Veilig backpacken doe je zo: 5 tips!

Nederland wordt gezien als een van de veiligste landen ter wereld. Dit betekent dus dat wanneer je gaat backpacken, je waarschijnlijk naar een onveiliger land afreist. Dit hoeft niet per se gevaarlijker te zijn, in tegendeel: je bent waarschijnlijk tijdens het backpacken een stuk alerter dan wanneer je in je eigen stad rondloopt. Toch is het handig om wat maatregelingen te treffen om nare dingen op reis te voorkomen. Hieronder 5 tips om veilig te backpacken!

1.    Ministerie van Buitenlandse Zaken

Zorg dat je je, voordat je op reis gaat, aanmeldt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Waarschijnlijk gebeurt er natuurlijk niets, maar als er iets fout gaat zoals bijvoorbeeld een natuurramp of een conflict, dan weet de overheid in ieder geval dat jij in het land bent. Zo kunnen zij je indien nodig van hulp voorzien.

veilig-backpacken-1

Laat het wel telkens weten als je naar een ander land reist!

2.    Belangrijke papieren

Zorg dat je altijd meerdere kopieën bij je hebt van belangrijke documenten. Denk bijvoorbeeld aan je paspoort, maar ook je bankpas of je verzekeringspasje. Als je bestolen wordt of je backpack kwijtraakt, dan heb je in ieder geval deze kopieën nog.

3.    Hostels

Overnachten in hostels is natuurlijk hartstikke leuk en gezellig. Je slaapt vaak met meerdere mensen op de kamer en maakt eenvoudig nieuwe vrienden. Wel ontbreekt het in deze hostels aan privacy. Zorg dus dat je spullen wel goed beveiligd zijn. Dit kan door middel van een kabelslot of cijferslot. Dit slotje doe je op je koffer of backpack om te voorkomen dat andere mensen deze open kunnen maken. Een tsa slot kopen kun je het beste vóór je reis doen zodat je zeker weet dat je er eentje tot je beschikking hebt!

4.    Contant geld

Ook raden we je aan om altijd contant geld én een giropas (of creditcard) bij je te hebben. Het veiligst betaal je natuurlijk met je bankpas, maar soms kun je alleen contant betalen en dan is het handig dat je dit ook op zak hebt. Bewaar het contante geld ook op een andere plek als je giropas. Zo heb je altijd nog een betaalmiddel over als de ene bijvoorbeeld wordt gestolen.

veilig-backpacken-2

Lees ook: 7 tips bij het inpakken van je backpack!

5.    Reisverzekering

Als laatste willen we je adviseren om goed te controleren welke reisverzekering je hebt. Sommige reisverzekeringen gelden maar voor een aantal maanden en ook lang niet alle landen vallen automatisch onder een reisverzekering. Landen als Turkije of Kenia worden vaak niet gedekt door een standaard reisverzekering. Vraag dit dus van tevoren goed na zodat je straks niet voor verrassingen komt te staan!

Welke voorbereidingen tref jij voordat je gaat backpacken? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Reageren