Nu de zomervakantie echt begonnen is, is de grote uittocht merkbaar. Massaal halen we de mobilhome vanonder het stof. Het gedroomde vakantieland komt nu echt wel dichterbij. Voor velen is dat Frankrijk, anderen kiezen dan weer voor andere oorden. Toch is zo’n autovakantie vaak niet zonder risico’s. Onderstaande tips helpen jou veilig op de gewenste locatie aan te komen.
# 1. Doe een klein onderhoud
Voorafgaand aan het vertrek laat je een onderhoud uitvoeren aan de wagen. Controleer ook tijdens de autovakantie regelmatig de wagen. Denk bijvoorbeeld aan de bandenspanning, het oliepeil, de koelvloeistof en de remvloeistof. Ga ook na welke nooduitrusting in de te doorkruisen landen verplicht is. Zo moet je in Frankrijk bijvoorbeeld een alcoholtester in de wagen liggen hebben. In België is een gevarendriehoek en een brandblusser dan weer verplicht.
# 2. Controleer de verzekeringen
Bij een Europese vakantie biedt de autoverzekering vaak gewoon dekking. Neem wel zeker jouw groene kaart mee tijdens de autoreis. Ga ook na of jouw andere verzekeringen volstaan. De zorgverzekering volstaat bijvoorbeeld niet altijd voor alle buitenlandse medische kosten. Om problemen te voorkomen, is een reisverzekering vaak aangeraden. Eventueel kan je zo’n reisverzekering kortlopend afsluiten.
Extra tip: lees ook ons eerder artikel over de autoverzekering op vakantie.
Beste reisverzekering 2021
Wil jij weten wat de beste reisverzekering is? Lees dan ons artikel met de beste tips voor het afsluiten van een reisverzekering in 2021.
# 3. Neem voorzorgsmaatregelen
Wanneer je richting het zuiden rijdt, installeer je maar beter zonneschermen. Een zonnebril is om diezelfde reden ook vaak aangeraden. Laat de inzittenden zich met zonnecrème insmeren en neem voldoende drankjes mee. Pauzeer voldoende en blijf niet rijden wanneer je eigenlijk al moe bent. Om ongevallen te voorkomen, zal je beter niet ’s nachts te rijden.
# 4. Informeer naar tolwegen en wettelijke verplichtingen
In verschillende Europese landen maakt men nog steeds gebruik van tolwegen. Dat is onder andere het geval in Frankrijk, Portugal, Italië en Spanje. Toch zien we de tolwegen ook in onze buurlanden opduiken. In Duitsland bestaat het idee al langer. Daar zal de invoering ervan waarschijnlijk in 2019 geconcretiseerd worden. In België is er enkel een tunneltol in de Antwerpse Liefkenshoektunnel.
Ga overigens ook na of er andere na te leven verplichtingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan milieustickers of een wegenvignet. Onder andere in Zwitserland is dat laatste al langer verplicht.

# 5. Tank slim
De brandstofprijzen zijn niet in alle Europese landen even hoog. Wij kennen bijvoorbeeld Luxemburg als hét walhalla voor goedkope brandstofprijzen. Ook in andere landen zijn de prijsverschillen vaak hoog. Door slim te tanken kan je in de praktijk veel besparen.
Tot slot: rijd je in warme temperaturen? Tank de wagen dan nooit volledig vol. Dat geldt zowel voor diesel als voor benzine.
Lees ook: De voor- en nadelen van BlaBlaCar.
Reageren