Vijf typische Kroatische gerechten

Dalmatische gerookte ham

Dit gerecht wordt ook wel prut genoemd. Misschien lijkt dat op het eerste gehjoor niet echt heel aantrekkelijk, maar het is zeker aan te raden om dit typische Kroatische gerecht eens te proeven. De Dalmatiërs hebben een heel eigen manier als het gaat om het bereiden van voedsel. Veel wordt gekookt of gegrild. Deze gerookte ham zal je echt verrassen als het gaat om de smaak. In de meeste gevallen wordt dit gerecht gecombineerd met kaas en olijven.

Typische Kroatische gerechten

Kalkoen met mie of macaroni

Je kunt dit Kroatische gerecht ook tegenkomen onder de naam Mlinci. Wanneer je dit dus ziet staan op de menukaart, weet je dat het gaat om kalkoen met mie of macaroni. Een zeer typisch gerecht voor de Kroaten. Mlinci zelf is eigenlijk een plat ongerezen stuk brood. Dit soort brood werd al gegeten door de Romeinen. Het wordt gemaakt van een deeg van bloem, water en zout. Dit wordt uitgerold tot een hele dunne lap en dan gebakken in de oven. Vaak wordt dit brood dus gegeten in combinatie met kalkoen, mie of macaroni.

Brodet en Paticada

Deze namen duiden op een heerlijke visschotel. Werkelijk niet te versmaden. Dit gerecht bevat een stoofpot van allerlei soorten zeevis en daarbij dan uien, knoflook en tomaten. Je kunt hierbij allerlei vissoorten tegenkomen. Het maakt eigenlijk niet uit welke vis wordt gebruikt als het maar om meerdere soorten tegelijk gaat. Brodet wordt meestal gegeten met polenta, rijst of brood. Een rood wijntje is er trouwens echt onmisbaar bij.

Brodet

Lees ook: Trogir, kustplaats in Kroatië

Gezouten pilchards

Misschien houd je in Nederland helemaal niet van haring, maar deze kleine Kroatische haring moet je echt een keer geproefd hebben. Je kunt deze visjes prima een keer als tussendoortje eten. Heerlijk voor als je een keer op de boulevard loopt en trek hebt in iets lekkers. Uiteraard kun je het ook eten als bijgerecht bij een gewone maaltijd.

Salami met paprika

Dit gerecht kun je in Kroatië vinden onder de naam Kulen. Meestal wordt deze salami opgediend als voorgerecht. Vooral liefhebbers van een wat scherpe en pikante smaak zullen hun geluk niet op kunnen wanneer ze dit gerecht op de tong proeven. Kulen wordt vrijwel altijd geserveerd met gestremde kaas. Een prima begin van de maaltijd.

Kulen Kroatisch Gerecht

Ongetwijfeld kun je inmiddels haast niet meer wachten totdat je een van deze fantastische gerechten kunt uitproberen. Geniet ervan!

Reageren