Wildkamperen in de vrije natuur: 3 tips

Wij Nederlanders houden wel van kamperen. Kamperen op een camping welteverstaan. Dit is natuurlijk hartstikke gezellig; je bent onder de mensen en de meeste campings beschikken over een zwembad of restaurant. Maar, echt avontuurlijk is dit natuurlijk niet… Als natuurliefhebber is het natuurlijk veel leuker om in het wild te kamperen. Helaas is dit niet overal mogelijk. Toch zijn er een aantal plekken waar dit wel kan. Denk bijvoorbeeld aan Zwitserland, Zweden of Schotland. Ben jij van plan om deze zomer wild te gaan kamperen? Dan is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Wij hebben 3 tips op een rijtje gezet!

1.    Zorg voor goede kwaliteit

Wanneer je op een camping staat is hulp altijd dichtbij. Zo kun je bij een probleem met je tent de buren vragen om advies of je vraagt het campingpersoneel. Bij wildkamperen is deze hulp niet zo dichtbij te vinden… Het is dus belangrijk dat je een goede tent of vouwwagen tot je beschikking hebt. Het beste kun je een nieuwe tent of vouwwagen kopen. Zo weet je zeker dat je niet voor nare verrassingen komt te staan. Een Nederlands bedrijf waar je goede vouwwagens kunt kopen is Aart Kok vouwwagens.

2.    Legaal of niet?

In veel landen is het helaas niet toegestaan om wild te kamperen. Wanneer je betrapt wordt zul je een flinke boete krijgen en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Kies dus een land waar je wel in het wild mag kamperen en voorkom problemen. Landen waar je wel in het wild mag kamperen: Turkije, Georgië, Zweden, Finland, Letland, Litouwen, Estland, Noorwegen, IJsland, Polen, Groenland, Oostenrijk, Zwitserland. De regels omtrent wildkamperen verschillen per land. Informeer dus van tevoren goed wat wel en wat niet mag.

wild-kamperen-2

Lees ook: 5 tips om goedkoop te reizen door Scandinavië!

3.    Kies de juiste locatie

Heb je een gebied gevonden waar het toegestaan is om je tentje op te zetten? Dan is het tijd om een geschikte locatie te kiezen. Het is belangrijk om een plekje met een goede ondergrond uit te zoeken. Een goede nachtrust is namelijk toch wel erg fijn. Neem ook een stevig matje mee, want kamperen op rotsen of zand is niet erg comfortabel. Daarnaast adviseren we je om dichtbij water je tent op te zetten. Zo heb je altijd water in de buurt. In veel landen kun je dit water op de meeste plekken zelfs drinken. Zorg wel dat je niet té dichtbij staat. Want waar water is vind je muggen. Een metertje of 20, 30 afstand is perfect!

Dit zijn de belangrijkste basis dingen waar je als wildkampeerder rekening mee moet houden. Daarnaast willen we je nog adviseren om wc-rollen én anti-muggenspray mee te nemen!

Heb jij weleens in het wild gekampeerd? Hoe was je ervaring? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Reageren