Wandelen door de Samaria kloof op Kreta

samaria kloof kreta

De Samaria kloof op Kreta is een beroemde kloof van 16 kilometer – en erg bekend bij wandelaars. Het is de smalste kloof ter wereld en een van de mooiste bezienswaardigheden op Kreta. De wandeling door de kloof is een geweldig indrukwekkende, maar ook intense ervaring. Zo moet er eerst 1200 meter afgedaald worden om aan de wandeling te beginnen. Dit doe je dus niet zomaar even op je heren sandalen. De kloof wordt om deze reden ook het meeste gewandeld door mensen die wat meer ervaring hebben met flinke wandeltochten en beklimmingen.

Voorbereiding op de Samaria kloof

De Samaria kloof is de populairste kloof op Kreta – en dat wilt wat zeggen. Op Kreta zijn namelijk meerdere kloven te vinden waaronder de Imbros kloof en ook deze kloven lenen zich perfect voor wandeltochten. Maar toch is er geen kloof zo populair als de Samaria kloof. Deze ongelooflijk grote en lange kloof wordt gesierd door indrukwekkende rotspartijen en een adembenemende omgeving. De kloof neemt zo’n 16 KM in beslag en maakt dus voor een fikse wandeling. Het is dus ook zeker verstandig om je goed voor te bereiden. Zorg voor een petje of hoed die je beschermt tegen een eventuele zonnesteek. Naast dat moet ook de rest van de outfit van professionele kwaliteit zijn. Schuurman-schoenen, een stevige rugzak en andere hiking materialen komen op deze route zeker van pas.

De route

Na een wandeling van zo’n ongeveer vier uur (de eerste 6 kilometer) loop je langs het dorpje Samaria. Met een kleine bevolking is het plaatsje zo goed als uitgestorven. Behalve een re-stock van goederen is hier dus ook weinig tot niets te doen. Na het dorpje wordt de kerk van de heilige Maria van Egypte gepasseerd – de verbastering van deze naam heeft zowel het dorpje als de kloof haar naam gegeven.

Na het passeren van het dorpje Samaria vervolgt de route zich door de bedding van de rivier en gaat de wandeling verder over allerlei rotsen. In een aantal gevallen zal de rivier overgestoken moeten worden. Op dit stuk van de route worden ook de rotsformaties steeds spectaculairder en smaller – op sommige plekken staan de wanden van de kloof slechts een halve meter uit elkaar.

Agia Roumeli

Aan het einde van de wandeling belandt je in het plaatsje Agia Roumeli. Dit plaatsje is, dankzij de bekendheid en populariteit van de kloof, natuurlijk een stuk populairder. Je kunt genieten van een hapje en een drankje en vervolgens via de zee teruggaan naar je beginbestemming.

Reageren