What a view! : De beste zonsopkomsten en zonsondergangen in Indonesië

De zon, elke dag komt hij op en gedurende je reis zal hij je vele mooie momenten opleveren. Dat deed hij ook tijdens mijn reis in Indonesië. Gedurende een maand trok ik van Jakarta naar Labuan Bajo. In deze periode ben ik in Java, Bali, Gili T, Lombok, Komodo en Flores geweest en heb ik de mooiste uitzichten gehad dankzij de zon. Dus bij deze een bedankje aan de zon en tips voor de beste uitzichten, dankzij de zon natuurlijk, in Indonesië.

Het strand ten zuiden van Yogyakarta

De combinatie zon, zee en strand levert altijd wel mooie plaatjes op en dat zal dan ook vaker terugkomen, maar de zuidkust van Java is woest. Meters hoge golven, een verlaten strand en de rotsformaties maken het een speciale plek. Er zijn tientallen “pantai”, wat strand betekent, waar je de zonsondergang kan bekijken. De locals, en zo ook onze hostel-eigenaar, weten de juiste plekken hiervoor.

zonsondergang yogyakarta

De zonsopkomst bij Borobudur

Dit is bijna een must tijdens je reis door Indonesië. Het vroege opstaan in het zeker waard. Vanaf het uitzichtpunt zie je de zon opkomen achter de tempel. Natuurlijk moet je wel geluk hebben met het weer, want bij veel bewolking kan het een beetje tegenvallen. Maar door de mist die in de vallei hangt, heerst er een beetje een spookachtige sfeer. De tempels zelf zijn schitterend, en helemaal als je deze bij zonsopkomst ziet. Het enige nadeel is wel dat je niet alleen bent, het uitzichtpunt is behoorlijk druk. Daarom is het beter om een stukje door te lopen en de redelijk onbekende ‘Chicken church’ te bezoeken. Het uitzicht is daar misschien nog wel beter. Je hebt namelijk de tempels voor je, links een vulkaan en recht van je de mist die tussen de bomen hangt.

zonsopkomst borobudur

Mount Bromo beklimmen bij zonsopkomst

Je moet er een kort nachtje voor over hebben want rond 4:00 ging de wekker. Om 4:30 ga je in minstens 3 truien en jassen op pad om naar het uitzichtpunt te lopen. Ben voorbereid want warm is het niet! Maar het is het allemaal waard wanneer je de zon achter de bergen op ziet komen met een uitzicht op de krater. De Bromo vulkaan is een klassieker voor de toeristen in Indonesië. Een tour boeken is makkelijk, maar op eigen initiatief is het ook makkelijk te doen en een stuk goedkoper. Ook hier moet je geluk hebben met het weer, maar zelfs met wolken is de zonsopkomst het vroege opstaan waard!

mount bromo zonsopkomst

Blue fire in de Ijen krater

Ijen is een speciale plek. In de krater bevindt zich een meer dat chemisch blauw is, je kunt er dan ook niet in zwemmen. Maar naast het meer bevindt zich een natuurlijk vuur: “The Blue fire”. De naam zegt het al, het vuur is blauw en het beste te zien tussen 3 en 5 uur in de ochtend. Ook hier is dus een korte nacht aan vooraf gegaan. In tegenstelling tot de Bromo is de beklimming van de Ijen een stuk pittiger, bereidt je dus wederom goed voor met warme kleren en genoeg water. Een hike naar de top en naar het centrum van de krater is een hectische ervaring waarbij je een spookachtige sfeer hebt en een gasmasker draagt tegen de rook wanneer je in de krater zit. Ook kan het zo zijn dan je plotseling niets meer ziet door de rook. Dit alles maakt het een spannende ervaring met een schitterende zonsopkomst aan het eind.

blue fire krater indonesie

Ulun Danu Bratan Tempel op Bali

Deze tempel ligt aan een meer tussen de bergen op Bali. De tempel, het meer en de bergen maken het een adembenemende plek voor de zonsondergang. Door de liggen lijkt het soms net of de tempel op het water drijft.
De tempel is open tot 17:00 uur dus kom niet te vroeg, hoe later hoe beter.

ulun danu bratan tempel op-bali

Sunset op Gili T

Gili T, het party eiland vlakbij lombok. Naast de bekende feestjes kun je er duiken en jezelf lekker bruin bakken. Het eiland, de sfeer en de zonsondergang aan de rustige kant van het eiland maken het een bijna perfecte plek voor je vakantiescharrel. Er zijn dan ook veel koppeltjes te vinden in de avond. Samen de zonsondergang bekijken, drankjes doen, skinny dippen en daarna je bed in, wat wil je nog meer als je aan het backpacken bent?

zonsonderdgang gili t

Kuta Lombok

Op lombok zijn de stranden naar mijn mening nog net een stukje mooier dan op Bali en de Gili eilanden. Op een dag kun je met je scooter minstens 10 stranden bezoeken ten oosten en westen van Kuta. Allemaal zijn ze zeker de moeite waard! Kies er tegen de avond een uit om met een biertje van de zonsondergang te genieten.

zonsondergang kuta lombok

Komodo National Park

Het beste moet je natuurlijk voor het laatste bewaren. Komodo heeft mij tijdens mijn reis de mooiste uitzichten gegeven zonder daar veel moeite voor te doen. Wakker worden op een boot en dan een geweldige zonsopkomst zien met dolfijnen, die ik helaas niet kon fotograferen, is de beste manier om je dag te beginnen. Maar je kunt je dag nog beter maken door hem af te sluiten met deze zonsondergang die bijna dagelijks te zien is in het National Park. De eilanden, de zon, de natuur, alles bij elkaar maakt het een perfect plaatje. Als je onderstaande foto zonder veel moeite kunt maken vanaf een van de honderden eilanden, weet je dat je in een paradijs op aarde bent. Zelf kan ik hier nog steeds van genieten!

komodo national park zonsondergang

zonsondergang komodo national park

Reageren