Waterpret met je telefoon

Een dagje uit, naar school, naar je werk of op vakantie: het maakt niet uit waar de reis naartoe gaat, jij hebt je smartphone altijd bij je. Ergens is het ontzettend praktisch dat jullie een onafscheidelijk duo vormen, maar er zijn ook situaties waarin het wat minder handig is. Een regenbui die je even niet zag aankomen, of een ongelukje bij het zwembad of op het strand en het leven van je telefoon eindigt op tragische wijze. Vervolgens ben je een hoop geld kwijt aan een veel te dure reparatie, of zelfs een nieuwe smartphone. Super zonde, want er zijn genoeg leukere dingen te bedenken om het geld aan uit te geven!

Algemene bescherming

Wanneer je een smartphone koopt is er een speciale code waar je op kunt letten, waaruit je kunt opmaken in hoeverre de telefoon tegen ‘invloeden’ van buitenaf kan. Deze International Protection Rate code, afgekort IP code, begint altijd met IP en wordt gevolgd door een of twee cijfers. Het eerste cijfer geeft de mate aan waarin de telefoon beschermd is tegen binnendringende ‘voorwerpen’ en loopt van 0 tot 6. Een nul betekent geen enkele bescherming en met een 6 is het toestel bestand tegen zelfs de allerkleinste stofdeeltjes. Het tweede cijfer is een stuk interessanter om naar te kijken, dit getal geeft namelijk de beschermingsgraad tegen vocht aan. De schaal van dit cijfer loopt van 0 tot 9: de nul betekent ook hier geen enkele bescherming, maar de negen daarentegen staat voor compleet vochtdicht.
Het is natuurlijk nooit een slecht idee om direct een glazen screenprotector in huis te halen en vast wat hoesjes te maken, hiermee voorkom je al een hoop schade.

Definieer ‘waterdicht’

Het gaat waarschijnlijk tegen al je natuur in om je telefoon zomaar onder water te houden. Maar, hoe gek het ook voelt, er zijn de laatste tijd genoeg toestellen verschenen waarmee dit probleemloos kan. Het is wel even handig om te checken welke definitie van ‘waterdicht’ de fabrikant aan jouw telefoon heeft gegeven, voordat je ‘m zorgeloos meeneemt van de hoge. Waterdicht is een term met vrij uiteenlopende betekenissen en er zit een groot verschil tussen spatwaterdicht en compleet waterbestendig. Zoek uit welk label er op jouw telefoon geplakt zit: spatwaterdicht is goed genoeg om een regenbui te overleven, maar bij lange na niet voldoende om ‘m levend uit de zee te halen. Ook dompeldicht is een veelgehoorde term, hiermee is het geen ramp als je het toestel per ongeluk in het afwaswater laat vallen, maar is het af te raden om ‘m langere tijd aan een hoge concentratie water bloot te stellen. Alleen de compleet waterbestendige smartphones bieden genoeg bescherming tegen water en kun je met een gerust hart mee gaan snorkelen.

Zelf testen?

Nu je op de hoogte bent van de IP certificering en je zeker weet in hoeverre jouw telefoon bestand is tegen water, is het niet meer dan logisch dat je ook echt gebruik wilt maken van deze waterdichtheid. Er zijn echter wel een paar kleine dingetjes waar je rekening mee moet houden voordat je jouw telefoon in het diepe gooit..

Knoppen: als je smartphone zich onder water bevindt is het geen goed idee om de knoppen op het toestel in te drukken, hiermee zou er namelijk alsnog water naar binnen kunnen dringen. Natuurlijk is dit wel mogelijk wanneer de fabrikant er duidelijk bij vermeldt dat het geen probleem is.
Watersoort: bij de waterdicht-tests die de smartphones moeten doorstaan voor een waterdicht certificering wordt veelal gewoon kraanwater gebruikt. In zeewater zit echter ontzettend veel zout en in zwembadwater bevat een hoop chemicaliën. Dit zijn allebei factoren die ervoor zorgen dat je telefoon toch beschadigd kan raken.
Temperatuur: de meeste telefoons worden getest bij een temperatuur tussen de 15 en de 35 graden Celsius. De nieuwjaar duik of een ontspannen middagje in het Turkse stoombad zijn dingen waarbij je je smartphone beter in je tas kunt laten zitten.

Ben jij wel een fan van de waterdichte smartphones, maar wat minder fan van het prijskaartje dat er aan hangt? Dat is volkomen begrijpelijk en daarom is ook hier een oplossing voor bedacht: er zijn tegenwoordig meer dan genoeg waterdichte telefoonhoesjes verkrijgbaar. Met behulp van dit soort hoesjes ben je een stuk goedkoper uit, maar geniet je wel van alle waterdicht-voordelen!

Reageren