Veilig op autovakantie: 3 tips!

Veel Nederlanders gaan in de zomer op autovakantie. De meeste plekken in Europa zijn prima te bereiken met de auto en de reis zelf is ook erg vermakelijk. Rijden door de Zwitserse Alpen, de Franse bossen, of langs de Kroatische kust is een ervaring op zichzelf. Bovendien ben je met de auto vrijer als ooit, je kunt gaan en staan waar je wilt. Wel is het essentieel dat je ‘veilig’ de weg op gaat. Een ongeluk zit in een klein hoekje en dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Wij hebben 3 tips op een rijtje gezet voor een veilige autovakantie!

1. Laat je auto checken

Een goed begin is het halve werk. Dat geldt ook voor wanneer je met de auto op vakantie gaat. Een autovakantie is aardig intensief voor je trouwe vierwieler. Je rijdt toch duizenden kilometers in een paar weken én daarnaast is de auto vaak zwaarbeladen. Zorg dus dat je voor de vakantie naar een garage gaat om de auto te checken. Welke dingen moet je vooral op letten?

– Banden

Zorg ervoor dat de banden in goede conditie zijn. De profieldiepte dient minimaal 3 millimeter te zijn en er moeten geen beschadigingen zichtbaar zijn. Als je banden erg beschadigd zijn, dan kun je het beste het zekere voor het onzeker nemen en nieuwe banden aanschaffen. Dit kan bijvoorbeeld bij bandenjager.nl. Je kunt ze daar online bestellen en ze worden binnen 3 werkdagen bezorgd.

– Vloeistoffen

Controleer of er voldoende koelvloeistof en olie in de motor zit. Controleer dit alleen wanneer de motor koud is. Check ook gelijk of je voldoende ruitensproeiervloeistof hebt.

– Verlichting

Check de verlichting en zorg dat je basisgereedschap zoals een wielsleutel en een krik in de kofferbak hebt liggen.

2. Begin de reis in de nacht

Wanneer de reis langer dan 12 uur duurt dan raden we je aan om ’s nachts te vertrekken. Zo ben je scherp in de nacht en rij je, wanneer de vermoeidheid parten gaat spelen, overdag. Bovendien is het ook fijner om overdag op je bestemming aan te komen. Zorg wel dat je gedurende de reis voldoende pauzes neemt zodat je je concentratie niet verliest achter het stuur.

veilige autovakantie 2

Lees ook: Geldigheid autoverzekering tijdens je autovakantie in Europa!

3. Flexibele rijstijl

In Nederland kun je prima 80 in de vijfde versnelling rijden. Rijd je echter door de Alpen of een ander gebergte, dan moet je toeren draaien. Laat de auto op deze wegen dus niet in een al te hoge versnelling de berg oprijden. Zo overbelast je de motor en kan deze (te) heer worden. Ook wanneer je de berg afrijdt kun je het beste in een lagere versnelling rijden. Zo remt de auto op de motor en voorkom je slijtage aan de remmen.

Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Reageren