Wandelen in de Sierra Nevada; dit zijn de beste tips!

Bijna iedereen heeft er wel eens van gehoord: het Sierra Nevada gebergte in Zuid-Spanje. Dit adembenemende gebied e ligt in het grootste Nationale Park van het land, en voor velen is de ruige natuur hier mooier dan waar dan ook in Spanje.

Duizenden bezoekers per jaar komen af op deze prachtige plek om te genieten van alles wat het te bieden heeft. Vooral wandelen in de Sierra Nevada is een populaire activiteit, wat hier als de beste kan! Wel kan het lastig zijn om te bepalen waar, en hoe lang je wilt wandelen in zo’n groot, veelzijdig gebied. En wat moet je  eigenlijk allemaal nog meer plannen? Om het je wat gemakkelijker te maken volgen hier een aantal tips om je bezoek aan de Sierra Nevada zo goed mogelijk voor te bereiden!

De Sierra Nevada

Bedenk voordat je vertrekt waar je wilt gaan hiken en welke wandelroutes in dit  gebied van de Sierra Nevada mogelijk zijn

Het Nationaal Park Sierra Nevada is enorm groot. Het beslaat ruim 85.883 hectare! Het is dus nog niet zo gemakkelijk om te bepalen waar je moet beginnen. Goed om te weten is dat de Sierra Nevada is verspreid over twee provincies, namelijk Granada en Almería. De eerste is het meest bezochte gedeelte omdat het gemakkelijker te bereiken is en hier de meest dramatische landschappen liggen.

In het noordwesten van de Sierra Nevada liggen super mooie dorpen zoals Güéjar Sierra, Monachil en Dílar, en dit is een van de mooiste en meest spectaculaire delen. Dan heb je ook nog het prachtige Alpujarras gebied in de Almeria regio.  Vanuit hier starten ook geweldige hikes , vooral vanuit Capileira in de Poqueira-kloof, of Trevélez; het hoogste dorp van Spanje.

Treveléz, het hoogste dorpje in Spanje

Bepaal dus voor jezelf vanaf waar het qua locatie verstandig is om te starten, en vergelijk daarna verschillende wandelroutes in de Sierra Nevada met elkaar. Je kunt zelf het beste inschatten of je een gemakkelijke, gemiddelde of moeilijke route kunt nemen.

Check welke maanden je het beste je bezoek kunt plannen

In principe is elk seizoen, zelfs de winter, prima om te wandelen in de Sierra Nevada. Houd er wel  rekening mee dat de hoogste toppen niet altijd toegankelijk zijn in de winter vanwege sneeuw en ijs. In het Zuiden van Spanje schijnt (bijna) altijd de zon.

De Sierra Nevada ligt echter in een gebied waar het weer ook snel om kan slaan, het hele jaar door! In het hoogseizoen is het niet verstandig aan je hike te gaan beginnen. Het is dan soms zo zinderend heet, dat dit de wandeling erg in de weg kan staan. Voor het meest voorspelbare en aangename weer bezoek je de Sierra Nevada in de lente of de herfstmaanden.

Boek (ruim) van tevoren je accommodatie(s) in de Sierra Nevada

Heb je dan uiteindelijk besloten in welk gebied je wilt starten met hiken, dan moet je jezelf ook nog afvragen waar je wilt overnachten. Ga je dagwandelingen maken in de Sierra Nevada, kun je gewoon een hotel boeken in het dorp of de stad van waaruit je begint en ook weer terug komt. Ga je echter meerdere dagen hiken, zorg er dan voor dat je de accommodatie voor onderweg ruim van tevoren boekt (zoek  bijvoorbeeld de dorpjes op waar je langs loopt en zorg ervoor dat je speling hebt met de tijd).  

Een leuke optie is ook om een paar dagen op verschillende plaatsen door te brengen en op die manier meerdere gebieden leren kennen. Wil je echt back to basic, overnacht dan in refugio’s; eenvoudige berghutten, verspreid over de Sierra Nevada. Vaak hebben deze houten stapelbedden om op te slapen. Je hebt dan wel je eigen slaapzak en mat nodig! Ook is wild kamperen op vele plekken toegestaan in het Nationaal Park (volgens strikte regels).

Bekijk hier een paar van de top accommodatie opties in de Sierra Nevada:

Bedenk hoe je de Sierra Nevada wilt gaan verkennen (transport)

De meest flexibele manier om de Sierra Nevada te verkennen is zoals in veel  gevallen, met de auto. De meeste wandelingen starten vanuit plekken die niet te bereiken zijn met het openbaar vervoer.  Wel zijn er routes die toegankelijk zijn met bussen (dit zijn dan vaak de populairdere, en daardoor ook drukkere hikes). In sommige gevallen (eenrichtingswandelingen), is het zelfs handiger om  naar bepaalde startpunten te reizen met het openbaar vervoer, omdat je dan niet moeilijk hoeft te doen om je auto op te halen.

Zorg dat je een goede map van het gebied bij je hebt

Voordat je vertrekt, zorg er altijd voor dat je een uitgebreide kaart koopt van het gebied waar je gaat hiken (het liefst van het hele Nationale Park). Sommige mensen downloaden de map via hun telefoon, wat ook prima kan.  In sommige gevallen is het bereik echter niet optimaal (of is er helemaal geen bereik), wat je echt niet wilt wanneer je rondloopt in de middle of nowhere! Een kompas kan ook altijd handig zijn. Bovendien zijn er in de Sierra Nevada verschillende symbolen zichtbaar op bepaalde plekken, die routes, richtingen of bezienswaardigheden aanduiden. Het is goed om hier even een foto van te maken.

Bedenk jezelf of je alleen op pad wilt of met een gids

Twee anonieme reizigers die zich op ruwe rots bevinden en schilderachtig uitzicht op majestueuze bergen in Sierra Nevada, Granada, Spanje bewonderen.
Bergbeklimmers in de Sierra Nevada

In veel gevallen kun je prima alleen de stoere bergen en dramatische landschappen van de Sierra Nevada tegemoet gaan. Vind je dit niet zo prettig en wil je iemand bij je hebben die meer ervaren is, denk er dan eens aan om een georganiseerde tour te boeken en met een ervaren gids te gaan wandelen in de Sierra Nevada. Dit kan vooral ook verstandig zijn wanneer je winter hikes wilt gaan doen, of wandelingen naar de extreme gebieden in het park. Bovendien heeft een lokale berggids natuurlijk veel kennis over de lokale architectuur, geologie, fauna en flora. Ook nog eens super interessant dus!

Bekijk deze populaire begeleide wandeltochten in de Sierra Nevada:

Zorg voor een goede uitrusting, veel water en snacks

Intense zon en hitte kunnen zorgen voor veel ongemak. Zelfs in de winter kan het nog heel warm aanvoelen in de Sierra Nevada.  Water is dus de key! Wanneer je van een natuurlijk waterbron wilt drinken, neem dan een snelstromend gedeelte van de rivier. Ook een optie is om waterzuiveringstabletten te gebruiken, wanneer je uit bijvoorbeeld een meertje wilt drinken.

In veel delen van de Sierra Nevada is de grond ongelijk en bezaaid met rotsen. Voordat je het weet verstuik je een enkel. Zorg er dus voor dat je een goede kwaliteit wandelschoenen aan trekt wanneer je vertrekt, en ook een stevig water en winddik jak en een afritsbare wandelbroek (het weer kan namelijk vooral in de hooggelegen gebieden snel omslaan).

Tot slot

Zoals je ziet; er zijn genoeg mogelijkheden om optimaal te kunnen genieten en wandelen in de adembenemende landschappen van de Sierra Nevada. Ontdek dit prachtige stukje natuur in alle rust, terwijl je zo goed mogelijk bent voorbereid!

Om te kunnen wandelen in de Sierra Nevada vlieg je het beste vanaf Amsterdam Schiphol naar Granada (aan de voet van het gebergte), en huur je van hieruit een auto of neem je het openbaar vervoer of een taxi. Ga je de andere kant van de Sierra Nevada bezoeken, kun je eventueel vliegen op Almeria stad vanuit Rotterdam Airport. Vanuit hier rijd je in zo’n 3 kwartier naar het Nationaal Park.

Reageren