Vinales Valley, Cuba

Er zijn vele plekken in Cuba die oogverblindend mooi zijn. Denk aan alle paradijselijke stranden, de kleurrijke straten van de hoofdstad Havana, het historische Trinidad of de glooiende tabaksvelden. Maar één bezienswaardigheid staat met stipt voor velen op nummer 1: de Vinales Valley, oftewel de Vinales vallei. Deze prachtige plek ligt in de provincie Pinar del Rio, op slechts enkele uurtjes van Havana en is een ware lust voor het oog. Het landschap in deze vallei wordt gedomineerd door metershoge kalkstenen rotsen, eindeloze tabaksvelden, glooiende groene heuvels en diepe kloven. Niet voor niks wordt dit deel van Cuba de mooiste streek van het land genoemd. Een bezoek aan de Vinales vallei mag dan ook zeker niet ontbreken in je rondreis door Cuba!

Uitzicht over de Vinales Valley in Cuba
Vinales Valley, Cuba

Korte geschiedenis Vinales Valley

Al eeuwen voor de komst van de Spanjaarden in Cuba, werden de vele grotten die Vinales rijk is bewoond door Taino stammen. Zij stamden af van de Awarak bevolking, die het grootste gedeelte van het Caribisch gebied en delen van Centraal Amerika bevolkten. Vele van hen waren slaven die vluchtten. In het begin van de 19e eeuw emigreerden Spaanse tabaksboeren naar de regio naast Vinales, vanuit de Canarische eilanden. Aangezien de bodem en het klimaat ideaal waren voor het produceren van tabak, werd dit de primaire industrie in het gebied. In 1871 werd de eerste tabaksplantage opgericht en met deze groei werd het dorpje Vinales opgericht. Dit was de ideale tussenstop langs de handelsroute van de tabak.

Tegenwoordig

Nu zijn verschillende gebouwen uit de Spaanse koloniale jaren nog steeds te zien langs de hoofdstraat in Vinales, en is het dorpje een populaire verblijfplaats geworden voor bezoekers die de tabaksvelden willen bekijken. In de Vinales Vallei wordt tabak nog steeds verbouwen, op dezelfde manier als eeuwen geleden. In 1999 werd de Vinales Valley uitgeroepen tot Werelderfgoed. Nog steeds worden er vele traditionele ambachten uitgeoefend in het gebied, en deze zijn overal in het stadje aanwezig. Het ademt geschiedenis, vanuit alle hoeken.

Vinales Cuba bezienswaardigheden

In en rondom Vinales zijn vele bezienswaardigheden en activiteiten om te doen.  Zo kunnen sportievelingen één van de vele rotsen beklimmen of eeuwenoude grottencomplexen bezoeken, met of zonder gids. Ook kun je te paard de omgeving verkennen mocht je een dierenliefhebber zijn.  Toch blijft tabak dé reden om naar Vinales af te reizen. Want de eeuwige trouw aan zijn erfgoed, is wat de vallei zo speciaal maakt!

Paarden klaar voor een tocht door de Vinales Valley
Paarden klaar voor vertrek in de Vinales Valley

Praktische informatie

Georganiseerde tours

Wil je de Vinales Vallei graag bezoeken tijdens je reis door Cuba maar heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken? Denk er dan eens aan om een georganiseerde tour te boeken. Op deze manier kom je alle in’s en out’s van deze bijzondere plek te weten en weet je zeker dat je niks mist! Bijna alle reisbureaus in het dorpje Vinales bieden tours aan naar dit gebied, maar ook in je hotel of casa kunnen ze je vaak wat voor je regelen.

Verder boek je gemakkelijk jouw ideale tour via het internet. Vanuit andere plekken in Cuba zoals Havana en Varadero kun je ook middels een tour de vallei bezoeken. Je wordt hierbij opgehaald en ook weer netjes afgezet bij het hotel of de casa waar je verblijft. Tijdens een tour door de Vinales vallei verken je op een speciale manier de prachtige landschappen, zul je koffie en tabaksplantages bezoeken en leren hoe je echte Cubaanse sigaren maakt. Je kunt er in sommige gevallen voor kiezen om de tour te voet af te leggen, of op een paard. Lunch is tijdens de meeste tours inbegrepen. De gidsen zijn allemaal bekend met het gebied, en zijn Engelssprekend.

Zie je dit wel zitten? Zorg er dan voor dat je je tickets op tijd boekt, vol is namelijk vol!

Zelf gerolde sigaren bij een tabaksplantage in Vinales
Zelf gerolde sigaren

Zelf op pad

Je kunt er ook voor kiezen om zelf op pad te gaan in de Vinales Valley. Wanneer je een eigen auto hebt is het gemakkelijk om vanuit andere plekken in Cuba naar het dorpje Vinales te rijden. Vanuit daar kun je bij reisbureaus verschillende wandelroutes opvragen die je dwars door de tabaksvelden leiden.

Ook kun je ervoor kiezen om de omgeving op de fiets te ontdekken. Je zult op deze manier veel verschillende plekken in het gebied kunnen bezoeken! Voordeel van het deelnemen aan een tour, is dat je veel meer informatie krijgt en je gids je meeneemt naar plekken die je zelf niet snel zou vinden, óf niet kunt bezoeken. Zoek je een plek om te overnachten, boek dan in Vinales een betaalbaar hotel, of slaap in een casa particulares.

Beste tijd om de Vinales Valley in Cuba te bezoeken

Eigenlijk kun je het hele jaar door genieten van de omgeving van de Vinales Valley. De tabak wordt één keer per jaar geplant en geoogst, maar iedere maand kun je wel een bepaald deel van het proces meemaken. De tabak wordt tussen november en januari geplant, en tussen februari en april geoogst. In de zomermaanden liggen alle bladeren te drogen. De oogstmaanden zijn voor vele de leukste maanden on Vinales te bezoeken, bovendien is het weer tijdens deze maanden het beste!

Ben je enthousiast geworden en wil je graag de Vinales vallei gaan verkennen? Nu is je kans om Cuba nog op zijn best mee te maken en te ontdekken. Wacht dus niet langer en bezoek dit prachtige land!

Reageren