Vijf redenen om met je fiets op vakantie en/of werk te gaan

Ga jij al met de fiets naar je werk, of stap je toch iedere ochtend weer in de auto? De fiets pakken naar het werk heeft tal van voordelen, zeker nu de baas steeds vaker een steentje bijdraagt. Hier kun je dus mooi profijt van hebben als je lekker wil fietsen op vakantie.

Je staat niet in de file

Een belangrijk voordeel om met de fiets naar het werk of op vakantie te gaan, is natuurlijk het ontlopen van de files. Dagelijks staan duizenden automobilisten langdurig vast in het verkeer op weg naar hun werk, en als het een beetje tegenzit ook weer als de werkdag erop zit en zij weer naar huis willen gaan.

Met de fiets naar het werk gaan loont vooral als je met de auto dagelijks een stuk langer onderweg bent dan de planning was en je op een afstand woont die aan valt te fietsen, eventueel met een elektrische fiets. Kies je in deze situatie voor de fiets in plaats van de auto, kan het zijn dat je korter onderweg bent. Of net zo lang, maar zeg nou zelf, het is toch veel lekkerder om door te rijden en te genieten van het uitzicht, dan om in een slakkengangetje bumper aan bumper over de snelweg te kruipen?

Je hebt meteen je beweging gehad

Kom jij aan je dagelijkse beweging? Minimaal 2,5 uur redelijk ingespannen beweging per week is het advies voor volwassenen. Door op de fiets naar je werk te gaan, kun je daar een groot deel meteen van meepakken. Dat betekent niet alleen dat je minder hoeft te sporten, je komt ook nog eens met een fris hoofd aan op je werk. Een beetje beweging in de ochtend geeft je energie, net zoals het ritje naar huis ervoor zorgt dat je hoofd aan het einde van de dag weer leeg is.

De baas betaalt mee

Bij veel bedrijven is er al een leaseregeling voor fietsen. De bijtelling fiets van de zaak is maar 7%, zodat je voor een paar euro in de maand een prima fiets kunt rijden. Ook een elektrische fiets leasen behoort tot de mogelijkheden, wat meteen weer het volgende voordeel aan het licht brengt.

Je hoeft niet per se hard te trappen

Wil je best fietsen, maar heb je geen zin om je het zweet op je rug te trappen als je wind tegen hebt, of op weg naar je werk een heuveltje tegenkomt? Dat is met een elektrische fiets of e-bike dus geen enkel probleem meer. Zie het als een onzichtbare, stevige duw in de rug die fietsen bijna vanzelf laat gaan. Zo is fietsen misschien net wat minder sportief, maar prima geschikt voor mensen die wat meer comfort zoeken.

Je mag ook best een dagje smokkelen

Het laatste voordeel van op de fiets naar je werk gaan: je mag ook best een dagje smokkelen en een keer de auto pakken. Bewaar deze ‘escape’ voor dagen waarop het echt ijskoud is of keihard regent. Jezelf dan een dagje de auto gunnen voelt als een cadeautje, in plaats van een gewoonte.

Reageren