Een wandelvakantie in Nederland; dit zijn de mooiste meerdaagse wandelroutes

Ben jij een wandel en natuurliefhebber, dan is het misschien wel wat voor jou om op wandelvakantie in Nederland te gaan. Natuurlijk kun je overal in ons mooie land prima dagwandelingen maken, maar ook liggen meerdaagse wandelreizen Nederland voor het oprapen. Hoe leuk is het om van plek naar plek te wandelen en te overnachten in verschillende mooie dorpjes of om te kamperen in de natuur? Word je al enthousiast, bekijk dan snel de volgende opties en plan snel je wandelvakantie Nederland!

Alle onderstaande wandelreizen Nederland kunnen ook worden ingekort (of verlengd), en zijn dus voor iedereen toegankelijk!

12- daagse wandelvakantie Nederland – van de Noordzeekust naar de Duitse grens

Luchtfoto dronebeelden van de Utrechtse Heuvelrug bij Amerongen, Leersum, Elst in de provincie Utrecht. populaire toeristische bestemming voor een dagje uit in de natuur.
Luchtfoto van de Utrechtse Heuvelrug

Deze lange wandelvakantie in Nederland leid je dwars door het land. Het startpunt is Scheveningen, van waaruit je in etappes tot net over de Duitse grens wandelt. Hierbij zul je via Delft en Rotterdam het Groene Hart van Nederland doorkruisen, genieten van vergezichten in de Utrechtse Heuvelrug en vervolgens het mooie rivierenland bewonderen. Tijdens deze prachtige route wandel je door een verscheidenheid aan landschappen; polders, bossen, rivieren, heuvels en natuurgebieden wisselen elkaar af. Ook bezoekt je mooie steden en dorpjes zoals Nijmegen, Leerdam, Nieuwpoort, Wijk bij Duursteden en Amerongen. Wanneer je moe maar voldaan het eindpunt hebt bereikt  kun je zeggen dat je Nederland helemaal hebt doorkruist. Gaaf toch!?

Kijk hier voor meer informatie over deze geweldige wandelvakantie in Nederland. De route kan natuurlijk ook op eigen houtje worden gelopen.

4-daagse wandelvakantie Nederland – wandelen in het Groene Woud van Noord-Brabant

Zomervakantie bestemming in Europa, groene Kempen bos en weiden in Noord-Brabant, Nederland in zonnige dag, natuur achtergrond.
Wandelpad in het Groene Woud, Brabant

Nationaal Landschap Het Groene Woud ligt te midden van de drie steden Eindhoven, Tilburg en Den Bosch. Dit is een prachtig natuurgebied van maar liefst 35.000 hectare groot waar dé natuurparels van Brabant, de Kampina, de Oisterwijkse Vennen en de Loonse en Drunense Duinen gevestigd zijn.

Een mooie dag in Nationaal Park Loonse en Drunense duinen tijdens herfst herfst.
Picknicktafels in de Loonse en Drunense Duinen

Tijdens deze mooie wandelroute van SNP wandelen Nederland, ontdek je hoe het landschap van Brabant er vroeger uitzag; met uitgestrekte zandduinen, stille vennetjes met een rijke flora en fauna, de oevers en beekjes van Beerze, Rozep en de Kleine Aa, en uitgestrekte heidevelden. Daarnaast leid de route je door verschillende gezellige Brabantse dorpjes waaronder Oisterwijk. Hier kun je lekker uitrusten en een terrasje pakken om te proosten op de Brabantse gezelligheid!

Kijk hier voor meer informatie over deze mooie wandelroute in Nederland. De route kan natuurlijk ook op eigen houtje worden gelopen.

Tip: nog meer prachtige wandelreizen bekijken? Bij SNP boek je de mooiste individuele of groepsnatuurreizen. Bekijk snel het aanbod van dit jaar!

2- daagse wandelvakantie Nederland – wandelen in de omgeving van Slenaken

Het mooie Vijlse Bos, Zuid-Limburg.
Het dichtbegroeide Vijlse Bos

Deze geweldige tweedaagse wandelroute in Zuid-Limburg brengt je langs de meest mooie en rustige plekjes van het gebied. De wandeling start in het gezellige Slenaken en voert je langs de kronkelende rivier de Geul. Vervolgens wandel je de heuvels in en kun je genieten van het ene na het andere prachtige uitzicht over het omringende landschap. Via beboste heuvels, stille dalen en uitgestrekte velden kom je aan in het mooie Geuldal en het dorpje Mechelen. De laatste etappe van de eerste dag brengt je naar de dorpjes Vijlen en Holset.

Wandelpad in Epen, Zuid-Limburg.
Wandelpad bij Epen

Op de tweede dag loop je vanuit het dichtbegroeide Vijlse bos richting België. Via de dorpjes Cottessen, Kuttingen, Terziet en Diependal bereik je het Limburgse Epen. Geniet hier op een terrasje bij de Smidse Hoeve, en wandel via de Gulp weer terug naar Slenaken.

Kijk hier voor meer informatie over deze wandelroute.

21- daagse wandelvakantie Nederland – wandelen over het Trekvogelpad

Wandelpad in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Vrouw wandelt vooruit.
Wandelpad in Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het Trekvogelpad is een bekende meerdaagse wandelroute in Nederland en is een must voor de professionals en vogelliefhebbers onder ons. Deze lange maar adembenemende route brengt je van de Noord-Hollandse veenweiden, naar de Utrechts Heuvelrug, de uitgestrekte Veluwe, de Achterhoek, het IJsseldal en Enschede. Het Trekvogelpad is ooit verkozen tot de aller mooiste van de officiële langeafstandswandelpaden in Nederland, en dat is niet voor niets! Tijdens de lange wandeling kom je langs hoge duinen, drassige weilanden, oude boerderijen, molens, heidevelden, zandverstuivingen en pittoreske dorpjes. Kortom; je ziet het échte Nederland!

Kijk hier voor meer informatie over het Trekvogelpad.

14-daagse wandelvakantie Nederland – wandelen langs de Elfsteden dorpen over het Elfstedenpad

Laaksum het kleinste vissersdorp van Europa. Gevestigd in Nederland, provincie Friesland
Onderweg tijdens de Elfsteden wandeling

Deze prachtige route door Friesland kan tegenwoordig niet alleen op schaatsen worden afgelegd, maar op elke dag van het jaar, gewoon met wandelschoenen aan. Het Elfstedenpad volgt zoveel mogelijk het officiële parcours van de beroemde schaatstocht, waarbij je natuurlijk ook de gezellige Friese steden en doorkruist.

Dit 283 kilometer lange wandelpad kan pas sinds een paar jaar worden bewandeld en brengt je langs de mooiste plekjes van Friesland. Het is de ultieme combinatie van natuur, cultuur en historie en je leert het mooie Friesland op zijn best kennen! Je wandelt hierbij niet alleen veel langs het water, maar gaat ook door uitgestrekte weidegebieden en langs het mooie terpenlandschap. Bovendien zijn de uitzichten over de Waddenzee en het IJsselmeer oogverblindend!

Kijk hier voor meer informatie over deze prachtige route.

4-daagse wandelroute Nederland – wandelen van Maastricht naar Vaals via het Krijtlandpad

landschap langs Mergelland Route bij Mesch, Nederland.
Dwars door het Mergelland van Zuid-Limburg

Het Krijtlandpad is een must voor iedereen die verliefd is op het Zuid-Limburgse heuvelland. Tijdens deze wandelroute loop je door schitterende weiden, boomgaarden met fruitbomen, gezellige Limburgse dorpjes en glooiende heuvels. Je doorkruist hierbij het krijt van het Mergellandplateau en volgt de rivieren de Geul en de Gulp. Daarna struin je door Wolfhaag; een mooi en rustig natuurgebied met meertjes, beekjes en dichtbegroeide bossen. Langs de route vind je af en toe mini campings dichtbij het pad waar je eventueel kunt overnachten. En vergeet zeker niet om af en toe te stoppen voor een lekkere Limburgse specialiteit op een gezellig terrasje!

Kijk hier voor meer informatie over het Krijtlandpad. De route kan natuurlijk ook op eigen houtje worden gelopen.

Tip: voor de ultieme ervaring logeer je onderweg op een authentieke boerderij te midden van de natuur. Bekijk snel de opties op deze website!

14-daagse wandelroute Nederland – wandelen over de Waddeneilanden via het Streekpad

Twee eenzame wandelaars in De Slufter, een natuurgebied op Texel, Nederland.
Wandelaars op Texel

Een paar jaar geleden werd er een groots wandelnetwerk geïntroduceerd onder de naam WaddenWandelen. Dit netwerk bestaat uit maar liefst 1200 kilometer aan wandelpaden, die via knooppunten kunnen worden bewandeld in verschillende etappes. Deze enorme route omvat de Noordkust van Groningen en Friesland, en alle Waddeneilanden.

Het Streekpad WaddenWandelen is een onderdeel van dit netwerk. Deze bestaat uit zes wandellussen die over de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog en het Duitse eiland Borkum verspreid liggen. Heb je moeite met kiezen naar welk Waddeneiland je moet gaan? Dat is dan nu dus opgelost! Ervaar alle eilanden op zijn best en waag je aan deze geweldige wandelvakantie in Nederland!

Kijk hier voor meer informatie over deze uitdagende wandelroute.

21-daagse wandelroute Nederland – wandelen van Amsterdam naar Den Bosch over het Pelgrimspad

Het Nationaal Park "dwingelderveld" in Nederland, provincie Drenthe met een turfmeer, pijnbomen en heide. Heel beroemd in Europa.
Nationaal Park Dwingelderveld

Deze lange en prachtige natuurroute mag niet ontbreken op je bucketlist wanneer je een echte wandelaar bent. De 459 kilometer lange wandelroute behoort tot de langste natuurpaden van Nederland, en voert je in tientallen etappes dwars door ons mooie land. Het startpunt van het Pelgrimspad is Amsterdam. Vanuit hier wandel je helemaal naar het eindpunt op de grens van Noord-Brabant en België. Ruim 70 procent van deze route leid je over onverharde paden en door drie prachtige Nationale Parken; Nationaal Park Dwingelderveld, Nationaal Park de Hoge Veluwe en het Nationaal Park de Drentsche Aa. Durf jij het aan? Haal je wandelschoenen dan maar alvast uit de kast en begin met het opbouwen van een conditie!

Kijk hier voor meer informatie over het beroemde Pelgrimspad.

26 –daagse wandelvakantie Nederland – wandelen van Pieterburen naar de Pietersberg over het Pieterpad

Drie schapen die naar de lens staren in een Nederlandse bewolkte dag, Pieterburen, Groningen, Holland.
Het prachtige landschap bij Pieterburen

Het 500 kilometer lange Pieterpad is een beroemd wandelpad in Nederland en deze moet je als echte wandelfanaat dan ook zeker één keer in je leven gelopen hebben (minstens een gedeelte ervan dan).  

Het Pieterpad kan buiten te voet ook met de fiets worden afgelegd en je kunt bovendien voor een combinatie wandelen/fietsen gaan. De route loopt helemaal van het Groningse Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. Onderweg doorkruis je een verscheidenheid aan landschappen en mooie bezienswaardigheden; het zijn er teveel om op te noemen! De route is opgedeeld in 26 etappes die allemaal in één dag gewandeld kunnen worden. Bekijk van tevoren goed hoeveel en welke etappes je wilt afleggen. Go for it!

Kijk hier voor meer informatie over het Pieterspad.

Bereid je goed voor op een meerdaagse wandeling door Nederland

Wandelaars met rugzakken wandelen door een weide met weelderig gras.
Wandelaars in Nederland met stevige wandelschoenen aan

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom is het verstandig om voordat je aan een flinke meerdaagse wandelroute begint een aantal dingen goed te plannen. Ten eerste moet je beslissen welke route en hoeveel etappes van de desbetreffende route je wilt lopen. De opties zijn eindeloos en alle etappes hebben hun eigen charme! Ten tweede kun je het beste ruim te tevoren eventuele hotels, B&B’s, campings etc. vastleggen (mocht je geen georganiseerde wandelreis willen boeken).

Tentjes staan op een grasveldje aan een meertje in Nederland.
Tentjes Kamperen onderweg

En als laatste komt er ook nog een goede wandeluitrusting bij kijken. Zorg voor een goede kwaliteit wandelschoenen, een afritsbare wandelbroek, dikke wandelsokken en een licht wind/waterdicht jack. Ook is een goede waterdichte en lichtgewicht rugtas aan te raden.  Zorg ook voor een uitgebreide routekaart (te downloaden op je mobiel).

Tip: ben je op zoek naar een leuke camping voor onderweg? Bekijk dan deze top campings in Nederland en leg je verblijf ruim op tijd vast!

Lees ook: een weekend bergwandelen in Nederland.

Zie jij jezelf al wandelen over één van deze geweldige wandelpaden in eigen land? Plan dan snel een wandelvakantie in Nederland en ervaar ons prachtige Kikkerlandje op een unieke manier!

Reageren