Vaarvakantie Nederland; 10 tips voor leuke vaarbestemmingen in Nederland

Ons mooie Nederland wordt ook wel waterland genoemd, en is natuurlijk een geweldige plek om te verkennen per boot. In alle regio’s van het land zijn er wel toffe vaarbestemmingen te vinden, waar je heerlijk vanaf het dek kunt genieten van de mooie omgeving. En dat kan zelfs gemakkelijk zonder vaarbewijs! Of je nu een motorbootje huurt en door smalle grachten dobbert, of er juist met een zeiljacht op uit wilt, het kan allemaal! Zie jij het wel zitten om deze zomer op de boot door te brengen? Ga dan op vaarvakantie Nederland en ontdek één van deze prachtige vaarbestemmingen:

1. De Friese Meren

Zeilschepen in het Sleattemer Gat bij Sloten in de Nederlandse provincie Friesland
Zeilschepen in het Sleattemer Gat

Friesland staat waarschijnlijk wel op nummer 1 als het gaat om top vaarbestemmingen in eigen land. En waar kan dat nu beter dan op de prachtige Friese Meren? Er zijn tal van plekjes waar je boten kunt huren, en zelf varen in Nederland hoeft echt niet zo moeilijk te zijn! Start je vaarvakantie Nederland in Sneek, Lemmer, Dokkum of een andere plaats, en verken al varend de geweldige Friese omgeving. Inclusief alle pittoreske dorpjes en Nationale Parken. In deze regio kun je weken doorbrengen op de boot, zonder alles te hebben gezien. Genieten!

2. De Biesbosch

Zonsondergang over Biesbosch moeras natuurgebied gezien vanaf opblaasbare kajak.
Kano op rivier in de Biesbosch

Dit Nationale Park in Brabant is de perfecte bestemming voor een dagje heerlijk varen in Nederland. En daar zijn tal van mogelijkheden voor! Huur een fluisterboot om optimaal van de rust en de zingende vogels te kunnen genieten, vaar met je eigen boot over het Hollandse diep, de Amer, de Nieuwe Merwede en de Beneden Merwede, stap in een kano of kajak om alle smalle en kronkelende kreekjes te verkennen, of doe een excursie met een echte schipper. Je kunt in de Biesbosch overal aanleggen en de omgeving bijvoorbeeld ook  te voet gaan verkennen.

3. De Marker Wadden en het Markermeer

Luchtfoto van een kunstmatig eiland in het Markermeer, Holland. Er worden nog twee eilanden gebouwd. Deze 'Marker Wadden' vormen een uniek ecosysteem dat de biodiversiteit in Nederland zal stimuleren.
de Marker Wadden

Natuurgebied de Markerwadden is een nieuw stukje Nederland, en bestaat uit een groepje eilanden te midden van het Markermeer. Pas sinds 2018 zijn deze mooie wadden open voor publiek, en tegenwoordig kun je er ook met je eigen boot naartoe varen. De steiger aan de Markerwadden is prima geschikt om aan te leggen.  Er leven verschillende soorten dieren op de eilanden die je kunt spotten vanaf je boot, waaronder prachtige watervogels. Vanuit verschillende havens aan het Markermeer kun je ook boot dagtochten maken met gids, of je kunt de veerpont nemen. Een top bestemming voor een leuke vaarvakantie Nederland, waarbij je alle schattige dorpjes aan het meer kunt gaan verkennen.

4. De Hollandse Plassen

Luchtfoto van de Loosdrechtse plassen in Nederland op een zomerse dag.
Loosdrechtse Plassen

Het Hollandse Plassengebied is een van de meest bijzondere stukjes waterrijk Nederland, welke tussen een aantal grote steden in ligt. Deze omgeving word ook wel het Groene Hart genoemd, en je kunt hier varen door Nederland zoals nooit tevoren! Meren, rivieren, plassen en kreken wisselen elkaar af, terwijl je kunt uitkijken over uitgestrekte polders en de skyline van steden op de achtergrond. Het is de ideale vaarbestemming voor iedereen die rust en natuur wil afwisselen met de gezelligheid van een stad en het snuiven van wat cultuur. Er zijn tal van plekken waar je boten kunt huren, ook zonder vaarbewijs, en de vaargebieden liggen voor het oprapen. Denk aan de Sloterplas, het Braassemermeer, de Nieuwkoopse Plassen of de Reeuwijkse Plassen.

Geen eigen boot? Boek een van deze leuke georganiseerde boot tours in Nederland

5. De Zeeuwse eilanden

Boten in kanaal in Middelburg Zeeland Nederland.

Boten in een kanaal in Middelburg

Nog zo’n geweldige bestemming om te varen Nederland, is natuurlijk Zeeland. De mogelijkheden zijn hier eindeloos, niet alleen qua wateren maar ook qua type boot. Zo kun je een relaxte sloep huren en bijvoorbeeld het prachtige Veerse Meer verkennen terwijl je af en toe even een duik neemt in het water. Maar ook is het super leuk om een kano of een zeekajak te huren en over rustige vaarwateren te glijden, óf juist op het ruige zeewater van de Ooster en Westerschelde. Stap aan boord van een groot zeiljacht met een professionele schipper, of huur je eigen boot en ga zelf op onderzoek uit in de charmante Zeeuwse wateren!

6. De Overijsselse Vecht

Het historische herenhuis 'Rupelmonde', gebouwd in het jaar 1710 en gerestaureerd in 1768, in het dorp 'Nieuwersluis' langs de rivier 'Vecht', provincie 'Utrecht', Nederland.
Rivier de Vecht

Deze mooie waterrijke omgeving in de provincie Utrecht (dus niet in Overijssel), verken je het allerbeste per boot. Deze rivier is 170 kilometer lang, en loopt vanaf het Zwartewater bij Zwolle naar het Duitse Munsterland. Vooral voor motorbootjes en andere sloepen is deze vaarroute perfect. Het heeft namelijk op sommige plekken een maximale diepgang die niet altijd geschikt is voor grotere boten. In het landschap eromheen liggen tal van pittoreske dorpjes, oude boerderijen, sluizen en begroeide oeverwallen,  en de vecht is als vaarbestemming nog niet zo bekend. Daarom hoeft je niet bang te zijn voor tientallen boten die om je heen varen!

7. Maas en Waal

Het Maas-Waalkanaal bij de stad Malden. Het kanaal verbindt de Maas en Waal in het midden van Nederland.
Het Maas-Waalkanaal

Het land van Maas en waal in Gelderland is een prachtig stukje Nederland, waar je als de beste een heerlijke vaarvakantie of dagje op de boot kunt beleven. Het vormt samen met de Betuwe en Bommelerwaard Rivierenland, en biedt oneindig veel mogelijkheden om varen Nederland tot een geweldige ervaring te maken. Op meerdere plekken kun je een sloep, kano of motorbootje huren en op eigen houtje de omgeving gaan verkennen. Maar ook kun je met je eigen boot prima op pad. Ga langs de Zandmeren, het eiland van Maurik, de Gouden Ham of de Neswaarden, en leg aan bij de vele historische dorpjes die je tegenkomt.

8. De Waddenzee

De prachtige Waddenzee in Nederland - Romantisch uitzicht op de blauwe lucht, witte wolken en zeilboten op een zonnige dag. Genomen vanaf de Afsluitdijk.
Zeilbootjes op de Waddenzee

Dit is een vaarbestemming voor de echte profs onder ons (tenzij je een georganiseerde vaarvakantie boekt natuurlijk). De Waddenzee is prachtig, mysterieus, ruig en charmant tegelijk, en zal jouw vaarvakantie Nederland onvergetelijk maken. Bezoek meerdere mooie eilandjes, spot spelende zeehonden op het wad, en BBQ op drooggevallen zandbanken tijdens de ondergaande zon. Wie wil dat nu niet? Op de Waddenzee vergeet je even dat je in Nederland bent, en ervaar je het land op een unieke manier. Let er wel op dat vaarervaring verplicht is op het Wad, dus check voor je gaat even bij de bootverhuur wat er mogelijk is. Er is altijd nog de optie om een (meerdaagse) boottocht te boeken, waarbij je niks anders hoeft te doen dan ontspannen.

Lees ook: activiteiten Waddeneilanden; dit moet je ondernemen!

9. Maasbracht en Maasplassen

Maasplassen zonsondergang.,
Zonsondergang over de Maasplassen

Ook in Limburg zijn er genoeg leuke vaarmogelijkheden, bijvoorbeeld op de rivier de Maas. Je vindt hier vele mooie vaarroutes die de perfecte combinatie bieden tussen natuur en mooie dorpjes waar je zo nu en dan kunt aanleggen. Huur een boot vanuit Roermond,  Thorn of Stevensweert en verken de Limburgse omgeving op zijn best! Je hebt de keuze uit luxe motorjachten zonder of met schipper, of het maken van een georganiseerde boottocht over dit mooie, rustige water. Met je eigen boot kun je natuurlijk ook hier weer prima terecht.

10. Nationaal Park Weerribben Wieden

Varen op de wateren in het Nationale Park Weerribben Wieden.
Varen op de wateren in het Nationale Park Weerribben Wieden

Als laatste deze super mooie en gevarieerde vaarbestemming in Nederland genaamd de Weerribben Wieden. In de Kop van Overijssel vindt je dit mooie natuurgebied met meer dan 11.000 hectare aan prachtige waterrijke natuur, waar je heerlijk kunt varen, kanoën of zeilen. Vaar bijvoorbeeld van de Beulakerwijde naar het Giethoornse meer met je eigen boot of een gehuurde fluisterboot, en leg aan bij een van de vele mooie steigers zoals de haven van Blokzijl, de oude haven van Vollenhoven, of de luxe jachthaven van Steenwijk. Optimaal genieten!

Er zijn dus super veel leuke vaarbestemmingen, die een vaarvakantie Nederland geweldig zullen maken. Waar wacht je nog op?

Reageren