worry! Je kunt hier zelf je reis samenstellen en hoeft de activiteiten niet in groepsverband te doen.

Activiteiten

Natuurlijk kun je gaan voor skiën, snowboarden, langlaufen en sneeuwschoenwandelen, maar Lapland heeft zo veel meer te bieden. Er zijn tientallen winterse activiteiten. Zo kun je slapen in een ijs-iglo bij een temperatuur van -5 graden. Deze iglo’s zijn gemaakt door locals die de ijshuisjes in hun eigen tuin bouwen. Dit klinkt verschrikkelijk koud en kan je verzekeren: dat is het ook! Gelukkig krijg je speciale slaapzakken die je warm houden. Dan hoor ik je denken..  smelt dat ding niet? Maar zelfs als de tempratuur boven de -5 graden komt te liggen, houdt de iglo binnen een constante temperatuur aan. Dit geldt ook als het buiten -30 graden is. S ’avonds voor het slapen gaan, kun je warme bessensap drinken en je eigen marshmallow roosteren boven een groot vuur. Dit is een super romantische ervaring.

Beeld van: Voigt travel

Wil je voor meer luxe gaan? Dan kun je er ook voor kiezen om in een ijshotel te slapen. Artic Snow hotel is er zo een. Het hele hotel is gemaakt van ijs. Elk jaar wordt het opnieuw opgebouwd en werken verschillende kunstenaars mee aan nieuwe ijssculpturen. Je slaapt dus echt in een kunstwerk van ijs. Ook kun je in dit hotel dineren in het ijs restaurant waar letterlijk alles van ijs gemaakt is. Zelfs de tafels! De gerechten zijn gelukkig wel warm. Ook is er een bar waar je, vanzelfsprekend, een ijskoud drankje kunt drinken.

Vind je slapen in de kou maar niets? Dan is er nog de glazen iglo ☺ Je slaapt in een glazen iglo midden in de natuur. Door het glazen dak kun je als je mazzel hebt, het noorderlicht zien. Het licht verschijnt helaas niet altijd. Er zijn bepaalde apps die je op de hoogte houden wanneer het licht zichtbaar is. Je moet dus echt geluk hebben, maar het schijnt een enorme ervaring te zijn (zelf had ik dit geluk niet).

Beeld van: Voigt travel

Als je via Scandianavian Wintersports boekt, heb je de mogelijkheid om in een houtenblokhut te slapen. Iedereen heeft dan zijn eigen houtenhutje. En mocht je willen opwarmen na een koude winterse dag dan komt dat goed uit, want de huisjes zijn inclusief sauna en openhaard.

In Lapland zijn heel veel rendieren. En als ik zeg veel, bedoel ik ook echt VEEL! Je kunt naar een rendierfarm waar de boer je alles vertelt over het houden van rendieren. Ook kun je hier een rendiertocht door de natuur maken. Als afsluiter kun je kiezen voor een warme kop rendiersoep. Deze heb ik alleen even overgeslagen…

De huskytocht mag je absoluut niet overslaan. Op het eerste gezicht klinkt dit misschien zielig, maar dat is het absoluut niet! De dieren zijn super sterk en worden hier op getraind. Ook is de roedel helemaal uitgedacht. Voor de toch begint word je rond geleid door de farm en vertellen de begeleiders je alles over de honden. Als je naar de sleede loopt staan de dieren al te popelen om weg te rennen. Het is een ervaring die je nooit zult vergeten.

IJsvissen is misschien een minder populaire activiteit, maar zeker de moeite waard. Het is ontzettend interessant om te zien hoe het vissen in Lapland in zijn werk gaat. Je kunt hier zelf vissen onder een pak ijs en staat letterlijk op een bevroren meer.

Voor de echte dare devils onder ons is er een sneeuwscooter safari. Er zijn verschillende safari’s te boeken, maar ik zou de avond safari aanraden. De ondergaande zon en de sfeer die het donker met zich meebrengt geven de safari net dat beetje extra. Als je geluk hebt spot je het noorderlicht!

Rovaniemi is de stad waar de Kerstman vandaan komt. Je kunt een bezoekje brengen aan Santa Village. Hier vind je het huis van de kerstman, zijn werk plek, het kantoor van de elfjes en er zijn diverse restaurantjes en winkeltjes.

Naast het winterwonderlandschap, staat Finland ook bekend om zijn sauna’s! Je kunt dus zeker een dag(deel) een bezoekje brengen aan een Finse sauna. Mocht je na de sauna willen afkoelen, dan kunnen de echte waaghalzenen een sprong in de sneeuw of een ijswak maken.

Naast de beschreven activiteiten zijn nog veel meer leuke dingen te doen in Lapland. Denk hierbij aan een bezoek aan een amethisten mijn, ijsklimmen en ijskarten.

Reisperiode & Tips

Lapland is sneeuwzeker en als je even mazzel hebt is het zelfs -30 graden! Het is wel zo dat de ene periode meer geschikt is dan de ander. Als je bang bent voor koude tenen zou ik hier zeker rekening mee houden. Hier zijn verschillende websites voor die je informatie geven over de beste reisperiode. Check deze dus even voordat je gaat boeken. De temperatuur kan flink dalen dus houdt er rekening mee dat je je warm aan kleedt. Denk aan thermo ondergoed, skibroek, waterdichte warme schoenen en een zonnebril tegen het felle licht door de weerkaatsing van de sneeuw.

Reageren