Vilnius, de top 10 bezienswaardigheden en must-do’s

Vilnius is een prachtige stad die nog vrij onbekend is. Dit is jammer, want er valt zoveel moois te ontdekken. Daarnaast zijn de mensen vriendelijk, is de service geweldig en zit je hier ook wat betreft de prijzen ontzettend goed. Ontdek met deze Vilnius bezienswaardigheden top 10 meer over wat er te zien is in deze mooie stad in Litouwen en wie weet gaat je volgende stedentrip wel naar hier naar toe!

Vilnius stad

1. De kerken

Sint-Anne's kerk in Vilnius oude binnenstad, Litouwen.
Sint Anne’s kerk

Vilnius heeft een groot aantal kerken waarvan er velen absoluut de moeite waard zijn om te bekijken. Er is niet een kerk die op elkaar lijkt. En dit maakt het juist zo bijzonder. De buiten en -binnenkant zijn per kerk zo verschillend dat het leuk is steeds wat nieuws te ontdekken.

Zo heb je kerken die lijken alsof ze recht uit de Sovjettijd komen (wat vaak ook zo is), en kerken die er juist vooral Gotisch uitzien. De mensen in Vilnius zijn nog erg gelovig. Jong en oud zijn elke zondag bij een kerkdienst aanwezig. Mocht je dus de tijd hebben op zondag, loop dan een aantal van de kerken in (die op enkele meters van elkaar verwijderd staan).

2. De 3 kruisen

Luchtfoto van het Three Crosses-monument met uitzicht op de oude binnenstad van Vilnius op zonsondergang. Vilniuslandschap van de Heuvel van Drie Kruisen, die in Kalnai-Park, Litouwen wordt gevestigd.
3 kruizen in Vilnius

Bovenop een heuvel die je vanuit het stadspark kunt bereiken staan 3 mooie witte kruisen. Eeuwenlang geleden neergezet door Monniken en door de tijden heen afgebroken, maar ook weer steeds opnieuw herbouwd. Waar het nu vooral om gaat is het prachtige uitzicht dat je vanaf deze plek kunt bewonderen.

Via houten trappen in het park loop je in zo’n 5 minuten de heuvel op waarna je Vilnius volledig van bovenaf kunt bekijken. Vanaf hier zie je pas echt hoe kleurrijk de stad is. In de winter is het hier wel vrij koud, maar het is absoluut de moeite waard.

3. De kathedraal van Vilnius

De prachtige witte Kathedraal in Vilnius, strakblauwe lucht daarboven.
Vilnius Kathedraal

De kathedraal en de bijliggende klokkentoren zijn een lust voor het oog. Dit belangrijkste katholieke gebouw in Litouwen, werd voor het eerst gebouwd in 1251 op de plek van een heidense tempel. In 1387 werd de kathedraal aan het Christendom gegeven.

Het huidige gebouw dateert van rond 1419. De 57 meter hoge vrijstaande klokkentoren, nu een populaire plaats voor bijeenkomsten, maakte oorspronkelijk deel uit van een van de poorten in de verdedigingsmuur van de stad. Het is geweldig om de kathedraal met haar mooie pilaren en tegels van dichtbij te bekijken, maar ook van veraf is het een plaatje!

4. Eet een hamburger bij Meet Lovers

Deze gezellige plek in het centrum van de stad (Adres: Šv. Ignoto g. 14) biedt de heerlijkste vleesgerechten. Maar ook voor de vegetariërs is er een goede optie. Vooral de loversburger is aan te raden. Een hamburger met de lekkerste mayonaise, bacon, kaas en groenten. Neem als voorgerecht de gefrituurde kaas en je zit helemaal goed. Ook bieden ze locale bessen wijn en bier aan.

5. De whiskybar

Ook in het oude centrum van de stad (adres: Pilies g. 25) zit een leuke bar die voor whisky liefhebbers helemaal het einde is. Je kunt er kiezen tussen wel honderden verschillende whisky soorten. Mocht je liever wat anders drinken dan kan dat ook. Bij de bar hoort een winkel waar je eventueel je lievelings whisky meteen kunt kopen om er thuis verder van te genieten.

6. Verblijf in Hotel Pacai

Dit hotel is absoluut het einde. Prachtige kamers en het aardigste personeel dat je je maar voor kunt stellen. Over het algemeen zijn de accommodaties in Vilnius goedkoop, dus zelfs voor dit 5 sterrenhotel betaal je niet te veel. Vergeet niet om het ontbijt er bij de boeken. Daarbij krijg je niet alleen keuze uit de heerlijkste hapjes van het buffet, maar kun je ook nog een eiergerecht of pannekoeken van de kaart bestellen. De Eggs Benedict moet je echt geproefd hebben.

7. Eet een aardappelpannenkoek

Bananenpannenkoek in Vilnius op een geel bord. Biertje ernaast.
Bananenpannekoek

Bulvinis blynas, of ook wel aardappelpannenkoeken is een nationaal gerecht in Litouwen. Je kunt deze overheerlijke pannenkoekjes in bijna elke eetgelegenheid krijgen. Je kunt ze bestellen met allerlei sauzen of gevuld met kaas of vlees bijvoorbeeld. Het is erg vullend, dus je kunt ze prima eten als hoofdmaaltijd of eventueel delen als voorgerecht. De pannenkoekjes kosten tussen de 3 en 5 euro. Kies eventueel voor een food tour waarbij je deze lekkernijen zeker zult proeven. Yum!

8. Ontdek de geboden van Vilnius

Uzupis is een wijk in Vilnius, Litouwen. Standbeeld van de engel.
Uzupis wijk Vilnius

Uzupis is een Boheemse wijk gelegen in de historische oude binnenstad van Vilnius en heeft een van de leukste Vilnius bezienswaardigheden. Voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog werd het voornamelijk bezet door Joodse inwoners, van wie de meesten werden gedood tijdens de Holocaust. Vervolgens werden de verlaten, verslechterende gebouwen bezet door daklozen, prostituees en criminelen.

Kunstenaarswijk

De dingen begonnen te veranderen toen Litouwen in 1990 onafhankelijk werd. Toen ze kansen zagen in het vervallen, goed gelegen district, begonnen kunstenaars er naar toe te verhuizen. Vandaag zijn meer dan 1000 van de 7000 inwoners van Uzupis kunstenaars. In 1997 verklaarden bewoners van het gebied hun eigen onafhankelijkheid en noemden ze hun buurt de Republiek Užupis, samen met zijn eigen vlag, valuta, president en kabinet.

Grondwet

Ze schreven ook de grondwet van Uzupis, die in 23 talen werd vertaald en prominent op een muur in de buurt was gemonteerd. Wanneer je de grondwet in het Nederlands hebt gevonden, neem hem dan eens helemaal door. Het is een ontzettend leuke tekst!

9. Bezoek de Gates of Dawn

Poort van de dageraad in de oude stad in Vilnius, Litouwen.
Gste of Dawn

Voltooid in 1522, is de Gates of Dawn de enige overgebleven poort van de oorspronkelijke verdedigingsmuren van de stad. Zoals toen gebruikelijk was, werd boven alle poorten een afbeelding van de Maagd Maria geplaatst om de stad te beschermen.

De Heilige Maagd

Het huidige beeld, bekend als “De Heilige Maagd Maria Moeder van Barmhartigheid”, is gehuisvest in een speciaal gebouwde kapel boven de poort in 1706 en wordt verondersteld magische genezende krachten te hebben…

De kapel is open voor het publiek en is toegankelijk via een kleine deur aan de linkerkant terwijl je de heuvel op loopt. Deze locatie is een van de hoogtepunten van Vilnius!

10. Kijk om je heen

Kathedraal plein gezien vanaf Gediminas Avenue, de hoofdstraat van Vilnius, Litouwen, een populaire winkel- en eet locatie.
Straten van Vilnius

Bijna alle gebouwen in de oude stad zijn zo prachtig, dat je de tijd moet nemen om af en toe gewoon eens stil te staan ente genieten van alle pracht en praal om je heen. De gebouwen hebben verschillende kleuren en zijn bedekt met de mooiste versieringen. Neem alles in je op en loop rustig door de stad om niets te missen.

Vilnius, een nog niet ontdekte stad, maar des te meer nog leuker om er een bezoek te brengen. Je zult er minder toeristen tegen komen dan andere Europese steden en kunt zo meer genieten van de cultuur en je mengen tussen de lokale bevolking. Ga zelf op pad of kies voor een rondleiding. Hoe dan ook, deze stad is absoluut de moeite waard!

Reageren