Wat is Cybersecurity tijdens het reizen en waarom hebben we het nodig?

Cybersecurity tijdens het reizen begint een steeds belangrijkere rol te spelen. De veiligheid van het vertrouwde thuisnetwerk wordt verlaten en de kans om online een hacker tegen het lijf te lopen is een stuk groter. Daarom hebben we hier een aantal tips voor je op een rij gezet hoe je ook tijdens het reizen online veilig kunt blijven!

Openbaar netwerk gebruiken Gebruik een VPN!

Software updates uitvoeren

Hoewel je er op reis misschien een stuk minder tijd voor hebt dan je zou willen, is het wel belangrijk om je software updates uit te blijven voeren. Deze spelen namelijk een belangrijke rol in de veiligheid van jou als reiziger. Bij het uitbrengen van software-updates worden er door de fabrikant namelijk updates uitgevoerd die ook betrekking kunnen hebben op de veiligheid van je apparaat. Dit is de eerste reden waarom het belangrijk is.

Voer je de updates namelijk niet uit, dan kunnen hackers de updates van de fabrikant achterhalen om te kijken welke veiligheidsgaten zijn gedicht. Heb je de update niet uitgevoerd, dan weten hackers dus precies welke veiligheidslekken zij kunnen benutten om je telefoon te hacken. Ook op reis is het dus belangrijk om je updates uit te voeren. 

Gebruik een VPN

Een tweede belangrijk punt is het gebruiken van een VPN tijdens het reizen, zeker als je kiest voor open wifi-netwerken. Bij een open wifi-netwerk kun je gratis inloggen en gebruik maken van het internet. Dit wil echter ook zeggen dat het voor hackers mogelijk is om gebruik te maken van het netwerk. Zodra zij dit doen en ze het netwerk succesvol integreren, zien zij alle gegevens voorbijkomen die je als gebruiker over het netwerk verzendt.

Door middel van een VPN worden de gegevens die je verzendt en ontvangt versleuteld. Op die manier kunnen hackers de gegevens niet langer inzien en loop je een stuk minder risico. Zeker als je bankzaken wilt doen op een open netwerk is het verstandig om een VPN te gebruiken. In onze beoordeling van NordVPN lees je alles over het gebruik van de VPN-provider en hoe deze je kan helpen bij het veilig online surfen. 

Vermijdt een bijna lege telefoon

Ben je op vakantie en heb je te maken met een bijna lege telefoon, dan kunnen openbare USB-poorten een oplossing bieden. Toch is dit ook zeer gevaarlijk. Een USB-poort laadt niet alleen je telefoon op, maar werkt op basis van tweerichtingsverkeer. Het is daardoor ook mogelijk voor ‘de andere kant’ om bij jouw gegevens te komen. Het gevaarlijke hieraan is dat je helemaal niet doorhebt dat anderen bij je gegevens proberen te komen. 

Een goede oplossing kan zijn om te investeren in een goede powerbank. Deze kun je namelijk gebruiken om je telefoon waar en wanneer je maar wilt op te laden. Hoe groter de powerbank, hoe vaker je deze kunt gebruiken om je telefoon op te laden. In sommige gevallen kun je zelfs een powerbank met een klein zonnepaneel gebruiken om deze op te laden. Zo heb je zelfs in de meest afgelegen gebieden nooit meer een lege batterij! 

Fysieke veiligheid

Naast dat het natuurlijk belangrijk is om online veilig te blijven, is het ook zeer belangrijk om je apparaten ook fysiek veilig te bewaren. Een van de maatregelen die je kunt gebruiken is om bijvoorbeeld de ‘Find my iPhone’ functie in te schakelen op je iPhone. Mocht deze gestolen zijn, dan kun je altijd door middel van een ander apparaat achterhalen waar deze zich bevindt. Op die manier loop je een stuk minder risico.

Het beveiligen van je telefoon, laptop of tablet met een pincode is daarbij ook zeer belangrijk. Mocht het apparaat onverhoopt in handen van dieven vallen, dan ben je er met een goede pincode zeker van dat ze je gegevens niet kunnen kraken. Bij veel verschillende telefoonmerken kun je kiezen voor een wachtwoord met cijfers, een bepaald patroon of zelfs het gebruik van cijfers, letters en tekens. Kortom, alles is mogelijk! 

Zoals je leest zijn er dus enorm veel mogelijkheden om ook op reis veilig online te surfen. Niet alleen helpt het je om contact te houden met het thuisfront, je gaat er ook een stuk rustiger van op vakantie. Hoewel je het nooit voor de volle 100% kunt voorkomen, loop je met bovenstaande tips wel een stuk minder risico! 

Reageren