Wil je reisleider worden? 7 Tips om dit waar te maken

Werken terwijl je op bijzondere bestemmingen komt, steeds nieuwe mensen ontmoeten en eigenlijk gewoon heel vaak vakantie gaan. Dat klinkt geweldig toch? Lijkt het werk als reisleider jou wel wat? Dan geef ik je in deze blog tips om reisleider te worden.

1. Doe reiservaring op

Als reisleider is het onwijs belangrijk dat je je in allerlei situaties weet te redden. Als er iets gebeurt verwacht iedereen namelijk dat jij de oplossing weet. Daarom is het goed dat je zelf veel reiservaring hebt en dat je ook vaak alleen hebt gereisd. Dan heb je genoeg ervaring opgedaan zodat je weet wat je moet als de trein te laat is, iemand ernstig ziek is of als er iemand is overvallen. Daarnaast is het ook een voordeel als je veel bestemmingen al kent. Dan kan je er het een en ander over vertellen en weet je er precies de weg.

2. Volg een opleiding

Er zijn allerlei verschillende opleidingen die je kunt volgen als je reisleider wilt worden. Er zijn opleidingen op mbo en hbo niveau die je specifiek opleiden tot reisleider. Wil je liever naar de universiteit? Dan is een talenstudie of een culturele studie aan te raden.

3. Ga op zoek naar vacatures

Het blijft gelukkig erg populair om op groepsreis te gaan. Daarom blijven er voldoende vacatures vrijkomen voor reisleiders. Hou vacaturewebsites in de gaten en zoek regelmatig naar vacatures op het internet.

4. Ga netwerken

Als iedereen die jij kent weet dat jij reisleider wilt worden dan heb je een grotere kans om een baan te vinden. Vertel het dus aan je vrienden, familie en kennis. Om nog meer kans te maken op een toffe reisleidersbaan ga je naar netwerk evenementen in reisbranche. Tip: Naamkaartjes zijn onmisbaar als je wilt netwerken. Zet er duidelijk op dat je reisleider bent.

5. Volg reisorganisaties op social media

Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen van verschillende Nederlandse reisorganisaties door ze te volgen op social media. Soms plaatsen ze hier ook vacatures. Volg ze op LinkedIn, Facebook, Twitter en/of Instagram.

6. Leer andere talen

Het helpt heel erg als je de taal spreekt van het land dat je als reisleider bezoekt. Leer daarom een nieuwe taal om je kansen om reisleider te worden te vergroten. Engels is een goede basis, waarna je bijvoorbeeld Spaans, Duits of Frans kan leren. Wil je opvallen of heb je een speciale interesse in een land? Leer dan bijvoorbeeld Japans of Russisch.

7. Besef je goed waarom je dit wil doen

Voordat je veel moeite gaat doen om reisleider te worden is het goed om je te bedenken waarom je eigenlijk reisleider wilt worden. Zet dit op papier als motivatie. Dit kan je ook alvast voorbereiden op een eventueel sollicitatiegesprek. Bedenk ook of de baan als reisleider echt bij je past. Spreek jij bijvoorbeeld graag voor grote groepen? Kan je snel problemen oplossen? Vind je het niet erg om vaak van huis te zijn? Dan is de baan echt iets voor jou!

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock.

Reageren