Veilig gebruik maken van openbare Wi-Fi? Op deze manieren bescherm jij je gegevens!

Het is vaak het eerste wat we vragen zodra we plaats nemen op het terras of in de kroeg: wat is de Wi-Fi code? Soms maken we er misschien iets té vaak gebruik van, maar een ding is zeker: het draadloze internet is niet meer weg te denken uit ons leven. Maar is het gebruik van openbare Wi-Fi netwerken wel altijd zo veilig? Bekijk snel hoe jij je datagegevens kunt beschermen en op een veilige manier gebruik kunt blijven maken van het web!

Veilig gebruik maken van openbare Wi-Fi Op deze manieren bescherm jij je gegevens!

Neem een VPN

Misschien denk je nu wel: wat is VPN? Voluit gezegd is een VPN een virtueel privé netwerk. Deze geeft jou online privacy en anonimiteit door een netwerk te maken vanaf een openbare internetverbinding. VPN’s verbergen je IP adres (internet protocol), zodat alle acties die je online uitvoert bijna onvindbaar zijn. VPN services brengen dus veilige verbindingen tot stand en brengen je zelfs meer privacy dan een beveiligde Wi-Fi hotspot. Daarnaast krijg je toegang tot meerdere websites die normaal gesproken geblokkeerd zouden zijn. Voor iedereen die regelmatig gebruik maakt van openbare Wi-Fi netwerken is de aanschaf van een VPN dus een must!

Beperk je openbare netwerken

Je kunt tegenwoordig bijna overal gebruik maken van openbare Wi-Fi netwerken. Dat is aan de ene kant heel fijn, maar aan de andere kant ook riskant. Probeer je aan te sluiten bij zo min mogelijk verschillende netwerken om je gegevens zo veilig mogelijk te houden. Wanneer je gebruik maakt van de Wi-Fi in bijvoorbeeld de Starbucks, heb je een grote kans dat je op een veilig netwerk zit. Echter cybercriminelen maken van deze vertrouwen opwekkende merknamen ook misbruik door louche Wi-Fi netwerken op te zetten, waar in de naam van het netwerk een bekende merknaam zoals Starbucks gebruikt. Zo denk je veilig op Wi-Fi te zitten, terwijl datagegevens dan makkelijk gestolen kunnen worden. Ook is het bij Wi-Fi netwerken waarvan je mag verwachten dat zij hun zaakjes goed geregeld hebben niet altijd veilig. Uit een recent onderzoek uit 2019 blijkt dat de Wi-Fi netwerken van hotels zo lek zijn als een mandje, dat geldt ook voor hotels van de bekende ketens Hilton, InterContinental, Marriott en Hyatt.

Lees ook: 9 tips en weetjes over het bellen vanuit het buitenland en kom niet voor vervelende verrassingen te staan.

Wees zuinig met het verspreiden van informatie

Wanneer je op een openbaar netwerk zit is het alles behalve verstandig om te gaan strooien met persoonlijke gegevens. Dit kan het geval zijn wanneer er bijvoorbeeld om je adres en telefoonnummer wordt gevraagd, of zelfs naar je bankrekeningnummer. Als dit wel kan wachten, voer deze gegevens dan liever thuis in wanneer je zeker weet dat je netwerk is beveiligd. Kan het echt niet wachten, zorg er dan voor dat je in ieder geval op een “betrouwbaar” netwerk zit zoals hierboven staat beschreven.

Deel geen grote of veel bestanden

Vaak begint je telefoon automatisch met het downloaden of delen van bestanden zodra je op een Wi-Fi netwerk zit. Schakel in ieder geval deze functies uit. Op deze manier weet je zeker dat niemand in de buurt je bestanden te pakken krijgt en er mee aan de haal gaat. Je voorkomt zo ook dat anderen je bepaalde bestanden gaan sturen die je niet perse nodig hebt op dat moment.

Hopelijk heb je wat aan deze tips en kun je voortaan zo veilig mogelijk gebruik maken van de Wi-Fi op openbare plekken. Better safe then sorry!

Reageren