Valencia: de 8 leukste “niet toeristische” things-to-do

Deze hippe stad in het oosten van Spanje is de afgelopen jaren steeds populairder geworden onder Nederlandse toeristen. Dit is ook niet vreemd, want in zo’n 2 uur vlieg je al naar deze heerlijke plek waar de zon altijd lijkt te schijnen en waar je een bruisende stedentrip kunt combineren met een ontspannen strandvakantie. Het nadeel is dat er op de meeste plekken veel toeristen zijn en het moeilijk lijkt deze te vermijden. Toch kent Valencia ook nog vele onbekende plekjes en activiteiten die de moeite waard zijn. Lees dus snel verder om deze te ontdekken.

Uitzicht over de stad Valencia met zijn gekleurde gebouwen, kerken die uitsteken en een strakblauwe lucht daarboven.
Uitzicht over Valencia

Bezoek het “Kattenhuis”

Breng een bezoek aan een mini huisje in de wijk El Carmen. Kijk naar beneden op de Carrer del Museu aan het noordelijke uiteinde van de oude binnenstad en je ziet de gevel van een klein huis ingebed in een blauwe muur. Het huisje is een miniatuurversie van een klassiek Valenciaans huis, compleet met pannendak, kleine fontein en een potplant die de tuin voorstelt. Hoe het daar is gekomen, weet niemand echt, maar lokaal heet het “Casa del los gatos” (Het kattenhuis) en mensen zeggen dat het werd gebouwd door een vrouw die in het gebouw woonde en voor de vele zwerfkatten in het gebied zorgde.

Bekijk de “draak” van Valencia

De kerk Colegio del Patriarca in Valancia, gebouwd met rode stenen en een witte kapel op de voorgevel.
Colegio del Patriarca

Bezoek de monniken die nog steeds in de kerk Colegio del Patriarca wonen en ontdek bij het betreden van deze kerk de vreemdste decoratie die je ooit in een religieus gebouw hebt gezien – een gevulde krokodil bekend als de ” Dragon of the Patriarch ”die de ingang bewaakt vanuit zijn onverwachte positie, gemonteerd op de muur boven het wijwater bassin. Niemand weet precies hoe het daar is gekomen, maar het is waarschijnlijk een souvenir teruggebracht van een Spaanse expeditie naar Peru.

Ga voor een onderwater lunch

OK, niet echt, maar het water komt hier wel erg dichtbij. Het aquarium in de Stad van Kunsten en Wetenschappen heeft veel te bieden, zoals een “onderwater” restaurant waar je kunt dineren terwijl je aan alle kanten omringd wordt door exotisch zeeleven. Wanneer je het restaurant binnenkomt, zie je de mooiste tropische vissen, pijlstaart roggen en haaien om je heen zwemmen. Een bijzondere ervaring die je ergens anders niet snel zult kunnen beleven.

Of eet in een boekwinkel

Als je liever omringd bent door literatuur dan levende zeedieren, sla dan het aquarium over en ga naar het gezellige Ubik Café in de levendige wijk Ruzafa. Er is geen betere plek in de stad voor boekenliefhebbers, want deze boekwinkel – met een bar – heeft verschillende talen en genres en je kunt voor, na of tijdens een drankje of een maaltijd door de leukste boeken bladeren. Je hebt hier ook keuze uit veel gezonde en vegetarische opties.

Ontdek het smalste gebouw

Het lijkt erop dat bijna elke stad beweert het smalste huis of gebouw in het land of continent te hebben. Van dit gebouw in Valencia wordt gezegd dat het het smalste gebouw in Spanje is, evenals een van de smalste ter wereld, en het is slechts iets breder dan de voordeur. Hoewel de gevel klein blijft, zijn de binnenste verdiepingen verbonden met de aangrenzende gebouwen om zo ruimtes van normale grootte te maken. De ingang maakt nu deel uit van de tapasbar La Estrecha, die de oorspronkelijke verdieping en een verzameling historische foto’s van het gebouw heeft.

Zie Valencia vanuit een luchtballon

Luchtfoto van de stad Valencia met in het midden het centrale plein en daaromheen de stad. De lucht erboven is oranje en roze gekleurd.
Valencia vanuit de lucht

Wat is een betere manier om de prachtige bergketens en weelderige tuinen (of huerta) rondom Valencia te zien dan vanuit een luchtballon? Er zijn verschillende bedrijven die vluchten per luchtballon aanbieden in de regio, waaronder vluchten over het prachtige Serra Mariola-gebergte, dichtbij de kust tussen Valencia en Alicante.

Eet een slak

Bord vol met traditionele Spaanse paella, met 3 slakkenhuizen, konijn en een blaadje peterselie.
Traditionele paella met slakken

Valenciaanse obers denken dat de meeste toeristen er niet klaar voor zijn om deze specifieke lokale delicatesse te proberen, te vinden op elke markt en tapasbar in de stad. Slakken zijn ook een van de ingrediënten in het traditionele Paella Valenciana-recept, samen met kip en konijn, dus als je de echte deal wilt proeven, vraag je ober om de caracoles aan je maaltijd toe te voegen wanneer je een van de geweldige paella-restaurants van Valencia bezoekt.

Beleef de Fallas

Locals in Valencia vieren het Fallas festival op straat in traditionele kledij. Op de voorgrond staat een vrouw met haar rug naar de camera, met een witte sluier op en een traditionele boljurk met gekleurde print. Ze houd een boeket vast met witte en roze bloemen.
Fallas festival Valencia

Het belangrijkste festival van Valencia krijgt nu internationale erkenning na het behalen van een UNESCO-erfgoedprijs – en wat een feest is het. Gedurende twee weken in maart zijn de straten gevuld met feestgangers en de heerlijkste geuren. Las Fallas kent geweldige dagelijkse vuurwerkshows en fantastische, door de inwoners gemaakte figuren die meer dan negen meter hoog zijn en die tijdens het festival op straat worden geplaatst. Aan het einde van het festival worden ze allemaal verbrand. Je moet zeker een keer in maart naar Valencia komen en het zelf ervaren. En als je dat eenmaal hebt gedaan, heb je een heel goed beeld van de cultuur en mensen van Valencia.

Kortom; Valencia is een heerlijke stad om rond te slenteren en van het strand, het eten en shoppen te genieten. Hopelijk kun je met deze tips de toeristische bezienswaardigheden combineren met dingen die wat minder bekend zijn. Denk er ook eens aan een kaart aan te schaffen waarmee je korting of gratis toegang krijgt op verschillende attracties.

Reageren