Ontdek deze wereldberoemde wandelroutes tijdens je wandelvakantie in Schotland!

Een wandelvakantie in Schotland staat garant voor een uitdaging door een van de wildste landschappen van Europa, gevuld met uitgestrekte valleien, stevige bergen en heldere meren (lochs). Denk voor een duidelijk beeld van hoe mooi en mysterieus de Schotse omgeving kan zijn aan de Harry Potter films. Veel hiervan is in de Schotse hooglanden opgenomen. Tel bij het landschap de kilten, whiskey, doedelzakken, eilanden en het onstuimige weer op en je hebt een wandeltocht die je niet snel vergeet. Kies je voor een wandelvakantie in Schotland, dan zijn er een aantal wandelroutes die zeker de moeite waard zijn. Wij hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

De imposante Old man of Storr
De imposante Old man of Storr tijdens de Skye-trail, Schotse Hooglanden Schotland

Skye-trail

Een van de grootste en bekendste eilanden van Schotland is the Isle of Skye, bekend om de imposante Old man of Storr en de Quiaring kliffen. Het pad dat je hier kunt bewandelen is de Skye-trail en is voor gevorderden wandelaars. De tocht is 120 kilometer lang en door het vele klimmen en afdalen zeer uitdagend. Sluit een wandelvakantie op Skye echter niet uit want de metershoge kliffen en het rotsachtige landschap maken het eiland tot eenongekend pareltje van de Schotse hooglanden. Je komt er met de pont en veel mensen zien dit eiland als het mooiste plekje van Schotland. Hou je van een uitdaging, ga dan vooral hier langs.

West Highland Way

Voor een wat meer gemiddeld niveau kun je de West Highland Way lopen. Deze heeft minder beklimmingen en afdalingen en is dus minder zwaar dan de Skye trail. Ook is een flink stuk van de route goed onderhouden, wat erg helpt bij navigeren en de begaanbaarheid. De tocht is 150 kilometer lang en wordt jaarlijks door veel mensen bewandeld. Je hoeft hem uiteraard niet helemaal te doen, je kunt ook verschillende etappes lopen.

View of GlenfinnanViaduct , Glenfinnan, Scotland

Uitzicht op GlenfinnanViaduct , Glenfinnan, Schotland 

Het beeld dat je hebt van de Schotse hooglanden komt nergens beter tot zijn recht dan op de West Highland Way. Hier loop je door heidehoogvlakten en langgerekte dalen gevormd door immense gletsjers die worden afgewisseld met diepe lochs en af en toe een bergtop. Je komt uit bij Fort William, van waaruit je eventueel nog de Ben Nevis kan beklimmen, kan gaan mountainbiken of het Glenfinnanviaduct (uit Harry Potter) kunt bezoeken.

Uitzicht op Loch Ness op de Great Glen Way
Uitzicht op Loch Ness op de Great Glen Way, Schotland

Great Glen Way

En tot slot voor de kinderen is er de Great Glen Way, een goed onderhouden wandeltocht die dwars door Schotland loopt. De Great Glen Way is een eeuwenoude handelsroute die tevens de grootste breuksysteem van Europa ligt. Je loopt hier 110 kilometer en vanwege de geschiedenis van de route zijn er enorm veel kastelen en ruines te vinden. Onderweg vind je warme bed & breakfasts waar je na een stevige dag wandelen heerlijk kunt uitrusten en spelletjes kan doen met de kids. De tocht begint waar de West Highland Way ophoudt en eindigt in Inverness, een prachtige stad met veel pubs en restaurants. Vanuit hier kun je ook een boottocht maken over de Noordzee waarbij je misschien wel dolfijnen en walvissen ziet!

In het kort

Besluit je op wandelvakantie in Schotland te gaan dan kies je voor lopen in een wilde doch serene omgeving in een land met een rijke historie. Voor elke route zijn er onderweg meer dan genoeg accomodatie mogelijkheden, maar we raden wel aan vooruit te boeken. En hou rekening met elk type weer, in Schotland kan het namelijk binnen 5 minuten van een strakblauwe lucht met zon naar hevige plensregen gaan.

Groene Quiairing kliffen op the Isle of Skye, Schotland
Groene Quiairing kliffen op the Isle of Skye, Schotland

Kortom, een wandelvakantie in Schotland bied je een prachtig, mysterieus en uitgestrekt heuvellandschap afgewisseld met bergen en rotspieken. Veel tochten zijn goed onderhouden en de hooglanden zijn zeer rustgevend. Voor wandelaars van elk niveau is er in Schotland wel een tocht te vinden om je vakantie mee te vullen, dus aan opties geen gebrek.

Reageren