Verhuizen naar Spanje? Bekijk deze handige checklist!

Wil jij een nieuw leven beginnen onder de Spaanse zon? Tja, wie wil dit nu niet? Bij het verhuizen naar een ander land komt echter meer kijken dan simpelweg het vliegtuig of de auto te pakken. Je zult je goed moeten voorbereiden om in dit fantastische land te gaan wonen.

Het aanpakken van zaken als immigratievereisten, het regelen van werk, een school voor je kids en meer zijn bijvoorbeeld topprioriteiten. Kortom: er komt veel op je af als je gaat verhuizen naar Spanje. Om je een idee te geven van wat je allemaal moet regelen, hebben we een handige checklist voor je opgesteld:

Doe grondige research

De gedachte om in het mooie Spanje te wonen roept waarschijnlijk een heleboel rooskleurige gedachten op. Maar als je echt naar Spanje verhuist, is het belangrijk om wat dieper in te gaan op het leven in je potentiële nieuwe land.

Onderzoek dan ook alles wat te maken heeft met verhuizen naar Spanje. Van de kwaliteit van lokaal onderwijs en huisvesting, tot de algemene kosten van levensonderhoud. Een goede manier om meer te weten te komen, is door contact te leggen met de lokale expat-community op online forums en Facebook-groepen, waar mensen al je vragen kunnen beantwoorden.

Bepaal waar je wilt wonen

Zodra je je goed hebt ingelezen over alle zaken die te maken hebben met een leven in Spanje, is het tijd om te beslissen waar je gaat wonen. Voor sommigen, zoals degenen die verhuizen voor werk of andere verplichtingen, wordt de beslissing voor hen genomen. Voor anderen zijn er tal van geweldige plekken om uit te kiezen.

Veel expats die naar Spanje verhuizen, gaan naar Barcelona of Madrid. Deze steden bieden vaak de meeste vacatures, vooral als je op zoek bent naar een Engelssprekende functie. Er zijn echter ook tal van geweldige plekken buiten de stad. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt en zet alle voor- en nadelen van bepaald bestemmingen op een rijtje.

Regel je Spaanse visum

Heb je besloten welke Spaanse ‘Pueblo’ of ‘Ciudad’ je je nieuwe thuis wilt noemen? Begin dan met het kijken naar je visumopties. Net als andere lidstaten van de Europese Unie, heeft Spanje een immigratiesysteem met twee niveaus.

De vereisten hangen grotendeels af van je nationaliteit en individuele omstandigheden, zoals wat je van plan bent in Spanje te doen en hoe lang je daar wilt blijven. Over het algemeen heb je een visum voor de lange termijn nodig als je van plan bent langer dan 90 dagen in het land te verblijven.

Verhuis je spullen naar Spanje

Alle doorgewinterde expats zullen je vertellen dat het overbrengen van je spullen een van de meest uitdagende aspecten is van het verhuizen naar een nieuw land. En als je heel je leven naar Spanje moet verhuizen, wil je de transfer uiteraard goed geregeld hebben.

Vergelijk daarom altijd verschillende verhuisbedrijven (speciaal diegene die gespecialiseerd zijn in lange afstandsverhuizingen). Raadpleeg daarnaast mensen die in hetzelfde schuitje hebben gezeten voor advies.

Ga op zoek naar een baan

Ga op zoek naar een baan

Als je een van de gelukkigen bent, heb je al een baan voordat je zelfs maar een voet op Spaanse bodem hebt gezet. Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je bij aankomst nog op zoek moet gaan naar werk. Geef jezelf in ieder geval een voorsprong en doe onderzoek voordat je vertrekt.

De arbeidsmarkt in Spanje verschilt aanzienlijk van regio tot regio. Het is daarom super belangrijk om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn, om ervoor te zorgen dat je op de juiste plaats belandt.

Buiten deze zaken zijn er natuurlijk nog veel meer dingen om te regelen. Denk aan verzekeringen, scholen etc. Houd in je achterhoofd dat een goede voorbereiding het halve werk is. En vergeet vooral niet om ook een beetje van de voorpret te genieten!

Reageren