Werken als Digital Nomad: 6 praktische zaken om te regelen

Iedereen heeft weleens van de term ‘Digital Nomad’ gehoord. Deze term omvat de groep reizigers die onlinewerkzaamheden verricht en hiermee inkomsten verdient. Veel mensen die als Digital Nomad door het leven willen gaan, dienen hun ontslag in, verkopen hun huis en vertrekken op de bonnefooi. Toch zijn er een paar praktische zaken die je van tevoren zou moeten regelen. Wij hebben 6 praktische zaken op een rijtje gezet!

#1. Inschrijving KvK

De meeste Digital Nomads zijn werkzaam als ZZP’er. Wanneer je begint als ZZP’er en nog niet zoveel verdient, is het (nog) niet nodig om je in te schrijven bij de KvK. Wanneer je echter meer gaat verdienen is een inschrijving wel noodzakelijk. Inschrijven bij de KvK kan niet online en kan dus alleen in Nederland bij een van de kantoren. Zorg dus dat je dit doet vóór dat je op het vliegtuig stapt.

#2. Zorgverzekering

Ben jij van plan om voor langere tijd in het buitenland te verblijven? Dan voldoet een normale reisverzekering wellicht niet. Gelukkig bieden veel verzekeraars alternatieven aan. Zo kun je bijvoorbeeld een ‘wereldreisverzekering’ afsluiten. Wanneer je verzekeraar geen aanvullende verzekering aanbiedt, kun je altijd even googelen en deze verzekering bij een externe partij afsluiten.

Beste reisverzekering 2021



#3. VPN

Als Digital Nomad heb je weinig fysieke bezittingen. Je kunt nu eenmaal niet veel spullen meenemen. De meeste waardevolle bezittingen bevinden zich in je laptop of in de cloud. Als reiziger zul je veel gebruik maken van publieke wifiverbindingen. Op het vliegveld, in het hostel of bijvoorbeeld in de trein. Om ervoor te zorgen dat je veilig gebruik kunt maken van deze internetverbindingen kun je een VPN aanschaffen. Er zijn zowel betaalde als gratis VPN’s. De beste gratis VPN voldoet prima voor de beginnende Digital Nomad. Naast het beveiligen van je data kun je met een VPN ook geografische blokkades omzeilen, wat natuurlijk ook niet verkeerd is. Zo kun je tijdens een vrije dag heerlijk GTST kijken middenin de rimboe!

#4. Rijbewijs

Heb jij een Nederlands rijbewijs? Dan is dit rijbewijs geldig binnen de EU. Wil je ook buiten de EU kunnen rijden? Dan dien je vaak een Internationaal Rijbewijs aan te vragen. Deze kun je onder andere aanschaffen bij de ANWB. Het rijbewijs kost nog geen twee tientjes en is niet te koop via internet of telefoon. Zorg dus dat je dit rijbewijs voor vertrek aanvraagt!

digital-nomads-2

Lees ook: Dit zijn de beste bestemmingen voor Digital Nomads!

#5. Creditcard

In Nederland kun je overal contant of met je bankpas betalen. Met een creditcard kun je vrij weinig in Nederland. In het buitenland is dit wel anders… Je hebt vaak een creditcard nodig om hotels en vluchten te boeken. Heb je nog geen creditcard? Zorg dan dat je deze van tevoren aanvraagt!

Lees ook: Zo gebruik je jouw creditcard verstandig en veilig tijdens het reizen

#6. Visum

Last, but not least:controleer of je een visum nodig hebt! Je weet waarschijnlijk al wat je eerste bestemming zal zijn. Doe je research en voorkom verrassingen aan de grens. Voor sommige landen moet je namelijk van te voren een visum aanvragen.

Zijn we nog praktische zaken vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Reageren