Dit zijn de mooiste wandelingen in natuurpark Cabo de Gata

Een wandelaar staat met zijn rug en backpack naar de camera en kijkt uit over de kust en de rotsachtige kliffen in Cabo de Gata natuurpark, Spanje
Wandelaar in Cabo de Gata

Ben je een echte natuurfan en houd je niet van massatoerisme? Bezoek dan het Cabo de Gata natuurpark, in Andalusië, Spanje. Deze regio heeft een uniek klimaat vanwege de vulkanische oorsprong van de bodem en is het grootste beschermde gebied aan de Middellandse Zee. Je waant je hier in een waar paradijsje: prachtige natuurlijke stranden, bijna verlaten baaien, spectaculaire vulkanische kliffen, zoutvlaktes en rustige witte dorpjes domineren hier het beeld. De beste manier om deze prachtige omgeving te ontdekken is te voet. Sportievelingen opgelet: dit zijn de mooiste wandelingen in Cabo de Gata!

Tal van mogelijkheden

Wil je in Cabo de Gata gaan wandelen, heb je veel verschillende mogelijkheden. Langs de kust strekt het lange wandelpad zich uit van Almeria door het hele park,  terwijl het binnenland een netwerk is van paden door de glooiende heuvels en valleien van het woestijnlandschap. De variatie en het contrast van het landschap vormen een perfecte en unieke combinatie voor wandelroutes op verschillende niveaus!

1. Van Los Escullos naar Cerro Penones

Deze wandeling die een lus-vorm heeft is lang (ongeveer 23 km) en is vooral geschikt voor meer ervaren hikers.  De eerste helft van de wandelroute loopt door weelderige heuvels, de dorre woestijn en de landschappen die met cactussen zijn bezaaid. Wanneer je in het Noorden bent, loop je door een verzameling van prachtige vulkanische bergen. Halverwege de keer je terug naar diezelfde heuvels om een adembenemend groen en diep ravijn te beklimmen, en de tweede hoogste piek in het park:  Cerro Penones (488m). Vanuit hier heb je een spectaculair uitzicht op de kustlijn tussen La Isleta del Moro en Los Escullos. Genieten!

2. San Pedro Trail

Deze wandeling duurt gemiddeld zo’n 4.5 uur en is ook geschikt voor de gevorderde wandelaar. Vanuit Las Negras leidt er een pad naar de Estanquillo-boerderij. Vanuit hier steek je een ravijn over en wandel je richting de zee via de hoger gelegen heuvels. Overal hier heb je een super mooi uitzicht op de kust en kun je ook het kasteel van San Ramón zien, net voor El Playazo.

Je wandelt verder langs de Cerro Negro, waarbij je uiteindelijk een inham in gaat via een helling naar het water.  Na een wandeling over het strand komt de zwaarste klim van de tocht die je naar de hoogste delen van het pad brengt. Je loopt over de kliffen langs acht kilometer kustlijn, waarbij je tal van bijna ontoegankelijke baaitjes ziet. Onderweg zie je een oud vissersdorpje vinden dat nog steeds door enkele buren wordt bewoond en een verlaten kasteel. Deze wandeling is heel gevarieerd en geeft je een goed beeld van het hele park!

3. Lomo Pelada Trail

Een mooie, gemakkelijke maar gevarieerde route voor iedereen die het lekker rustig aan wil doen! De wandeling begint bij Los Escullos, waar het kasteel van San Felipe ligt: een van de bastions gebouwd voor de bewaking en verdediging van de kust in de 18e eeuw. Na een paar kilometer zul je een steengroeve zien met heldere en opvallende kleuren.

Kasteel San Felipe
Kasteel San Felipe

Later doemt het Tomato House op: de ruïnes van een oude kazerne van de Civil Guard. Vanuit hier wandel je richting Punta de la Hoya de la Torre, waar je een prachtig uitzicht hebt over de zee. Via een pad langs dramatische kliffen wandel je over de top van de heuvel die leidt naar het hoogste punt van de route. Vanuit hier kun je San José, de Morrón de los Genoveses en Cala Higuera zien liggen. Aan het einde van de route begin je weer met de afdaling en kun je heerlijk genieten van een welverdiende plons in de zee wanneer je deze bereikt hebt.  

Tip: sommige wandelroutes in het park zijn minder goed aangegeven. Het is handig om van tevoren de routes te downloaden op te telefoon of om een map mee te nemen. Better safe then sorry!

4. Cortijo del Fraile Montano- Hornillo

Deze bijna 8 kilometer lange wandeling laat je ongeveer 3 uur lang genieten van de omgeving van Cabo de Gata, vooral het binnenland.  Hij is geschikt voor wandelaars op alle niveaus. El Cortile del Fraile dis bekend door een  misdaad die plaatsvond in de jaren twintig van de vorige eeuw, toen een bruid uit een gearrangeerde bruiloft vluchtte.

De typische steppenatuur hier is het decor van deze wandeling, evenals historische bezienswaardigheden.  Op het begin van de route kom je langs De cortijo: een groot complex van huizen, een kapel, binnenplaatsen, pakhuizen, stallen, putten en  reservoirs, gelegen tussen omliggende velden. Wandel je verder, zie je ook de mijnfaciliteiten van St. Joe, die in de jaren tachtig van de vorige eeuw werden gebouwd. Je wandelt daarna tussen glooiende heuvels en passeert onder andere een aantal boerderijen, oude waterputten en prachtige olijfgaarden.

5. Requena Trail

Deze route kost je zo’n 3 uur van je tijd en heeft een gemiddelde moeilijkheidsgraad. De wandeling omvat een aantal plaatsen die heel representatief zijn voor de vulkanische oorsprong van het natuurpark en ook voor zijn landschappen. Je steekt hierbij een van de uitlopers van de Siërra de Cabo de Gata over en hebt vanuit hier de mooiste panoramische uitzichten over het hele park. Je kruist het Zwarte ravijn, waar het pad begint.

De hellingen zijn bedekt met palmbomen die een mooie contrast geven op donkere vulkanische rotsen. Verder het ravijn op, heb je een super mooi uitzicht op de kust, waarin een soort oase met palmbomen en dennen opdoemt. Via de dennebossen passeer je boerderij la Rellana, en kun je uiteindelijk de Rodalquilar-vallei en de kust in de verte zien liggen. Bij het verlaten van het ravijn kun je een paar waterputten bewonderen uit de geschiedenis.  Eenmaal aangekomen bij de boerderij van Requena voert een rechte weg je weer naar het einde van de route.

6. Río Alías Trail

Een wandelroute die geschikt is voor iedereen, van ongeveer 4.2 kilometer lang (zo’n 2 uur). De rivier Alías is de belangrijkste waterbron in Cabo de Gata, en de enige die een echte  rivier wordt genoemd. Het pad loopt heen en weer door de meest interessante delen van de rivier, waarbij je veel speciale plantensoorten en als je gelukt hebt verschillende diersoorten zult zien.

Via beboste hellingen loop je richting uitgestrekte vlaktes waar je grote kans hebt om roofvogels te spotten. Even later keert het pad terug via steile hellingen, en leidt het via een olijfgaard naar een paar historische molens die al die tijd bewaard zijn gebleven. Het laatste deel van de route loopt weer via de Río Alías en uiteindelijk via een geasfalteerd pad weer terug naar je beginpunt.

Er zijn natuurlijk nog tientallen andere wandelroutes in Cabo de Gata, maar de meeste van de  bovenstaande zijn ideaal voor wanneer je niet super veel tijd hebt of het gewoon rustig aan wilt doen. Onderweg kom je altijd plekken tegen waar je heerlijk kunt picknicken of kunt uitrusten aan de kust. Neem je tijd en doe er zo lang over als je zelf wilt.

Wil je graag de omgeving verkennen maar niet op eigen houtje? Denk dan eens aan een georganiseerde tour naar Cabo de Gata.

Verder let je niets meer dan de rust in je op te nemen en te genieten in de unieke en spectaculaire omgeving. Waar wacht je nog op? Ga in Cabo de Gata wandelen!

Reageren