Verken Portugal met de auto

Portugal; dit mooie Europese land ligt naast Spanje en de Atlantische Oceaan, en is om vele redenen meer dan de moeite waard om te bezoeken. Zo liggen er in Portugal tal van mooie steden, pittoreske dorpjes en natuurgebieden en kun je ook op culinair vlak je geluk niet op bij een bezoek aan dit prachtige land. Een leuke manier om Portugal te verkennen en ook nog eens veel vrijheid te hebben is per auto. Zie je dat wel zitten? Lees dan verder en ontdek de beste tips om jou autorondreis door Portugal zo relaxt mogelijk te laten verlopen!

Portugal met de Auto verkennen

Een auto huren in Portugal

Voordat je Portugal met de auto gaat verkennen is het belangrijk dat je je goed informeert over  wat voor soort auto je wilt huren, hoeveel geld je hieraan uit wilt geven, voor je lang je de auto wilt huren enzovoorts. Dit kan best nog een zoektocht zijn als je niet goed weet welke autobedrijven geschikt, en of betrouwbaar zijn. Verder moet je je bedenken vanaf waar je de auto wilt huren en of je deze op dezelfde plek weer wilt inleveren, of niet. Op het vliegveld van aankomst zul je waarschijnlijk de auto ophalen en ook weer terugbrengen, maar het is soms ook mogelijk om de auto op andere vliegvelden in Portugal achter te laten. Dit zul je even moeten navragen bij het desbetreffende verhuur bedrijf. Een overzicht van verschillende autoverhuurbedrijven in Portugal kun je hier vinden. Laat je goed informeren over het gebruik van de auto, en sluit een verzekering af om jezelf in te dekken wanneer nodig. Better safe then sorry!

Parkeren in Portugal

Heb je de perfecte huurauto gevonden? Dan kun je Portugal eindelijk gaan verkennen. Je hebt alle ruimte en vrijheid met jou eigen auto: je kunt stoppen waar je maar wilt, heerlijk! Toch zijn er een aantal dingen die handig zijn om te weten met betrekking tot parkeren. Veel stops maken betekent namelijk automatisch dat je de auto ook vaak ergens kwijt zal moeten en dat kan soms nog lastig zijn.
Wil je de mooie steden van Portugal gaan ontdekken? Weet dan dat parkeren bijna in alle steden betaald is gedurende de week en dat elke stad hier zijn eigen systeem en prijslijst voor heeft. Tegenwoordig is het gelukkig gemakkelijker om te betalen voor je parkeerplek, je kunt dit via een mobiele app eenvoudig doen. Voor Lissabon is dit de app Emel E-Park en in vele andere steden geldt de app Telpark. Bij de meeste parkeerplekken in de stad kun je maximaal 3 tot 6 uur betaald staan. Geen probleem dus als je uiterlijk een paar uurtjes of halve dag wilt rondlopen, maar wil je wat langer op een plek kunnen genieten doe je er beter aan om te parkeren in een van de vele parkeergarages die de meeste steden tellen. Voor 24 uur parkeren betaal je gemiddeld zo’n 25 euro. Heb je genoeg tijd? Dan kun je ook altijd nog je auto parkeren in een buitenwijk van de stad waar je soms gratis kunt staan, of stukken minder betaald.

Lees ook: Parkeren in Lissabon

Parkeren buiten de steden gaat een stuk gemakkelijker, vooral wanneer je buiten het hoogseizoen reist. Vaak betaal je maar een klein bedrag en als je geluk hebt helemaal niks.

Regels en tips voor autorijden in Portugal

Hopelijk gaat alles gewoon voorspoedig in het verkeer en zit je lekker in je auto naar een Porugees muziekje te luisteren, genietend van al het moois dat voorbij komt. Dat gebeurd sneller wanneer je de volgende tips even goed in je oren knoopt:

1. In Portugal rijden ze aan de rechterkant van de weg. Belangrijk detail!

2. Het gebruik van dimlichten is verplicht wanneer het zicht beperkt is overdag. Ook in tunnels.

3. Het is soms lastig om verkeerstekens en borden op tijd te kunnen lezen tijdens het autorijden in Portugal. Vaak zijn deze niet zo goed aangegeven als in Nederland en zijn ze vooral in het donker niet goed zichtbaar.  Een goed navigatiesysteem is dus zeker aan te raden.


4. Ben je het platteland aan het verkennen? Kijk dan niet gek op wanneer er plots een stilstaande auto opdoemt midden op de weg. Waarschijnlijk zijn de eigenaren even op bezoek bij familie en besloten ze de auto gewoon lekker op de weg te parkeren.

5. De bewoners van Portugal kunnen nogal ongeduldig zijn in het verkeer. Het zal dan ook wel eens voorkomen dat een andere auto bijna achterop je bumper zit of volop naar je toetert. Laat je hierdoor zeker niet opjagen of afschrikken.

6. Er zijn weinig trottoirs in Portugal waardoor het nogal eens voorkomt dat er voetgangers op de weg lopen. Ben hierop voorbereid!

7. De meeste snelwegen zijn tolwegen. Wanneer je niet teveel wilt betalen kun je er voor kiezen om een alternatieve route te nemen. Je bent dan wat langer onderweg maar bespaart hierdoor zeker een hoop geld en de route zal ongetwijfeld vele malen mooier zijn.

8. In Portugal gelden voor de rest dezelfde regels die in Nederland gelden wat betreft rijden met alcohol op, bellen achter het stuur, de maximumsnelheid overtreden etc. Hou je dus aan deze regels, dan maak je je bezoek aan Portugal een stuk leuker dan wanneer je dat niet doet!
Bezienswaardigheden in Portugal

Nu je alle in’s en out’s weet over autorijden in Portugal en optimaal bent voorbereid, is het tijd om te bepalen welke plekken je allemaal wilt bezoeken. De volgende nog vrij onbekende en minder toeristische bestemmingen in Portugal zijn echt een aanrader tijdens je roadtrip door dit bijzondere land:

  1. Coimbra:                 levendige studentenstad in Noord Portugal
  2. Aveiro:                    bruisende stad in Centraal Portugal
  3. Evora:                      authentiek klein stadje in Zuid Portugal
  4. Sintra:                      kleurrijk stadje gelegen op een steenworp afstand van Lissabon
  5. Obidos:                   mooi stadje in West Portugal, gebouwd in de heuvels
  6. Ericeira:                 klein vissersdorpje, ideaal voor surfers
  7. Serra da Estrella:   Nationaal park in Centraal Portugal
  8. Peneda-Geres:        Nationaal Park in Noord Portugal
  9. Braga:                      oude studentenstad in Noord Portugal
  10. Sagres:                  prachtig kustgebied in Zuid Portugal

Waar wacht je nog op? Huur die auto en trek erop uit om Portugal en al zijn mooie plekken te bezoeken!

Reageren