Wat te doen bij verlies of diefstal op reis?

Gestolen bagage of verloren spullen zijn wel het laatste waar je aan wilt denken wanneer je op reis bent. Producten als zonnebrillen, mobiele telefoons en foto- en videoapparatuur zijn de meest gestolen producten tijdens een vakantie. Maar ook het verliezen van bagage tijdens de vlucht komt meer dan eens voor. Wat je te doen staat bij verlies of diefstal, lees je hier.

Reisverzekering

De eerste stap is natuurlijk het vooraf afsluiten van een goede reisverzekering. Bij verlies of diefstal wordt de schade meestal door de reisverzekering gedekt. Door bijvoorbeeld een reisverzekering van Centraal Beheer af te sluiten kun je met een gerust hart op reis gaan. Maar om deze schade vergoed te krijgen moet je wel de juiste stappen ondernemen. Zo moet er een schadeformulier ingevuld worden en de diefstal of schade zo snel mogelijk bij de verzekeraar gemeld worden.

Aangifte

Doe hoe dan ook aangifte bij de lokale politie en vraag of er een proces verbaal wordt opgemaakt met betrekking tot de diefstal of schade. Deze ga je later namelijk nodig hebben bij het aanleveren van de schadeclaim. Veel verzekeraars verwachten namelijk dat je naast het schadeformulier ook het proces verbaal mee stuurt. Daarnaast is het natuurlijk ook wel erg fijn als de politie de mogelijkheid heeft om je spullen ook daadwerkelijk terug te vinden.

aangifte diefstal op reis

Bewijsmateriaal

Mocht het om een schadeclaim gaan dan is het van belang om de beschadigde spullen of bagage te bewaren. Is de schade door een ongeluk gekomen, maak dan zoveel mogelijk foto’s van de situatie. Niet alleen foto’s op afstand, maar ook foto’s van gedetailleerde zaken of belangrijke kenmerken zoals bijvoorbeeld een kentekenplaat.

Beveiligen

Zijn er persoonsgebonden items zoals mobielen telefoon, bankpas of creditcard verloren geraakt of gestolen? Blokkeer dan alle openstaande diensten. Bekijk voordat je op vakantie gaat ook even hoe je deze zaken kan blokkeren in geval van nood, en bewaar alle contactgegevens die dit mogelijk maken op een briefje.

Schakel hulp in

Wanneer je alle persoonsgebonden items geblokkeerd hebt en voldoende bewijsmateriaal hebt verzameld, bel je meteen je verzekeraar. Sommige verzekeraars zijn te bereiken via een handige app, maar ze zijn sowieso allemaal telefonisch te bereiken. Zorg dan ook dat je deze telefoonnummers fysiek met je meeneemt. Schrijf ze bijvoorbeeld in je agenda, of op een briefje dat je in je broekzak bewaart. Bij eventuele vragen of onduidelijkheden over het proces, kan je verzekeraar je precies uitleggen wat er moet gebeuren.

diefstal op reis wat te doen

Reageren