Waar kun je met haaien zwemmen? 7 geschikte plekken

Haaien fascineren mensen om diverse redenen. De zee is voor ons vaak een aantrekkelijke plaats om af te koelen als het tijdens hartje zomer erg warm is. Maar de zee is ook mysterieus en het is niet de plaats waar wij als landdieren thuishoren. We voelen ons altijd een beetje angstig als we ons in die onafzienbare watermassa begeven. En natuurlijk zijn er die gevaren die zich onder water bevinden. Sinds mensenheugenis zijn we bang voor zeemonsters en haaien zijn daar vaak de aanleiding voor geweest. Stel je maar eens voor wat zeelui moeten hebben gedacht als er iemand overboord sloeg en nooit terugkwam. Men wist veel minder van de natuur dan wij nu weten. Waar kun je zwemmen met haaien? Zwemmen er haaien in de Noordzee?

Haaien Zuid-Afrika

Jaws, een ommekeer voor de haaien

In 1975 was er ineens die bijzondere film ‘Jaws’ die iedereen duidelijk maakte dat een mens kansloos is tegen de verschrikkelijk kaken van de ‘witte’ of mensenhaai. Natuurlijk toonde de film een gedrag van de haai dat wetenschappers als niet natuurlijk beschouwden. Maar de belangstelling voor dit bijzondere dier nam enorm toe. Dat was omdat een deel van de toeschouwers spontaan besloot zich verre te houden van gebieden waar haaien van deze soort voorkwamen. Een kleiner deel ging zich interesseren voor deze bijzondere dieren. Zelfs het zwemmen met haaien om ze van dichtbij te zien werd populair. Als er sprake is van gevaar voor de zwemmer wordt er gebruik gemaakt van een kooi. Maar er zijn ook vele soorten haaien die geen gevaar vormen voor mensen en dus zonder kooi kunnen worden bekeken. Wij noemen hieronder 7 geschikte plekken om te zwemmen met haaien.

zwemmen met haaien

Nederland

Als je in zee gaat zwemmen voor de Nederlandse kust, loop je toch niet het risico om een haai tegen te komen? Zwemmen er haaien in de Noordzee? Dat zal je nog verbazen. De grootste haai die in de Noordzee kan voorkomen is maar liefst 12 meter lang en heet dan ook niets voor niets de reuzenhaai. Deze haai komt als gast uit de Atlantische Oceaan ook af en toe een bezoekje brengen aan de Noordzee en kan dichter bij de kust komen dan je misschien zou denken. Er komen in de Noordzee in totaal 11 verschillende soorten haaien voor. De doornhaai is daarbij de meest voorkomende soort. Het is in Nederland dus beslist mogelijk om met haaien te zwemmen, soms zonder dat je het zelf weet. Trouwens al die haaien zijn ongevaarlijk voor de mens. De reuzenhaai, de grootste haai die in de natuur voorkomt, is een onschuldige plankton-eter.

Neeltje Jans

Minder onschuldig zijn de haaien waarmee je in contact kunt komen in het Bluereef Aquarium Zeeland bij de Neeltje Jans. Iedereen van jong tot oud kan hier echter zwemmen met haaien onder professionele begeleiding en met gebruikmaking van een duikkooi die speciaal is ontworpen met het oog op de veiligheid van de bezoekers. Hierdoor is het zelfs mogelijk om de haaien te voeden, een heel bijzonder spektakel. Er is ook veel te leren over haaien, waardoor deze wellicht minder zullen overkomen als de bloeddorstige monsters waarvoor wij ze vaak houden. Ook over roggen kun je hier veel te weten komen.

Lees ook: Zwemmen met dolfijnen in Europa

Middellandse Zee

Waar zwemmen haaien? Denk je wel eens aan haaien als je lekker gaat zwemmen of pootjebaden in de Middellandse zee? Er leven 45 verschillende haaiensoorten in de Middellandse Zee en soms komen er ook nog gasten over uit de Atlantische Oceaan. De grootste haai in deze regio is de Spaanse of blauwe haai en deze kan door zijn omvang af en toe voor enige paniek zorgen als er waarnemingen zijn bij stranden die populair zijn voor toeristen. In feite is er echter geen enkel gevaar voor zwemmers in dit deel van de zee. In de afgelopen 400 (!!) jaar zijn er twee meldingen geweest van mensen die gewond waren geraakt door contact met haaien. Zwemmen met haaien is hier dus mogelijk zonder kooi.

Waar zwemmen haaien

Het zwemmen met haaien in België

Het aantal haaien dat voor de kust voorkomt is in België uiteraard vergelijkbaar met die in Nederland. Dat betekent dat er 11 soorten zijn die niet gevaarlijk zijn voor de mens en door duikers regelmatig worden gespot. Er is in de afgelopen jaren ook nooit een incident geweest aan de Belgische kust met haaien. Aan de Deense kust werd een aantal jaren geleden melding gemaakt van de aanwezigheid van een hamerhaai. Dit berustte echter op een misverstand. Wil je in België de spanning voelen van het zwemmen met gevaarlijke haaien, dan kan dit in Antwerpen in het aquarium onder professionele begeleiding.

Zuid-Afrika

De beruchte witte haai komt in grote aantallen voor aan de kust van Zuid-Afrika. Als de zeehonden naar de rotseilanden voor bijvoorbeeld Kaapstad komen, volgen deze jagers hen op de voet. De grootste concentratie van witte haaien is aanwezig tussen maart en september. Omdat deze roofvissen in die periode bijzonder agressief zijn, betekent zwemmen met haaien hier dat jij je in een stevige kooi moet bevinden.  Een ervaring die alleen is weggelegd voor mensen met stalen zenuwen.

Tours vanuit Gansbaai, Zuid-Afrika

Duiken in een kooi met grote witte haaien in Zuid-Afrika is absoluut iets wat op jouw bucketlist moet staan. Ga je op rondreis door Zuid-Afrika dan kun je in Gansbaai duiken met deze prachtige beesten. Reserveer vooraf je plekje via deze website zodat je verzekerd bent van een plaats op de boot.

Haaien Zuid-Afrika

Mexico

Voor de kust van Mexico komen diverse haaiensoorten voor. Hiertoe behoren ook die haaien die als gevaarlijk voor mensen worden beschouwd zoals de witte haai, de hamerhaai en de witpunt rifhaai. In bepaalde delen van het gebied is de kans op het treffen van witte haaien zeer groot. Dat geldt vooral als er populaties van zeehonden zijn. Zwemmen met haaien is dan ook hier een zaak die uitsluitend onder professionele begeleiding dient te gebeuren. Kies voor een betrouwbare organisatie met voldoende waarborgen voor jouw veiligheid.

In Mexico kun je daarnaast ook met de zachtaardige walvishaai zwemmen. Deze fascinerende wezens worden gemiddeld zo’n 8 meter lang, maar er zijn zelfs exemplaren waargenomen van ruim 15 meter. Vanuit Playa del Carmen boek je deze tour eenvoudig via deze website.

Bahama’s

Voor de kust van de Bahama’s leeft het hele jaar een grote populatie tijgerhaaien. Deze zijn inmiddels zo gewend aan menselijke duikers dat ze die vaak negeren en er niet voor op de vlucht slaan. Tijgerhaaien zijn in principe niet gevaarlijk voor mensen, maar het blijven roofdieren met een indrukwekkend gebit. Als je in dit gebied wilt zwemmen met haaien is het zeer verstandig om je te later informeren over de do en don’ts. Neem geen onnodige risico’s en een eerste duik onder professionele begeleiding is zeker geen overbodige luxe.

Reageren