Wat Rong Khun, de Hemelse Witte Tempel

Thailand is een populair vakantieland voor vele reizigers, en dat is niet vreemd. Je vindt hier namelijk de mooiste stranden, leuke steden, prachtige natuur en heerlijk eten. Vooral in het hoge Noorden van Thailand zijn veel prachtige tempels te vinden. Zo ook in Chiang Rai, het “zusje” van het meer populaire Chiang Mai. Deze stad straalt een relaxte sfeer uit, is minder toeristisch dan de bekendere plekken in Thailand en ligt in een prachtige omgeving. Maar waar Chiang Rai vooral bekend om staat, is de Wat Rong Khun, oftewel de Witte Tempel. Deze boeddhistische tempel is één van de meest herkenbare van Thailand omdat hij zó anders is dan alle anderen. Je kunt hier dan ook zeker niet omheen tijdens je rondreis door Thailand!

Wat Rong Khun de Hemelse Witte Tempel

Korte geschiedenis van de Witte Tempel

De geschiedenis van de Witte Tempel gaat niet eens zo heel ver terug. Waar de meeste tempels in Thailand hun oorsprong eeuwen geleden hadden, werd de Witte Tempel pas in 1997 gebouwd in opdracht van een Thaise beeldend kunstenaar, die de tempel ook opende voor bezoekers. De oorspronkelijke Wat Rong Khun was in slechte staat van onderhoud en er waren geen fondsen om hem te repareren. De Thaise kunstenaar financierde de Witte Tempel volledig met zijn eigen geld.  Onlangs nog, tijdens een aardbeving in 2014, is Wat Rong Khun zwaar beschadigd geraakt. In eerste instantie zou het tempelcomplex blijvend gesloten blijven maar door een grote hoeveelheid donaties kon de tempel volledig hersteld worden.

Tegenwoordig

Tot op heden heeft Chalermchai miljoenen van zijn eigen geld aan het project uitgegeven. De kunstenaar wil dat het dat het gebied naast de tempel een leer en meditatiecentrum wordt en dat mensen hier de boeddhistische leer kunnen uitoefenen.  De witte kleur van de tempel staat voor de reinheid van Boeddha. Ondanks de restauraties die nog steeds in volle gang zijn, is de Witte Tempel een droom om te zien en komen er nog steeds honderden nationale en internationale bezoekers op af.

Hedendaagse verleidingen

De Wat Rong Khun bestaat uit verschillende structuren en symbolen, die de bezoeker laat nadenken over hedendaagse verlangens/verleidingen en hoe deze om te buigen naar mindfull denken. Zo heb je “the cycle of rebirth”, wat de overgang van lijden naar verlossing symboliseert, “the gate of heaven”, die bewaakt wordt door twee wezens die het lot van de doden bepalen, “The Ubosot”, waar je prachtige muurschilderingen vind over wat er zich afspeelt in de wereld en de “Golden Temple”, die het lichaam en de geest vertegenwoordigd en mensen wil aansporen zich minder te concentreren op materialistische zaken. Heel wat om over na te denken dus!

Wat Rong Khun

Praktische informatie

Georganiseerde tours naar de Witte Tempel

Er zijn vele tours die je kunt boeken om de Witte Tempel met eigen ogen te bekijken. Hierbij wordt het vervoer geregeld, krijg je toegang tot de Witte Tempel en wordt je begeleid door een gids die je alle in’s en out’s over deze bijzondere bezienswaardigheid verteld. Je kunt tours boeken vanuit Chiang Rai zelf of vanuit Chiang Mai, wat ook veel wordt gedaan. Je moet vanuit Chiang Mai echter wel een aantal uren reistijd inplannen.

Groepstours of privétours

Er zijn groepstours te boeken, maar ook privé tours, waarbij je dus echt alleen of met je vrienden/familie met een gids op pad gaat. Verder kun je er voor kiezen om alleen de Witte Tempel te bezoeken, of ook nog meerdere bezienswaardigheden in de buurt zoals bijvoorbeeld thee plantages en de gouden driehoek; het drielandenpunt van Laos, Thailand en Myanmar. Zorg er voor dat je je tickets voor de tour ruim op tijd boekt, de Witte Tempel is erg populair en wanneer je wacht tot het laatste moment heb je kans dat de tour is volgeboekt en dat zou zonde zijn! Tickets voor tours koop je vanaf 57 euro per persoon voor een volle dag

<

Zelf op pad

Wil je liever op eigen houtje naar de Witte Tempel? Dat kan kan natuurlijk ook. Verblijf je in Chaing Rai dan ben je niet ver van de Witte Tempel verwijderd, je bent er al in een kwartiertje rijden. Waarschijnlijk heb je echter geen eigen vervoer in Thailand, dat is geen probleem. Je kunt gewoon de lokale bus nemen, als je wel in bent voor een leuke ervaring. De bus vertrekt van Chiang Rai Bus Terminal 1 en rijdt ongeveer elk half uur tot uur. Op deze manier ben je zeker het goedkoopst uit!

Vanuit Chiang Mai

Ga je vanaf Chiang Mai naar de Witte Tempel dan ben je net even wat langer onderweg en wil je misschien wat meer comfort tijdens je reis. Vanaf Arcade Bus Station in Chiang Mai vertrekt er minstens ieder uur een comfortabele bus richting Chaing Rai. Afhankelijk van de maatschappij betaal je zo’n 5 á 6 euro. In Chiang Rai zul je dan nog wel even moeten overstappen op een andere bus, of je neemt gewoon lekker makkelijk een taxi. Ben je met een grote groep? Dan is deze optie wellicht ook wat voor jou!

Openingstijden Wat Rong Khun

Wat Rong Khun Tempel  is iedere dag geopend van 6:30 in de ochtend tot 6 uur in de avond. De galerij is geopend van maandag tot vrijdag van 8:00 in de ochtend tot 5:30 in de avond. Op zaterdag en zondag is het geopend tot 6:00.  

Zie jij het wel zitten om op pad te gaan en deze prachtige Hemelse Tempel in Chaing Rai te bezoeken? Boek dan snel een tour of spring in de bus en beleef deze magische ervaring zelf!Reageren