Veel op reis? Bewaak je huis via een beveiligingscamera

Voor velen is thuiskomen het mooiste moment van een lange reis. Hoe interessant, rustgevend of lucratief een vakantie of zakenreis ook mag zijn, het voelt toch altijd weer vertrouwd om in je eigen bed te slapen. Als je een ongerust gevoel hebt, iedere keer dat je de deur achter je sluit is er een eenvoudige oplossing; een Somfy bewakingscamera. Met een IP camera kun je de woning in de gaten houden, zelfs wanneer je op reis bent. Wat je daarvoor nodig hebt, hoe het werkt én hoe je de woning nog veiliger kunt maken lees je op deze pagina.

Beveiligingscamera voor thuisgebruik

Op straat hangen veel bewakingscamera’s, iedere keer als je contant geld pint wordt jouw gezicht vastgelegd. Ook bij de douane worden vaak foto’s gemaakt. Waarom zou je thuis niet een beveiligingscamera installeren zodat jij weet wat er gebeurt op het thuisfront? De technologie is flink verbeterd in de afgelopen jaren, ook het gebruik van security camera’s is veel eenvoudiger geworden. Dankzij draadloze overdracht van data is gaten boren voor voor kabels ook verleden tijd. Beveiligingscamera’s voor thuis zien er strak uit, en zijn helemaal niet zo duur.

Hoe werkt een draadloze IP camera?

IP staat voor internet protocol, de camera zendt een signaal uit die online kan worden ontvangen en verwerkt. Normaal gesproken zal de IP camera via het thuisnetwerk lopen, je koppelt de beveiligingscamera draadloos aan de centrale router via een wifi verbinding. Eenmaal aangemeld en ingelogd kun je de camera bedienen en de beelden bekijken.

Stroomvoorziening van draadloze beveiligingscamera’s

Een beveiligingscamera voor thuis is niet geheel draadloos, je hebt namelijk nog wel een stroomkabel nodig. Bij stroomuitval loop je dus het risico dat de camera niet meer functioneert. Gelukkig zijn er wel beveiligingscamera’s met een ingebouwde backup accu. Wanneer de stroom onverhoopt mocht uitvallen zal de camera blijven functioneren en opnames maken. Omdat het wifi netwerk dan waarschijnlijk ook niet meer bereikbaar is, worden de beelden lokaal op een SD kaart opgeslagen. Dat betekent overigens niet dat je buiten de woning geen zicht meer op de beelden hebt, je kunt namelijk een aantal modellen voorzien van een SIMkaart zoals je die ook in een mobiele telefoon gebruikt. Zo kunnen de beelden online geplaatst worden zonder stroom of wifi verbinding.

Overal beelden bekijken

Het grote voordeel van een IP beveiligingscamera is de opslag van data in de cloud. Je kunt de beelden van de camera live bekijken of terugkijken op iedere locatie waar je beschikt over internet. Zo hoef je nooit meer ongerust te zijn dat er iets in huis gebeurt waar je geen weet van hebt. Dit zijn de twee voornaamste methodes om beelden van de camera te bekijken.

  1. PC / laptop: Via een vaste PC of laptop kun je direct inloggen op het IP adres van je eigen beveiligingscamera. Deze verbinding is beveiligd, alleen met een unieke gebruikersnaam en wachtwoord kun je inloggen. Let er bij een publieke PC of openbare verbinding altijd op dat je veilig kunt surfen, en dat gevoelige data niet wordt opgeslagen. Maak bij voorkeur gebruik van je eigen apparaat en internetverbinding.
  2. Mobiel via tablet of smartphone: In grote lijnen werken mobiele apparaten hetzelfde als bij de PC en laptop, het grote verschil is een speciale app. Op de PC zal er vaker gebruikt gemaakt worden van een browser pagina, dan hoef je geen programma te installeren. Hoewel je met een persoonlijke smartphone of tablet meer controle hebt, moet je nog steeds opletten dat je gebruikt maakt van een veilige verbinding.

Veel meer dan je huis bekijken met huisautomatisering

Je kunt de woning nog een stuk veiliger maken als je de camera gebruikt in combinatie met andere apparaten in een “slimme woning”. Wanneer je vaak van huis bent kun je bijvoorbeeld slimme verlichting en slimme gordijnen installeren. Die kun je op commando of automatisch laten functioneren, zo lijkt de woning altijd bewoond. Ook kun je de lichten aan laten springen en de gordijnen laten openen zodra de beveiligingscamera een verdachte beweging registreert.

Hier zijn nog enkele nuttige uitbreidingen voor een optimaal beveiligd huis:

  • Alarmsysteem: Je kunt een beveiligingscamera koppelen met een alarmsysteem. Zo geef je het alarm als het ware “ogen” om mogelijk gevaarlijke situaties te bekijken.
  • Sensoren: Plaats kleine sensoren op de ramen of deuren, zo geef je het alarmsysteem meer “zintuigen” om de woning veiliger te maken.
  • Deurbel: Dit is nog een manier om audio en video in te zetten voor huisbeveiliging. Met een IP deurbel voorzien van camera en microfoon kun je iemand aan de deur te woord staan, zelfs wanneer je aan de andere kant van de wereld staat. En dat zal de persoon die aanbelt niet eens merken!

Ga met een gerust hart van huis en installeer een beveiligingscamera. Een goede reis toegewenst!

Reageren