Wat moet je gezien hebben in Zuid-Australië?

Stel, je zit op het terras van een cottage – te nippen aan een glas lokale wijn – als er plots enkele kangoeroes voorbijspringen. Klinkt als een droom, nietwaar? Maar op bepaalde plekken in Zuid-Australië is het de normaalste zaak van de wereld. Ben jij van plan om naar Australië te reizen en zoek je deze parels om met de mooiste foto’s thuis te komen? Lees dan snel verder, want wij hebben de 6 (minst-toeristische) must sees van Down Under op een rij gezet.

Kangoeroes op het gazon van je cottage
Kangoeroes op het gazon van je cottage

#1. Ontdek de straten van Melbourne

Als je door het zuiden van Australië reist, dan mag een bezoek aan de stad Melbourne niet ontbreken. Vaak vormt de stad het startpunt van je reis door het zuiden vanwege het nabijgelegen vliegveld Melbourne Airport.

Melbourne wordt ook wel ‘Garden City’ genoemd en dankt haar bijnaam aan de vele parken die de stad rijk is. Daarnaast vind je er ook talloze musea, mooie architectuur, culturele evenementen en… zeer goede restaurants! Maar dat laatste moet je dan wel weten te vinden.

Zo kun je met de Hidden Secret Tours Melbourne – onder leiding van een professionele gids – deze culinaire geheimen verkennen. Ver weg van het massatoerisme en tussen de locals! Je kunt er genieten van wijnproeverijen en lekkere hapjes, terwijl je luistert naar de historische verhalen van de koks.

Geen zin om te wandelen? Pak dan de fiets! Er worden ook diverse fietstochten georganiseerd.

Melbourne city en de Yarra rivier in de avond, Australië
Melbourne city en de Yarra rivier in de avond, Australië

#2. Wijn proeven in Mornington Peninsula

Vlak bij Melbourne – op een uurtje rijden – ligt Mornington Peninsula, een schiereiland waar de Melbournians graag op vakantie gaan. En dat is niet voor niks: de mediterrane sferen, lange stranden en eindeloze wijngaarden nodigen uit om het dagelijkse leven even te vergeten…

Mornington Peninsula staat dan ook bekend om de wijnproductie. Maar wil je écht van een glas rood, rosé of wit genieten? Breng dan allereerst een bezoek aan een van de 170 wijngaarden van het eiland voor je een fles opentrekt. De locals leiden je graag rond in hun wijngaard en laten je kennismaken met het wijnproces terwijl je een selectie van hun beste dranken probeert.

Mornington Peninsula Wijnen
Mornington Peninsula Wijnen

Je hoeft niet per se in een restaurant te zitten voor deze gezelligheid. Je kunt ook een flesje kopen bij de wijnboer, waarna je doorrijdt naar Cape Schanck. Hier maak je een korte wandeling over een promenade naar de vuurtoren om van de ondergaande zon aan zee te genieten.

Cape Schanck
Cape Schanck

#3. Otway National Park met koala’s

Bij de plaats Sorrento – op Mornington Peninsula – kun je de ferry pakken naar Queenscliff, om vervolgens koers te zetten naar Otway National Park. Met een beetje geluk zie je onderweg dolfijnen met de boot meezwemmen.

Als je altijd al een koala in het wild hebt willen zien, dan ben je hier aan het juiste adres. In Otway National Park chillen de koala’s hoog in eucalyptusbomen. Verwacht overigens niet dat je ze hier kunt knuffelen; koala’s zijn – ondanks hun fluffy look – geen knuffelbeertjes en willen dan ook het liefst met rust gelaten worden.

Vergeet niet om je wandelschoenen mee te nemen. In dit park kun je namelijk talloze routes volgen door het regenwoud om watervallen te verkennen.

Great Ocean Road - Koala in Otway National Park
Great Ocean Road – Koala in Otway National Park

Alles uit jouw rondreis door Australië halen? Lees dan deze 8 handige tips >

#4. Great Ocean Road

De Great Ocean Road slingert maar liefst 240 kilometer langs de kust van de Indische Oceaan. Onderweg passeer je karakteristieke dorpjes en rijd je dwars door natuurgebieden vol kliffen, watervallen en uitzichten op zee. Stop ook even bij de Twelve Apostles, kalkzandstenen rotsen die vlak voor het zandstrand uitsteken van Port Campbell National Park.

De Great Ocean Road is, in tegenstelling tot de overige tips, wél een toeristentrekpleister. Maar als je deze op de juiste manier bezichtigt, hoef je er geen hinder van ondervinden. Neem de tijd en trek meerdere dagen uit om het beste uit deze route te halen. Verken bijvoorbeeld allereerst het oosten, waarna je doorrijdt naar het westen.

Great Ocean Road Aerial
Great Ocean Road Aerial

#5. Van kangoeroes naar Aboriginals in het Grampians National Park

Die kangoeroes – waar wij over schreven in de intro van het artikel – kom je tegen in het Grampians National Park. Dit natuurgebied ligt in het binnenland en staat bekend als leefgebied voor veel vogelsoorten en kangoeroes. Overnacht in een cottage om een paar dagen in het park te verblijven – dan kun je op je gemak de omgeving verkennen en is de kans het grootst dat je de kangoeroes voorbij ziet springen.

Daarnaast kun je er de Mackenzie Falls bezichtigen, een enorme waterval van zo’n vijfentwintig meter hoog en twintig meter breed. En als je naar het noorden van het park reist, kun je Halls Gap bezoeken om kennis te maken met de Aboriginals cultuur. Meer zin in sportieve activiteiten? Ook dan zit je hier helemaal goed; dit gebied leent zich namelijk uitstekend voor fiets-, wandel- en kajaktochten.

Grampians Pioneer Cottages
Grampians Pioneer Cottages

#6. Wildlife op Kangaroo Island

Nog geen genoeg gekregen van de natuur? Reis dan door naar Kangaroo Island, het drie na grootste eiland voor de kust van Australië. Het eiland werd zo’n 10.000 jaar geleden afgesplitst van het vasteland. Daarom wonen er weinig mensen en kregen bijzondere dieren de kans zich er te ontwikkelen: er leven onder andere pelsrobben, pinguïns, koala’s, vogelbekdieren en – uiteraard – kangoeroes.

Kangaroo Island Seal Bay
Kangaroo Island Seal Bay

Ook kun je hier een aantal unieke natuurfenomenen bezichtigen in het Flinders Chase National Park, zoals Admirals Arch bij Cape du Couedic en de Remarkable Rocks bij Kirkpatrick Point. Admirals Arch is een boogvormige rotsformatie waar pelsrobben leven en de Remarkable Rocks is een groep rotsen die in 500 miljoen jaren zijn gevormd door wind, regen en golven uit de Zuidelijke Oceaan.

Kangaroo Island Remarkable Rocks
Kangaroo Island Remarkable Rocks

Op reis met TravelEssence

Van plan om naar Australië te reizen? Maak kennis met TravelEssence!

TravelEssence is specialist in op maat gemaakte rondreizen door Australië en Nieuw-Zeeland. De reisadviseurs kennen beide landen als geen ander: zij hebben er gewoond, gewerkt en intensief gereisd. De reisorganisatie focust zich op kleinschalige, unieke accommodaties en activiteiten. Ver weg van het massatoerisme. Zij staan in direct contact met de hosts en kunnen er persoonlijk voor zorgen dat aan alle specifieke wensen wordt voldaan – voor en tijdens de reis.

Reageren