Waar moet je aan denken bij het maken van een rondreis door Australië

Het zal voor velen een droom zijn om een rondreis te kunnen maken door dat enorme continent aan de andere kant van de aarde. Een goede voorbereiding is beslist een noodzaak. Lees de onderstaande tips over dingen die je beslist niet moet vergeten.

1. Vraag een visum aan

Voor een toeristisch bezoek heb je een visum Australië nodig, dat eenvoudig online aan te vragen is. Wil je ook kunnen werken om geld te verdienen voor je rondreis, dan is een werkvisum een noodzaak. De controle op visa in Australië is er streng. Zorg dat je de juiste papieren hebt. Lees ook eens de veelgestelde vragen over een visum voor Australië.

Vraag een visum aan

2. Ga ‘s nachts niet op reis in afgelegen gebieden

In de dunbevolkte gebieden van Australië zijn de wegen vooral in de nacht gevaarlijk. Er zijn veel overstekende grote dieren waaronder kangoeroes die na donker actiever worden. De wegen zijn vaak slecht onderhouden en als je vastloopt, is de kans op snelle hulp zeer beperkt. Reis in dit soort gebieden overdag en bij voorkeur niet alleen.

3. Neem geen groente en fruit mee

Het is in Australië verboden om fruit of groente mee te nemen als je in het land van de ene naar de andere staat reist. Aan de grens staan dan grote borden en afvalbakken om het fruit in te kunnen deponeren. Negeer dit voorschrift niet, want je riskeert dan een boete van maximaal $ 3.000.

4. Onderschat nooit de afstanden

Afstanden die je in Nederland redelijk snel kan afleggen, kunnen in Australië veel langer gaan duren omdat de wegen minder goed zijn. Daarbij komt dat er vaak nauwelijks voorzieningen onderweg zijn, zoals tankstations, hotels of restaurants. Zorg dat je goed bent voorbereid met bijvoorbeeld een jerrycan extra brandstof en voldoende water en eten.

Onderschat nooit de afstanden

5. Vertrouw niet te veel op het internet

In Australië moet je beslist niet denken dat je overal zomaar kan beschikken over een goed functionerende wifi. Zelfs op plaatsen waar dit gratis wordt aangeboden, is het nog maar de vraag of het ook werkt. Of je nu in Zuid-Australië of in Noord-Australië bent, het internet is enorm traag, met uitzondering van de grote steden. Ook mobiel internet is gewoon traag te noemen en vaak behoorlijk aan de prijs.

6. Let op met wilde dieren

Ook dieren die er ‘schattig’ uitzien, kunnen behoorlijk gevaarlijk worden. De cassowary is een vogel die niet kan vliegen maar ook niet voor de mens opzij gaat. Men noemt deze wel de gevaarlijkste vogel ter wereld. Kangoeroes en wombats kunnen zichzelf heel goed verdedigen als ze zich bedreigd voelen en veel toeristen hebben dat al tot hun schade ondervonden. Wilde honden oftewel dingo’s kan je beter uit de weg gaan. Ze hebben een slechte reputatie als het aankomt op contact met mensen.

Let op met wilde dieren

7. Lands wijs, lands eer

Sarcasme behoort een beetje tot de cultuur van de Australiërs. Raak dan ook niet te snel geïrriteerd als jij het ‘slachtoffer’ wordt van opmerkingen die op zich niet slecht zijn bedoeld. Australiërs houden ook van mensen met een sterke mening, dus ga gerust met hen in discussie.

Reageren