Wat te doen in Berlijn

De Duitse hoofdstad is een plek waar je je niet kan vervelen. Er is namelijk zoveel te doen! Er zijn wel meer dan honderd musea, veel bijzondere bezienswaardigheden, ontelbaar veel winkels, mooie parken, goede restaurants en hippe clubs. Ga jij binnenkort richting de oosterburen en weet je nog niet wat te doen in Berlijn? Dit zijn toffe dingen die je kunt doen in de stad.

Wat te doen in Berlijn

De beste musea van Berlijn

In Berlijn zijn onwijs veel musea. Er zijn vooral museau te vinden over de rijke geschiedenis van Duitsland en Berlijn en over kunst en design.

Musea over de Duitse geschiedenis

Het Duits Historisch Museum

Dit museum omvat bijna de gehele geschiedenis van Duitsland. Van de Germaanse volken tot aan de hereniging na de val van de muur. Het museum is gevestigd in een prachtig gebouw, het Zeughaus, en is zeker de moeite waard.

Gedenkstätte Sachsenhausen

Als 15 jarige bezocht ik dit voormalige concentratiekamp tijdens een schoolreis en het heeft toen veel indruk op me gemaakt. In dit concentratiekamp hebben meer dan 200.00 mensen gevangen gezeten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is zeer indrukwekkend om met eigen ogen te zien wat de nare omstandigheden waren in dit concentratiekamp. Let op: het kamp ligt 30 kilometer ten noorden van Berlijn.

Joods museum

Omdat de geschiedenis van het Joodse volk en Duitsland onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn hoort dit museum ook bij dit rijtje. In het museum staat de Tweede Wereldoorlog centraal waarbij vooral de indrukwekkende holocaustmonumenten veel indruk maken.

Kunstmusea in Berlijn

Het Bauhaus-Archiv

Kom alles te weten over de wereldberoemde Duitse school voor kunst, design, architectuur en fotografie in het Baushaus Archiv. De uitgebreide collectie neemt je mee door de geschiedenis van deze invloedrijke design beweging.

C/O Berlin

Dit veel geprezen fotografiemuseum is een aanrader voor elke fan van fotografie. De exposities wisselen geregeld en laten werk zien van bekende fotografen maar ook van opkomend talent. Naar tentoonstellingen zijn er ook regelmatig lezingen, workshops en rondleidingen.

Martin-Gropius-Bau

Dit was ooit een museum voor de kunstnijverheid maar is inmiddels een heel populair museum voor hedendaagse kunst. Het museum heeft geen eigen collectie maar steeds wisselende exposities. Het rode gebouw zelf valt op, het is gebouwd in de stijl van de Italiaanse Renaissance. Het museum ligt dichtbij Checkpoint Charlie.

Het Museuminsel

Er bestaat een waar museum eiland in Berlijn. Hier vind je wel vijf historische kunstmusea. De musea focussen vooral op oudere kunst. Het gehele eiland staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. De musea die je hier vindt zijn het Alte National galerie, het Altes museum, het Bode-museum, het Neues museum en het Pergamonmuseum.

Wat moet je zien in Berlijn?

De Reichstag

Wat te doen in Berlijn

Dit parlementsgebouw komt uit 1872 maar is in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Na de oorlog is de bekende glazen koepel toegevoegd aan het gebouw. Je kunt het dak van de Rijksdag bezoeken.

Checkpoint Charlie

Dit was de voormalige grensovergang tussen West-Berlijn en Oost-Berlijn. Het was voor buitenlanders de enige mogelijkheid om de grens met Oost-Berlijn over te komen. Na de val van de muur was de checkpoint vernietigd, maar nu staat er een replica van de grenspost waar je tegen betaling op de foto kan.

Ontdek Checkpoint Charlie en andere hoogtepunten van Berlijn met deze top-beoordeelde activiteiten:

De Berlijnse muur

Op enkele plekken staan nog stukken van de Berlijnse muur. Het langste stuk is bij de Gedenkstätte Berliner Mauer. Je kunt deze plek gratis bezoeken. Ook het documentatiecentrum dat ernaast ligt is heel interessant.

De Brandenburger Tor

Wat te doen in Berlijn

Dit was oorspronkelijk een van de toegangspoorten tot de stad, maar in de tijd van de Berlijnse muur lag het net over de grens tussen oost en west Berlijn. Na de val van de muur werd de Brandenburger Tor het teen van een verenigd Duitsland. De poort komt uit de achttiende eeuw en is gebouwd in Griekse stijl.

Het Holocaust monument

Wat te doen in Berlijn

Dit indrukwekkende monument herdenkt de zes miljoen Joden die zijn omgekomen tijdens de holocaust. Het monument bestaat uit wel 2711 grote betonnen blokken van wisselende groottes. Hiermee wilde de architect Eisenman een gevoel van instabiliteit en onzekerheid creëren. Het monument ligt dichtbij de Brandenburger Tor.

Wat is er te doen in Berlijn?

Ga ondergronds

Volg een toer met Berliner Underwerten. Deze organisatie neemt je mee naar de ondergrondse wereld van Berlijn. Ze laten je zien waar er schuilplaatsen waren in metrotunnels en naar vluchtroutes en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Je komt op allerlei plekken waar je normaal niet mag komen.

Clubbing

Berlijn is wereldberoemd om zijn clubs en nachtleven. Het is ook de techno hoofdstad van de wereld en er zijn allerlei exclusieve clubs met een strenge deur beleid. Clubs als in Berlijn vind je nergens anders. De meest beruchte club is Berghain waar je urenlang kan dansen op de beste techno. Als je binnenkomt tenminste, want dat lukt vaker niet dan wel. Check daarom van tevoren de tips op het internet voor de club waar je naartoe wilt.

Winkelen

Wat te doen in Berlijn

Je kunt goed winkelen in Berlijn. Aanraders zijn het overdekte winkelcentrum Alexa, dichtbij Alexanderplatz, de 3500 meter lange winkelstraat Kurfürstendamm en het gezellige plein Hackischer Markt.

Dit zijn een paar van de dingen die je kunt doen in Berlijn. Wil je met de auto naar Berlijn toe? Lees dan ons artikel met tips over parkeren in Berlijn.

Reageren