Wat te doen bij vertraging van je vlucht?

Sta je bepakt en bezakt klaar op het vliegveld, blijkt je vlucht vertraging te hebben. De moed zakt je al snel in de schoenen en je gaat maar snel op zoek naar een plek waar je even rustig kunt zitten en het vervolg van je reis af kunt wachten. Hoe goed je jezelf ook voorbereid hebt, een vertraging kan namelijk altijd voorkomen. Een staking van het personeel, een probleem met het vliegtuig of een andere reden waarom je vlucht niet op de geplande tijd verstrekt. Erg vervelend natuurlijk, maar gelukkig kun je verschillende stappen ondernemen om de vertraging wat minder onaangenaam te maken. 

1. Recht op vergoeding

Er is altijd een kans aanwezig dat je een vergoeding kan krijgen tijdens een vertraging van je vlucht. Deze vergoeding is afhankelijk van de maatschappij waar je mee vliegt. Bij een lange vertraging (een aantal uur), bieden veel maatschappijen je vouchers aan om iets te eten en te drinken te halen. Is de vertraging een stuk langer, dan is er grote kans dat je aanspraak kan maken op een vergoeding. Vlieg je bijvoorbeeld vanaf een Europese luchthaven, en is je vlucht meer dan drie uur vertraagd, dan kan je in veel gevallen recht hebben op een vergoeding. Hoe dit proces te werk gaat is afhankelijk van de maatschappij waarmee je vliegt, je bestemming en je reis. Er is geen sprake van een vergoeding wanneer de vertraging is veroorzaakt door een ‘ongewone omstandigheid’ zoals bijvoorbeeld een vulkaanuitbarsting.

2. Blijf in contact

Een vertraging is natuurlijk al vervelend genoeg, maar het missen van je vervolgvlucht of de mogelijkheid tot gratis accommodatie is nog vervelender. Blijf dus in contact met de maatschappij waar je mee vliegt en zoek regelmatig een servicedesk op om een update te vragen. Zij kunnen je een inschatting geven van de duur van de vertraging, en dit geeft je de kans om een eventuele vervolgvlucht opnieuw te boeken.

3. Alternatieve opties

Wil je toch zo snel mogelijk op je eindbestemming aankomen maar lijkt de vertraging te lang te gaan duren? Ga dan op zoek naar alternatieve opties. Zoek een informatiedesk op en bespreek je situatie met een professional. Zij kunnen je wellicht helpen om je reis op een andere manier voort te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het huren van een auto, of het vervolgen van je reis met openbaar vervoer zoals de trein. De kosten die hiermee gemaakt worden kunnen uiteindelijk weer verwerkt worden met de vergoeding die je (eventueel) ontvangt voor de vertraging.

Reageren