De verschillende wijken van New York

New York is een grote stad. Het wordt voor niets de “City that never sleeps“genoemd. De stad heeft namelijk wel meer dan acht miljoen inwoners, er zijn er dus altijd wel een paar die wakker zijn;). De stad is de grootste stad van de Verenigde staten en is wel 790 vierkante kilometer groot. Door de omvang van de stad en omdat er zoveel te doen is kan je je er makkelijk een week lang vermaken. New York City is opgedeeld in vijf grote wijken, die boroughs worden genoemd. In deze blog vertel ik meer over de vijf wijken van New York.

Manhattan

Dit is voor velen het hart van New York City. De wijk is bekend om de wolkenkrabbers, Wall street en Central park. Het is het financiële centrum en je vindt er ook veel universiteiten en musea. Daarnaast is er het Broadway district waar je beroemde theatershows kunt zien. Manhattan is zo groot dat het weer is opgedeeld is verschillende leuke wijken. Dit zijn er een paar:

Chinatown: Deze spreekt misschien voor zich. In Chinatown wonen veel Chineze immigranten en met de honderden eettentjes, drukke vismarkten en kleurrijke winkeltjes voelt het er net alsof je China binnenstapt.

Greenwich village: deze wijk heeft een dorps sfeertje en is heel hip. Er wonen veel kunstenaars en schrijvers. Je kunt het een beetje het Berlijn van New York City noemen. Op elke hoek vind je wel een bakkerij of kleine ondernemer en er zijn veel hippe hotspots.

Harlem: Deze wijk is bekend om zijn veelal Afro-Amerikaanse inwoners. Je vind hier veel jazz muziek, soul food en de grootste gospelkerken. Het is wel een van de wijken waar je ‘s avonds net iets meer op moet letten dan normaal.

Little Italy: Nog zo’n wijk waarvan de naam boekdelen spreekt. In deze wijk hebben de Italiaanse immigranten zich gesetteld. Je kunt hier daarom nu heerlijk Italiaans uit eten.

SoHo: Dit is een chique wijk waar veel modemerken zich hebben gevestigd. Menig modefotograaf of blogger kan je hier vinden terwijl ze andere hippe vogels op de foto’s zetten.

De wijken van New York

Upper East side: Hier wonen en werken de mensen met veel geld en macht. Je kunt er over Wall Street lopen of van het uitzicht genieten van de top van een van de wolkenkrabbers.

De wijken van New York

Meatpacking District: Deze wijk staat bekend om zijn bruisende uitgaansleven. Er hangt een industriële sfeer en dat komt door de oorsprong van de wijk. Dit was namelijk eerst de plek waar dieren werden geslacht en vlees werd verpakt. ‘s Avonds komt het hier echt tot leven en dan is het zien en gezien worden.

Brooklyn

Deze wijk was tot 1898 een zelfstandige stad. De wijk staat bekend om zijn culturele en etnische diversiteit. Daardoor zijn er hier veel kunstenaars en de wijk heeft een eigen karakter. Ook heeft het een duidelijk eigen centrum. Brooklyn heeft daarnaast ook een kustlijn met veel stranden en met het pretpark Coney Island. Ook Brooklyn is opgedeeld in kleinere wijken, die allemaal hun eigen charme hebben. En uiteraard bereik je Brooklyn over de wereldberoemde Brooklyn Bridge.

De wijken van New York

Bushwick: Dit is de rauwe en wat armere buurt in het noorden van Brooklyn wat bekend staat om de vele street-art.

Brooklyn Heights: Dit is een fijne plek voor een wandeling. Brooklyn Heights heeft romantische straten en mooie negentiende eeuwse herenhuizen.

Williamsburg: Dit is de bekendste wijk van Brooklyn. Hier kan je heerlijk eten én goed shoppen in hippe winkels. Je vindt er ook leuke boetiekjes en gezellige restaurants.

Queens
In deze wijk woont voornamelijk de Amerikaanse middenklasse. De eerste highlight van Queens is Rockaway Beach. In de zomermaanden is het net een tropische bestemming met strandtenten en surfers. Maar de binnenstad van Queens is ook een bezoek waard. Zo zijn er veel stalletjes met eten, interessante musea, gezellige biertuinen en hippe hotspots. Het Museum of the Moving Image is ook een aanrader. Dit is een interessant modern filmmuseum. Leuk weetje: van oorsprong is Queens een verzameling dorpjes dat is opgericht door Nederlanders.

Astoria: Dit is de hippe wijk van Queens. Met vlooienmarkten, cocktailbars en gezellige eettentjes.

New York

The Bronx

Deze wijk ligt in het noorden van New York City. De stad staat bekend als geboorteplaats van de rap en hiphopcultuur maar ook om de ghetto’s. In The Bronx vind je nog sommige gevaarlijke gebieden. Maar alsnog zijn er veel plekken waar je zonder problemen naartoe kan. Zoals het Yankee stadium, de thuisbasis van de New York Yankees. In de Bronx vind je ook nóg een Little Italy die wat minder beroemd is maar waar juist meer Italianen wonen. Hier kan je heerlijk Italiaans eten. Ook de New York Botanical Garden vind je in The Bronx. Deze bijzondere plek bestaat uit wel vijftig verschillende tuinen.

Staten Island

Je kunt Staten Island bereiken met de Staten Island Ferry. Het ritje is gratis en onderweg heb je goed uitzicht over het Vrijheidsbeeld. Maar eenmaal aangekomen is er niet veel bijzonders te zien in Staten Island. Tenzij je fan bent van de Italiaanse kunstenaar Garabaldi Meucci. Want er is een goed museum met zijn werk op Staten Island.

Dit zijn alle wijken van New York, en er zitten veel leuke wijken tussen! We zijn benieuwd waar jij naartoe zal gaan als je de Big Apple bezoekt.

Reageren