4 tips voor een lang weekend weg of herfstvakantie

Niets is leuker dan even alles achter je te laten en te kiezen voor een korte vakantie, even helemaal tot jezelf komen. Dat kan je uiteraard spontaan regelen, als je voldoende vrije dagen op kan nemen, maar ook voor een korte vakantie zijn een aantal zaken essentieel. Afgezien van de meest logische zaken zoals het vervoer naar de eindbestemming en de accommodatievorm zijn er altijd weer een aantal zaken die je snel zou kunnen vergeten. Een korte reis of vakantie is immers snel geboekt, maar denk vooral ook aan de kleine dingen zoals een kortlopende of doorlopende reisverzekering. Dergelijke kleine details maken de reis zonder twijfel een stuk aangenamer:

Tip 1: denk aan eventuele vaccinaties!

Ook al ben je snel geneigd bij een korte vakantie te denken aan een bestemming vlak bij huis, kan je uiteraard ook kiezen voor een vakantie naar een verre bestemming. De meeste vakantiebestemmingen zijn goed bereikbaar in minder dan zes vlieguren. Hoe leuk zo’n verre bestemming ook is, denk wel aan de noodzakelijke vaccinaties. Ook al zijn de meeste inentingen niet verplicht, voorkomen is altijd beter dan genezen. Check even bij de GGD welke vaccinaties voor jouw reisbestemming worden geadviseerd.

Tip 2: de zorgpas

Niets vergeten? Die koffer is zo ingepakt en uiteraard denk je aan je paspoort maar wat dacht je van je zorgpas? Het blauwe gedeelte van je zorgpas is namelijk de EHIC (European Health Insurance Card). Dat is jouw bewijs dat je ook op vakantie goed bent verzekerd! Met name voor vakanties binnen de EU, EER, Zwitserland en Australië is deze kaart goud waard. Even checken dus.

Tip 3: verzekering tegen onverwachte medische kosten

Vanzelfsprekend ben je voor je ziektekosten goed verzekerd via de zorgverzekering die iedereen heeft. Als je ziek wordt tijdens je vakantie is dat echter een heel ander verhaal. Vaak worden de kosten wel vergoed maar is het de vraag in hoeverre dat voldoende is. Door rekening te houden met onverwachte tegenvallers en je hier goed tegen te verzekeren weet je zeker dat je vakantie niet in het water hoeft te vallen.

Tip 4: de reisverzekering

Ook al is de zorgpas bijzonder belangrijk, een reisverzekering mag zeker niet ontbreken. Bovendien kan je zelf bepalen wat wel en wat niet is verzekerd, bijvoorbeeld je bagage. Moet je onverwacht je reis onderbreken dan is dat in veel gevallen verzekerd. Sommige verzekeraars, zoals Centraal Beheer, bieden bij de reisverzekering ook 24/7 telefonische hulp aan zodat zij je altijd kunnen helpen wanneer er wat mis gaat op vakantie. Handig als je de taal niet spreekt of niet weet wat je moet doen in een bepaalde situatie. Goed verzekerd op reis betekent dus reizen zoals jij wilt, zonder zorgen.

Reageren