Activiteiten Waddeneilanden; dit moet je ondernemen!

Onze eigen Waddeneilanden zijn op dit moment erg populair. Ze bieden namelijk echt dat vakantiegevoel wat we nodig hebben, en dat in eigen land! De ruige, mysterieuze Waddenzee is een wereld op zich, en een unieke plek op aarde. De vijf Nederlandse Waddeneilanden zijn dit ook; allemaal verschillend en uniek van elkaar, met elk hun eigen sfeer en charme. Op alle eilanden zijn weer verschillende bezienswaardigheden om te ontdekken en activiteiten om te ondernemen. Maar wat te doen op de Waddeneilanden? Dat lees je hier!

Activiteiten Texel

Texel gezien van bovenaf. Waddeneilanden, Nederland.
Texel gezien van bovenaf

Texel is het grootste Waddeneiland van Nederland, en heeft dan ook veel mooie bezienswaardigheden. Activiteiten Texel liggen voor het oprapen, en zijn leuk voor jong én oud. Sowieso kun je er niet onderuit om een aantal leuke en interessante musea te gaan bezichtigen wanneer je op Texel bent. Vooral Ecomare is erg leuk. Je komt hier tal van zeedieren tegen waaronder verschillende soorten zeehonden die hier worden verzorgd, en je leert meer over de natuur van Texel.

Ook zijn er een hoop leuke buitenactiviteiten te doen. Je kunt op Texel volop wandelen, fietsen, paardrijden en zelfs parachutespringen. Ben je met een groep? Doe dan een excursie wadlopen, of ga op zoek naar oesters met een gids. Een super leuke ervaring!
Daarnaast is Texel ook een ideale bestemming voor een vakantie met kinderen. Ga met hen naar het Klimpark Texel, of bezoek een van de kinderboerderijen. En wil je even helemaal ontspannen? Geniet dan in een van de vele massage en wellness salons op Texel. Vooral Woolness is een aanrader!

Activiteiten Ameland

Vuurtorenzicht op zee op Ameland (Nederland)
Uitzicht over Ameland

Ameland wordt ook wel de “Waddendiamant” genoemd, vanwege zijn schoonheid en de rust die er heerst. Het eiland herbergt prachtige natuurgebieden, en een rijke geschiedenis. Ondanks dat Ameland niet zo groot, is zijn activiteiten Ameland niet moeilijk om te vinden. Er is namelijk van alles te zien en te doen, voor alle doelgroepen! Voor sportieve en actieve activiteiten ga je kite surfen, sky-diven, fietsen of paardrijden. Er liggen verschillende prachtige routes uitgestippeld op het eiland. Ook is het super leuk om een kajak te huren en hier mee op onderzoek uit te gaan.

In de zomer zijn er een aantal leuke markten te vinden op Ameland, waar je alles kunt kopen wat je maar wilt. Van etenswaren, bloemen en planten, tot sieraden, kleding en andere handgemaakte producten. Daarnaast zijn er een aantal mooie kunstgalerijen om te bezoeken. Leuk voor iedereen die op zoek is naar culturele activiteiten Ameland! In november exposeren zelfs 70 kunstenaars uit Duitsland, Zweden, Denemarken en Nederland hun werk op zo’n dertig verschillende plekken verspreid over het eiland.

Tip: mooie fietstochten maken op de Waddeneilanden? Check dan deze website voor alle benodigdheden + uitgebreide routekaarten!

Voor groepen zijn er ook tal van leuke activiteiten om te ondernemen op Ameland. Net als op alle Waddeneilanden kun je hier heerlijk wadlopen, verschillende boot tours doen, en andere natuur excursies door de prachtige bossen en duinen maken.

Activiteiten Terschelling

West-Terschelling dorp met de vuurtoren Brandaris op het eiland Terschelling in Nederland op een heldere en zonnige dag.
Terschelling met op de achtergrond de historische vuurtoren

Terschelling is het op 1 na oudste Waddeneiland, en is in het bezit van de oudste vuurtoren van Nederland; de Brandaris uit 1594. Je voelt de geschiedenis dan ook wanneer je hier rondloopt, tussen prachtige landschappen en in schattige, historische dorpjes. Ben je op zoek naar leuke activiteiten Terschelling?  Ga dan eens langs alle oude boerderijen waar nog steeds ambachtelijke producten worden gemaakt, en doe een workshop waarbij je zelf ook gaat helpen. Voor cultuurliefhebbers is het Oerol festival een walhalla, waarbij het hele eiland in één groot podium veranderd en er verschillende concerten worden opgevoerd en exposities worden tentoongesteld. Ook is het wrakkenmuseum interessant wanneer je meer dan 150 oude scheepswrakken wilt bewonderen.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Wil je de natuur in? Ga dan naar natuurgebied de Boschplaat, maak lange wandel of fietstochten en laat je verrassen door de veelzijdige natuur en de vele planten en diersoorten.
Ook staat Terschelling bekend om zijn heerlijke veenbessen, die overal op het eiland verspreid liggen en je zo kunt oprapen. Hiervan worden heerlijke jam en likeuren gemaakt die natuurlijk moeten worden geproefd! Maak een culinaire tocht over Terschelling en probeer de heerlijke cranberry thee of cake die van deze smaakvolle bessen zijn gemaakt. Yum!

Activiteiten Schiermonnikoog

weg naar de rode vuurtoren bij zonsopgang, Schiermonnikoog
Schiermonnikoog bij zonsondergang

Het eiland en Nationale Park Schiermonnikoog ligt tussen Ameland en Rottumerplaat (onbewoond) in, en is de “laatste” van de Nederlandse Waddeneilanden. Schiermonnikoog is weer compleet anders dan de rest, maar net als alle andere Waddeneilanden is de natuur hier weer op zijn best, met hoge duinen, uitgestrekte stranden, natuurgebieden en bossen. Activiteiten Schiermonnikoog zijn het hele jaar door te ondernemen, en er is voor ieder wat wils! Ga bijvoorbeeld strandjutten, vogels kijken, fiets of wandeltochten maken, paardrijden, of bezoek het historische monument “de eendenkooi” uit 1860.

Wanneer je het eiland in een korte tijd goed wilt zien, stap dan in de Bagal expres; een wagon die achter een tractor bungelt en van waaruit je lekker achterovergeleund kunt genieten van alles om je heen. Ook zijn de zandbanken Engelsmansplaat en Simonszand mooi om te gaan bezichtigen. Doe een boot tour of spring in een kajak, en verken de omgeving vanaf het water.

Activiteiten Vlieland

Het strand van Vlieland bij zonsondergang, Waddeneilanden, Nederland.
Het strand van Vlieland bij zonsondergang

Vlieland is het kleinste Waddeneiland van Nederland, maar mag zeker niet onderdoen aan de rest. Het eiland is het verst verwijderd van het vasteland, en doordat het autovrij is waan je je hier ook echt aan het einde van de wereld.
Activiteiten Vlieland zijn met name gericht op de natuur, aangezien er maar 1 dorp te vinden is. Buiten dat dorp, genaamd Oost-Vlieland, is het een walhalla voor natuurliefhebbers met zijn uitgestrekte duinlandschappen, het lange Noordzeestrand, de Vuurboetsduin (een 40 meter hoge duin met een vuurtoren op de top), en een rijke flora en fauna. De vuurtoren kan worden beklommen als je sportief wilt zijn, en het uitzicht is adembenemend!

Tip: ben je op zoek naar een leuk vakantiehuisje op een van deze prachtige eilanden? Kijk dan op een vakantiehuisje.nl en boek snel jouw favoriete accommodatie!

Wil je toch wat cultuur snuiven op Ameland? Ga dan naar de Noordwester; een bezoekerscentrum waar je alles te weten komt over de geschiedenis van het eiland, en met name de natuur. Of stap in de bekende Vliehors-express en maak tochten over de “Sahara van Nederland“, oftewel de Vliehors; een zandvlakte van 20 vierkante kilometer. Een geweldige ervaring waarbij je vaak zeehonden kunt zien liggen dutten in de zon, en ook het kleine juttersmuseum kunt bezoeken. Zeehonden tochten zijn trouwens ook apart te boeken.

Kaasliefhebbers opgelet: op het hoogste punt van Vlieland, ligt in een bunker onder de grond de Vlielander Kaasbunker. Hier kun je een heerlijke kaasproeverij doen waarbij je ook nog eens uitleg krijgt over het maken van de kaas en zijn oorsprong. Een geweldige activiteit!

Zo zie je maar; bij de vraag “wat te doen op de Waddeneilanden” hoeft je niet lang meer na te denken. Wanneer je op zoek bent naar leuke activiteiten Waddeneilanden zit je namelijk op al deze bestemmingen helemaal goed. Have fun!

Reageren