Vijf tips om op vakantie gehoorproblemen te voorkomen

Op vakantie gaan kan heel stressvol zijn, maar tegelijkertijd doen we het ook omdat we willen ontspannen. Vaak is dit het moment waarop we even alle zorgen wegstoppen en ook niet meer omkijken naar ons gezondheid. Zolang er maar genoten en ontspannen wordt. Echter is de kans op gehoorbeschadigingen ook veel groter tijdens onze vakanties.  Onze oren worden blootgesteld aan verschillende gevaren die op lange termijn voor gehoorproblemen kunnen zorgen. Mocht je twijfelen, is het altijd verstandig om een audicien in de buurt te bezoeken. Zo vind je snel een audicien in Den Haag en omstreken of bij jou in de buurt. Om je tijdens jouw vakantie een beetje te helpen, hebben we hier vijf tips om alsnog jouw oren te beschermen.

Vijf tips om op vakantie gehoorproblemen te voorkomen

1.Neusspray in het vliegtuig

Eén van de meest voorkomende klachten in het vliegtuig is niet kunnen klaren. Door alle druk in de cabine, slaan de oren dicht en gaan ze niet altijd meer goed open. Dit kan pijn doen, voor hoofdpijn zorgen en in sommige gevallen zelfs schadelijk zijn voor de oren. De bekendste oplossingen zijn kauwen op een stuk kauwgom, je neus vastknijpen en blazen of even je mond wagenwijd openen. Een minder bekende oplossing maar wel de beste oplossing is om wat neusspray te gebruiken. Vaak blijven de oren dicht omdat de druk nergens heen kan. Door wat neusspray te gebruiken, worden de holtes weer vrij en kan de druk erdoorheen.

2. Oordopjes tijdens de hele reis

Vanaf het vliegtuig, tot onze vakantiebestemming worden we blootgesteld aan een hoop lawaai. De motoren van het vliegtuig, de stedelijke geluiden op bestemming, alle muziek en festiviteiten op toeristische plekken en soms zelfs hotelgeluiden van medetoeristen. Het kan heel veel zijn voor onze oren en op lange termijn zelfs schadelijk zijn. Dan komt het gebruik van oordopjes goed van pas. Door lawaai te weren en onze oren rust te geven, kunnen we beter ontspannen, maar voorkomen we ook gehoorproblemen.

3. Oorontstekingen na het zwemmen

Op vakantie wordt er veel gezwommen, vooral de hotels met zwembaden zijn hierbij populair. Helaas zwemmen er veel schimmels en bacteriën in het zwemwater die voor ontstekingen in de gehoorgang kunnen zorgen. Deze schimmels en bacteriën zorgen ervoor dat onze natuurlijke zuurgraad daalt, waardoor onze oren gevoeliger worden voor ontstekingen. Met oordopjes voor in het water worden oren beschermd tegen schimmels en bacteriën maar ook tegen het de druk op onze oren. Vaak is dit ook een gevolg van de constante wisselingen tussen water en land.

4. Toeren op de motor

Op vakantie willen we vaker dan gebruikelijk op de motor stappen om het land te verkennen. Dit is niet alleen leuk, maar biedt ook de mogelijkheid om veel te zien. Helaas vergeten we dan vaak wel de motoroordopjes waardoor onze oren overbelast raken van alle wind. De trilhaartjes van onze oren raken overbelast en zorgen ervoor dat er een constante ruis ontstaat. Hierdoor ontstaat er schade wat niet meer teruggedraaid kan worden. Door het gebruik van motoordopjes kan dit voorkomen worden en kun je alsnog veilig door het verkeer.

5. Mijd luidruchtige plekken

Vooral jongeren gaan graag op vakantie naar plekken waar er flink gefeest kan worden. Clubs en cafés worden goed bezocht maar ook de feestjes rondom het zwembad of in het vakantiehuis zijn populair. Helaas zijn er niet op alle vakantiebestemmingen richtlijnen omtrent het geluid. Hierdoor is de kans dat het geluid veel te hoog staat groot. Het is geen slecht idee om dit soort plekken zoveel mogelijk te mijden, vaak zijn er genoeg alternatieven waar het geluid niet zo hoog staat.

Reageren