Vigeland Park Oslo

Wie Oslo zegt denkt automatisch aan het bekende Vigeland Park en museum. Dit beelden park is gemaakt door Gustav Vigeland en telt 212 beelden en stenen. De beelden symboliseren de levensloop van het menselijk leven. Wanneer je Noorwegen en hiermee Oslo bezoekt moet je zeker dit park niet overslaan!

Gustav Vigeland

Gustav Vigeland is een beeldhouwer die vanaf zijn jonge jaren de wens had om beeldhouwer te worden. Doordat er in Noorwegen een gebrek was aan hiervoor passende opleidingen was dit niet makkelijk. Gustav was echter zo getriggerd door de beeldhouwkunst dat hij boeken las over anatomie, verdiepte zich in meerdere literaturen en was continu bezig met het schetsen van beeldhouwwerken.
Na een baantje bij een Noorse beeldhouwer trok hij door veel Europese landen waar hij werkte en studeerde om zich zo als beeldhouwer verder te ontwikkelen.
Toen hij zich in Oslo vestigde richtte hij zich op zijn levenswerk. In 1914 ontwierp hij een eerste plan voor een groep beelden, die in een park geplaatst zouden worden rondom een fontein. Op het moment dat zijn atelier in Oslo gesloopt moest worden maakte hij de afspraak dat de stad Oslo een atelier en museum voor hem zou bouwen waarin zijn werken getoond worden. Dit resulteerde in het huidige Vineland park en museum. Waar hij woonde tot aan zijn dood en hij ook begraven is.

Vigeland Park

Wanneer je bij het park aankomt wordt je ontvangen door imposante poorten. Het is 32.000 m2 groot en is de populairste toeristische attractie van Oslo. Daarnaast wordt het park ook veel bezocht door de bewoners van Oslo zelf. Om te ontspannen en heerlijk te genieten van de pracht van dit park.
Het park is een monumentale verzameling van beelden en is verdeeld in de volgende groepen:

  • Fonteingroep; een fontein die gesierd wordt door veel beelden
  • Levenszuil; een 17 meter hoge zuil, gemaakt van 121 steenfiguren uit graniet
  • Brugrroep; een brug met 58 bronzen beelden
  • Levenswiel; deze beeldengroep stelt de cirkel van het leven voor

Vigeland Museum

Het Vigeland museum is gevestigd in het voormalig atelier van Gustav Vigeland. Naast dat het zijn atelier was woonde hij hier ook tot zijn dood. Vier jaar na zijn dood, in 1947, werd het museum geopend. Op dat moment werden er 1600 beelden, 12000 schetsen en 420 houtsnijwerken tentoongesteld.
In het museum is de ontwikkeling van Gustav Vigeland te volgen. Zowel zijn professionele als persoonlijke ontwikkeling is terug te zien in zijn vele beeldhouwwerken en schetsen. In de toren staat de urn van Gustav.

Het Vigeland Park is 24 uur per dag geopend, 7 dagen per week. De toegang is gratis.
Het Vigeland Museum is geopend van 10.00 – 17.00. In de maanden September – Mei van 12.00 – 16.00 uur. Voor volwassenen is de toegangsprijs 60 kronen, kinderen mogen voor 30 kronen naar binnen.

Het park is zo groot en zo mooi dat het niet in een dag te bewandelen is. Als je lekker wilt genieten van al het moois dat het park te bieden heeft en ook rustig naar de beelden wilt kijken heb je zeker twee tot drie dagen nodig.

Mocht je tijdens je reis naar Noorwegen Oslo aandoen, vergeet dit pracht van een park en museum dan zeker niet te bezoeken!

Reageren